Ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2022: Πολλά πυροτεχνήματα, λίγος κόσμος και κοινή ελπίδα για τέλος του εφιάλτη [photos, video]

Πυροτεχνήματα στπ Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου. EPA/VICKIE FLORES




Οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη, από Ανατολή προς  Δύση, υποδέχθηκαν το νέο έτος υπό τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, πλην όμως με την κρυφή, κοινή ελπίδα το 2022 να σημάνει το τέλος της πανδημίας.

Το ΒΒC συγκέντρωσε σε ένα βίντεο μερικούς από τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς.

Και όπως θα δείτε, το βρετανικό δίκτυο επέλεξε αμέσως μετά το Λονδίνο, την Αθήνα και την Ακρόπολη για να αποτυπώσει το εορταστικό σκηνικό. Ισως επειδή η αιώνια δύναμη των συμβόλων, δίνει πάντα ελπίδα!

Η μετάλλαξη Όμικρον περιόρισε πάντως ή και ακύρωσε τους συνήθεις εορτασμούς σε όλον τον κόσμο.

Το Παρίσι ακύρωσε το σόου των πυροτεχνημάτων, το Λονδίνο το μετέφερε στην τηλεόραση και η πόλη της Νέας Υόρκης περιόρισε τους εορτασμούς με την περίφημη πτώση της μπάλας στην Τάιμς Σκουέρ.

Η φωτισμένη μπάλα από φύλλα κρυστάλλου Waterford κύλησε τα μεσάνυχτα στην Τάιμς Σκουέρ, αλλά μόνο 15.000 θεατές επιτρεπόταν να βρίσκονται στην περιοχή απ’ όπου μπορούσαν να παρακολουθήσουν το θέαμα, αντί για 58.000 συνήθως.

Πριν από ένα χρόνο τα εμβόλια, που είχαν μόλις καταστεί διαθέσιμα, πρόσφεραν την ελπίδα πως η πανδημία της COVID-19 μπορεί να ετίθετο υπό έλεγχο μέχρι τις αρχές του 2022. Αντί γι΄αυτό, η εμφάνιση της Όμικρον οδήγησε σε απότομη αύξηση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.

Η πόλη της Νέας Υόρκης κατέγραψε 44.000 μολύνσεις-ρεκόρ την Τετάρτη και άλλες 43.000 την Πέμπτη, κάνοντας ορισμένους να αναρωτηθούν αν έπρεπε να προχωρήσουν κανονικά οι εορτασμοί.

Όμως αξιωματούχοι αποφάσισαν πως ένα πάρτι σε εξωτερικό χώρο για τους εμβολιασμένους, με μάσκες και τήρηση αποστάσεων, θα ήταν ασφαλές και μια καλύτερη επιλογή από τους εορτασμούς ουσιαστικά χωρίς κοινό το 2021.

Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν ανησυχώ“, δήλωσε η Σου Παρκ, μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μία από τους 15.000 ανθρώπους που επιτράπηκε να παραστούν διά ζώσης. “Οπωσδήποτε πιστεύω ότι αξίζει να έρθουμε και να γιορτάσουμε. Θα έχει πιο πολύ νόημα μέσα στο πλήθος”.

Αλλού στον κόσμο εκδηλώσεις περιορίστηκαν ή ακυρώθηκαν εντελώς, όπως τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα στους Πύργους Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ.

Τα μεσάνυχτα πέρασαν στο Παρίσι χωρίς την προγραμματισμένη επίδειξη πυροτεχνημάτων ή με μουσική από DJ στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής που έκρινε πως οι μαζικές συναθροίσεις θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνες.

Στην Ολλανδία, όπου απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε εξωτερικό χώρο, η αστυνομία διέλυσε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν αψηφήσει την απαγόρευση και είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Νταμ του Άμστερνταμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Όμως στο Λονδίνο, όπου μια επίδειξη πυροτεχνημάτων και ένα σόου με φώτα ακυρώθηκαν τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, ότι το θέαμα θα ζωντάνευε στην τηλεοπτική οθόνη, καθώς το Μπιν Μπεν ήχησε για πρώτη φορά από το 2017 έπειτα από την ανακαίνισή του.

ΥΠΟΔΠυροτεχνήματα εκρήγνυνται πάνω από τον λόφο της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια του εορτασμού για την υποδοχή του 2022ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣΟΥ

Πλάνα που μετέδωσε το BBC από τα πυροτεχνήματα έδειξαν ελάχιστη κίνηση οχημάτων στους δρόμους και ουσιαστικά κανέναν διά ζώσης θεατή.

Μερικές ώρες νωρίτερα το Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, γιόρτασε την Πρωτοχρονιά με τα θεαματικά πυροτεχνήματα στο λιμάνι πάνω από την Όπερα.

Άνθρωποι στη Μαδρίτη στήθηκαν στην ουρά για ώρες για να εισέλθουν στην κύρια πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ όπου οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία πολλών σημείων ελέγχου ασφαλείας, υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρητικότητα στο 60%.

Ο Σαούλ Πεδρέρο, ένας 34χρονος υπάλληλος, ήρθε από τη Βαρκελώνη, η οποία έχει ορισμένους από τους πιο αυστηρούς ελέγχους στην Ισπανία, περιλαμβανομένης και μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 1.00 π.μ.

“Μοιάζει σαν να είναι μια άλλη χώρα. Εδώ μπορείς να κάνεις τα πάντα και κανείς δεν λέει τίποτα”, είπε.

Μια πλουσιοπάροχη επίδειξη πυροτεχνημάτων φώτισε τους εορτασμούς όπου οι Ισπανοί γεμίζουν το στόμα με 12 ρώγες σταφύλι για να συνοδεύσουν κάθε χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα.

Στην Ασία οι εορτασμοί συντομεύθηκαν ή ακυρώθηκαν. Στη Νότια Κορέα μια παραδοσιακή τελετή κωδωνοκρουσίας τα μεσάνυχτα ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά, ενώ οι εορτασμοί ακυρώθηκαν στη λαμπερή συνοικία διασκέδασης Σιμπούγια του Τόκιο και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα κάλεσε από το YouTube τους πολίτες να φορούν μάσκες και να περιορίσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων στα πάρτι.

Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός στα τέλη του 2019, ήταν σε υψηλό συναγερμό, με την πόλη Σιάν να βρίσκεται σε λοκντάουν ενώ οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά σε άλλες πόλεις ακυρώθηκαν.

Η νέα χρονιά στη Ρωσία ξεκίνησε από το Βλαδιβοστόκ: Το 2022 χάραξε στη ρωσική Άπω Ανατολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: