Πώς θα αποκατασταθεί η “ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευπρέπεια”; Καλύπτοντας τα τουρκικά εγκλήματα;

United Nations Secretary General Antonio Guterres arrives to his press conference to announce his priorities for 2022 at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 21 January 2022. EPA, JASON SZENES




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευπρέπεια. Πρέπει να αποτρέψουμε το θάνατο της αλήθειας και πρέπει να κάνουμε ξανά το ψέμα (να είναι) λάθος».

Αυτά ανέφερε βαθυστόχαστα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, μετά από ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του για δεύτερη πενταετή θητεία (2022-2026).

Ο κ. Γκουτέρες εμφανίστηκε υπέρμαχος των αδικημένων και των κατατρεγμένων και μέσα από τα λεγόμενά του έδωσε την εντύπωση ότι είναι μαχητής για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών του ΟΗΕ, καθώς και ο μεγαλύτερος πολέμιος των αυταρχικών καθεστώτων.

  • Σε ένα σημείο της αρχικής τοποθέτησής του τόνισε ενδεικτικά: «Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, χάνουν επίσης την πίστη τους στις αξίες που τους διέπουν».

Κάνοντας όμως μια τέτοια εύστοχη επισήμανση, θα έπρεπε συνάμα να διερωτηθεί: Γιατί οι περισσότεροι λαοί όχι μόνο δεν εμπιστεύονται τις διεφθαρμένες ή αυταρχικές ηγεσίες των χωρών τους, αλλά έχασαν και την εμπιστοσύνη τους απέναντι στον Οργανισμό που έχει χρέος και αποστολή να εξυπηρετεί την αλήθεια και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, χωρίς συμφέροντα και σκοπιμότητες;

Επίσης, θα έπρεπε να διερωτηθεί: Ποιες είναι οι δικές του ευθύνες και σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί για να αποκαταστήσει το κύρος και τις αξίες που διέπουν την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών;

Με βάση το Κεφάλαιο 15 (Άρθρο 99) του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ζητήματα που κατά τη γνώμη του μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

  • Πότε λοιπόν ο ίδιος, στα πέντε χρόνια της υπηρεσίας του ως Γενικός Γραμματέας, ανέφερε στις εκθέσεις του, στις ομιλίες του και στις αναφορές του ότι η τουρκική κατοχή στην Κύπρο θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας;

Ουδέποτε!

«Παρά τις διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες στην Κύπρο λόγω της εισβολής της Τουρκίας το 1974 και παρά τις καθημερινές παραβιάσεις των ψηφισμάτων από την Τουρκία, δεν ακούσαμε ποτέ τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιεί στις εκθέσεις του οποιαδήποτε από τις λέξεις: “εισβολή” της Τουρκίας, “κατοχή” από την Τουρκία και “τουρκικές παραβιάσεις”.

Αντίθετα, σε όλες τις αναφορές του, ο ΓΓ κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ του εισβολέα-Τουρκίας και του θύματος-Κύπρου. Ένα μεγάλο γιατί;»

Αυτή ήταν η ερώτηση του συναδέλφου και καθηγητή Πολιτικού Μάρκετινγκ, Νίκου Αντωνιάδη, προς τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντούτζαρικ, την περασμένη Τρίτη, μια μέρα μετά την ενημέρωση των μελών του ΣΑ από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ.

Ο κ. Ντούτζαρικ έδωσε την εξής απάντηση:

«Το θέμα της Κύπρου είναι ένα θέμα με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται εδώ και καιρό» και «ασχολήθηκαν απευθείας οι τρεις ΓΓ με τους οποίους ήμουν και ενεπλάκησαν άμεσα με τρόπο που μερικές φορές έκαναν περισσότερα από άλλα θέματα. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι η έλλειψη συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε τα μέρη πιο κοντά για να καταλήξουμε σε συμφωνία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, αλλά δεν νομίζω ότι ο ΓΓ είναι ο μοναδικός παίκτης σε όλα αυτά».

Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στους άλλους «παίκτες» στο Κυπριακό, οι οποίοι μπορεί να υπερασπίζονται κάθε λογής συμφέροντα (γεωστρατηγικά, οικονομικά, πολιτικά).

Ο εκάστοτε ΓΓ του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένος να παραμένει ανυποχώρητος στα θέματα αρχών και αξιών του Οργανισμού που εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο Κεφάλαιο 15 (Άρθρο 100) αναφέρεται ότι «στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ο Γενικός Γραμματέας και το προσωπικό δεν θα ζητούν ούτε θα δέχονται οδηγίες από καμία κυβέρνηση ή από άλλη αρχή, ξένη προς τον Οργανισμό. Θα αποφεύγουν οποιαδήποτε πράξη ασυμβίβαστη με τη θέση τους ως διεθνών υπαλλήλων και δεν θα είναι υπεύθυνοι παρά μόνο απέναντι στον Οργανισμό».

Γιατί όμως ο κ. Γκουτέρες ουδέποτε αναφέρθηκε επικριτικά στις τουρκικές παρανομίες στην Κύπρο (κατοχή, εποικισμός, Βαρώσια, ΑΟΖ); Γιατί πάντα εξισώνει τον θύτη με το θύμα, κάνοντας λόγο για εμπλεκόμενα μέρη;

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ο συνάδελφος Τζέιμς Μπέις τού απηύθυνε την εξής ερώτηση: «Γνωρίζω ότι είπατε πρόσφατα πως δεν πιστεύετε ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά άλλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιτεν, πιστεύουν ότι θα εισβάλει. Λοιπόν, ποιο είναι το μήνυμά σας στον Πρόεδρο Πούτιν εάν σκέφτεται μια εισβολή; Και για να είμαστε σαφείς, θα ήταν μια επιθετική πράξη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου;»

Η απάντηση του κ. Γκουτέρες ήταν η ακόλουθη:

«Λοιπόν, είναι σαφές ότι το μήνυμά μου είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία στρατιωτική επέμβαση σε αυτό το πλαίσιο. Νομίζω ότι η διπλωματία είναι ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων. Φυσικά, οποιαδήποτε εισβολή από μια χώρα σε μια άλλη χώρα είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και ελπίζω ότι αυτό, φυσικά, δεν θα συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα συμβεί, και ελπίζω πολύ να έχω δίκιο».

  • Μάλιστα, αυτά είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: «Οποιαδήποτε εισβολή από μια χώρα σε μια άλλη χώρα είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».

Για την Κύπρο όμως ουδέποτε μίλησε για εισβολή, κατοχή και διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως, εξαίρει συνεχώς τη «θετική συμβολή» και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, απαλλάσσοντας την Τουρκία.

Πώς λοιπόν θα αποκατασταθεί η «ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευπρέπεια»; Καλύπτοντας τα τουρκικά εγκλήματα και απενοχοποιώντας τον σουλτάνο Ερντογάν;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας ε
  • κφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μπάιντεν, Πούτιν, Γκουτέρες και Ευρωπαίοι δεν λένε στον Ερντογάν κατάμουτρα τις αλήθειες: Θα του τις πουν οι πρέσβεις;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: