Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία: Ο …καφές του Πούτιν και οι αμφιβολίες για την τελική απόφαση του Ρώσου

File photo: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, MIKHAIL VOSKRESENSKIY, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν νέα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ρωσία, κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία. Σε αυτές τις ασκήσεις συμμετέχουν 6.000 άνδρες και μαχητικά αεροσκάφη.

Η Μόσχα, ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα αεροναυτικά γυμνάσια στον Ατλαντικό, την Αρκτική, τον Ειρηνικό και τη Μεσόγειο.

Η ρωσική επίδειξη δύναμης έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τίθενται σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες τους.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης την αποχώρηση των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών από την Ουκρανία λόγω του επικείμενου κινδύνου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μιας ρωσικής εισβολής.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον μαζί με τους συμμάχους της, προετοιμάζεται για πιθανή μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

“Συνεργαζόμαστε με χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό και να μειώσουμε τους κραδασμούς των τιμών τόσο για τον αμερικανικό λαό όσο και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον.

«Είμαστε σε συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για να προσδιορίσουμε την ικανότητα και την προθυμία τους να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή φυσικού αερίου και να τη διαθέσουν σε ευρωπαίους πελάτες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο.

Το Κρεμλίνο από την άλλη πλευρά, αποκρούει τις αιτιάσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε περίπτωση κυρώσεων.

  • Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι παρά τους υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξακολουθεί να αμφιβάλλει εάν ο Ρώσος ομόλογός θέλει πραγματικά να εισβάλει στην Ουκρανία. «Είναι λίγο σαν να διαβάζεις τον… καφέ με τον Πούτιν», λέει ο Μπάιντεν.

Η Ουάσιγκτον απείλησε πάντως και τη Λευκορωσία με αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον «κατέστησε σαφές στη Λευκορωσία ότι θα υπάρξει ταχεία και αποφασιστική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους μας» εάν επιτρέψει μια επίθεση στην Ουκρανία από το έδαφός της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

«Εάν γίνει εισβολή από τη Λευκορωσία, τότε το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επανεξετάσει την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία», είπε ο Πράις.

  • Μπάιντεν: προσωπικές κυρώσεις κατά του Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πάντως ότι θα μπορούσε να φανταστεί κυρώσεις κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. «Ναι», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν υπάρχει περίπτωση να επιβάλει προσωπικά κυρώσεις στον Πούτιν σε περίπτωση εισβολής.

«Μπορώ να το φανταστώ», είπε ο Μπάιντεν και απείλησε και πάλι τη Ρωσία με «βαριές συνέπειες» και «οικονομικές κυρώσεις». Τελικά, όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει ο Πούτιν για την Ουκρανία.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε τις σοβαρές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία εάν η Μόσχα εκμεταλλευτεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε μια πιθανή σύγκρουση. Η Ρωσία χρειάζεται έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου τουλάχιστον όσο χρειάζεται η Ευρώπη τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Οπότε αυτό δεν είναι ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι μια αμοιβαία εξάρτηση», τόνισε η ίδια πηγή

Ο αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα τιμωρητικά μέτρα του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε από την κορυφή των μέτρων κλιμάκωσης και θα μείνουμε εκεί», πρόσθεσε.

  • Αμφιβολίες για τις ρωσικές προθέσεις

«Μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη εισβολή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα άλλαζε τον κόσμο», σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεδομένης της μαζικής παρουσίας στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Καμία αμερικανική δύναμη δεν θα μεταφερθεί στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν.

  • Ο Μακρόν στο τηλέφωνο με Πούτιν

Η μαζική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, έχει αυξήσει τους φόβους στη Δύση ότι το Κρεμλίνο μπορεί να σχεδιάζει εισβολή στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να πειστούν οι χώρες του ΝΑΤΟ να κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία,όταν ζητηθούν νέες εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Γαλλία, ωστόσο, θα κάνει μια προσπάθεια απευθείας διαπραγμάτευσης, με τον Πρόεδρο Μακρόν να έχει προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Παρασκευή.

Το Παρίσι ζητά έναν άμεσο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας,προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέγεται βέβαια ότι έχει προετοιμάσει μια σειρά από κυρώσεις, αλλά το θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους. Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα,το 43% και το 20% των προμηθειών της ΕΕ, είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

  • Μακρόν και ο Σολτς θέλουν τον διάλογο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησαν βέβαια τη Ρωσία για τις σοβαρές συνέπειες, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

«Η Μόσχα πρέπει επειγόντως να συμβάλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε ο Σολτς κατά την συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Μακρόν είπε ότι προετοιμάζεται μια κοινή απάντηση σε περίπτωση επίθεσης, προειδοποιώντας ότι «το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό».

Η Γαλλία και η Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης σε συνάντηση με τη λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας. Όπως ειπώθηκε από κύκλους των Ηλυσίων, οι συνομιλίες θα πρέπει να αφορούν ανθρωπιστικά μέτρα και μελλοντικούς προβληματισμούς για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Θέλουν επίσης να βρουν μια ημερομηνία κατά την οποία η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί με τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές σχετικά με ένα ειδικό καθεστώς για την περιοχή του Ντονμπάς. Η Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει απορρίψει επίσημα το αίτημα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα ΜΟΕ εδραιώνουν τα κατοχικά δεδομένα: Είμαστε κατάφατσα με τη διχοτόμηση της Κύπρου και κάποιοι επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: