“Το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Σάμο είναι ένα πρότυπο, που πρέπει να αναπαραχθεί”, λέει η Valérie Pécresse

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) welcome the President of the Paris Region and candidate in France’s spring presidential elections Valerie Pecresse (L), during a private lunch in Athens, Greece, 14 January 2022. EPA, DIMITRIS PAPAMITSOS, HANDOUT




«To Σάββατο, κατά την επίσκεψή της στο ελληνικό νησί της Σάμου, που είχε γίνει πρωτοσέλιδο με τις χαοτικές παραγκουπόλεις του, η κα Valérie Pécresse, περιέγραψε τις βασικές γραμμές μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα ενθαρρύνει εντός της Ε.Ε., εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Απρίλιο».

Τα παραπάνω σημειώνει ο απεσταλμένος της εφημερίδας Le Figaro, Emmanuel Galiero, υπογραμμίζοντας, ότι η κα Pécresse αναχώρησε από τη Σάμο και τον «εξαιρετικά ασφαλή μεταναστευτικό καταυλισμό της με την πεποίθηση, ότι η Ευρώπη μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά, όπως κατάφερε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.»

«Αυτό που πέτυχε εδώ, αυτή η δεξιά ελληνική κυβέρνηση, είναι ένα μοντέλο που συνδυάζει σταθερότητα, θάρρος να πεις όχι, να αρνηθείς άδεια παραμονής σε λιγότερο από είκοσι πέντε ημέρες και ταυτόχρονα ανθρωπιά», εκμυστηρεύτηκε, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η Valérie Pécresse, μετά από λίγες ώρες παραμονής σε ένα νησί, που σημαδεύτηκε βαθιά από ένα κύμα μετανάστευσης, που είχε γίνει επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο.

Σημειώνεται, ότι κα Pécresse, μπόρεσε να δει τη διαφορά μεταξύ δύο καταυλισμών, αυτού στο Βαθύ, που δυστυχώς έχει γίνει διάσημο για την κάθε είδους διακίνηση, συμπεριλαμβανομένης της αυτής των ανθρώπων και από την άλλη του νέου υπερσύγχρονου, χάρη στα 43 εκ. ευρώ που επένδυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στρατοπέδου Zervouy, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες. Για την Pécresse, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι «θεαματικά».

Υπογραμμίζεται η υποστήριξη της κας Pécresse στο ελληνικό μοντέλο, το οποίο, όπως τόνισε, πρέπει να αναπαραχθεί σε όλα τα συνοριακά κράτη, χαρακτηρίζοντας το «μοναδικό στην Ευρώπη», καθώς και η επισήμανσή της, ότι στην διάσκεψη του Βίλνιους, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 και 21 Ιανουαρίου, να απαιτηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ για «φυσικά εμπόδια» σε 2000 σημεία διέλευσης μεταναστευτικών ροών.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα σύνορα, οι μετανάστες πρέπει να περάσουν από αυτά τα σημεία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) μας ζήτησε να υποστηρίξουμε αυτό το αίτημα», τόνισε η κα Pécresse.

Επισημαίνεται η υποστήριξή της σε παρόμοια εμπόδια, όπως αυτά που έχουν ήδη τοποθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αποτροπή «μαζικών ροών» μεταναστών, καθώς και η στήριξή της σε αυτές τις χώρες, «που θέλουν η Ευρώπη να προστατεύει περισσότερο τα σύνορά της». Δήλωσε έτοιμη να σταθμίσει τη δημιουργία μιας ενισχυμένης συμμαχίας μεταξύ των χωρών που συνορεύουν με την Ευρώπη, όπως είχε εξηγήσει την προηγούμενη μέρα, στην Αθήνα, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της Frontex.

Κατά τον δημοσιογράφο, η επιμονή της κας Pécresse στο μεταναστευτικό οφείλεται και στο ό,τι έχει καταστήσει το ζήτημα ως έναν εκ των κυρίων στόχων της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγορώντας τον πρόεδρο Macron για «δημόσια ανικανότητα» ως προς αυτό το θέμα.

Επισημαίνεται η λύπη που εξέφρασε για το γεγονός, ότι «η Ευρώπη είναι η μόνη δύναμη, που δεν επιβάλλει τα εξωτερικά της σύνορα», ζητώντας τη γενίκευση των αιτήσεων ασύλου στις πύλες της Ευρώπης ή στα προξενεία τρίτων χωρών.

«Μπορούμε να υιοθετήσουμε μια κοινή λογική για την αποδοχή ή την άρνηση. Κανένας Ευρωπαίος δεν καταλαβαίνει, γιατί οι διαδικασίες αίτησης ασύλου δεν είναι εναρμονισμένες μεταξύ των χωρών», κατέληξε η Valérie Pécresse.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Emmanuel Galiero – Pour Valérie Pécresse, le centre d’accueil des migrants de Samos est un «modèle à dupliquer» dans tous les états frontaliers de l’Europe

Βρέθηκε ο προδότης της Αννα Φρανκ: Πολυετής έρευνα κατέληξε σε ύποπτο – έκπληξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: