Μόνο αυτό μας έλειπε: Σπάνια περίπτωση μόλυνσης ανθρώπου από γρίπη πτηνών εντοπίστηκε στην Αγγλία

File photo Η ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών με τη μαζική θνησιμότητα των αργυροπελεκάνων, ιδιαίτερα στην Μικρή Πρέσπα, ανησυχεί τους επιστήμονες για το μέλλον του αναπαραγωγικού πληθυσμού EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT




Ένα σπάνιο κρούσμα γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άτομο που ζει στη νοτιοδυτική Αγγλία, επιβεβαίωσαν πριν από μερικές ώρες αξιωματούχοι της υγείας.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέφερε ότι το άτομο -που δεν κατονομάζεται- απέκτησε τη μόλυνση από στενή και τακτική επαφή με μεγάλο αριθμό μολυσμένων πτηνών, που βρίσκονταν μέσα και γύρω από το σπίτι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από πτηνό σε άνθρωπο είναι πολύ σπάνια και έχει εμφανιστεί μόνο λίγες φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο παρελθόν.

Όλες οι επαφές του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις, έχουν εντοπιστεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης σε οποιονδήποτε άλλο, ανέφερε η UKHSA.

Ο μολυνθείς αυτή τη στιγμή είναι καλά και βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό από τη γρίπη των πτηνών παραμένει πολύ χαμηλός.

Η καθηγήτρια Isabel Oliver, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο UKHSA, δήλωσε: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό το στέλεχος που ανιχνεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αλλά γνωρίζουμε ότι οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Έχουμε παρακολουθήσει όλες τις επαφές αυτού του ατόμου και δεν έχουμε εντοπίσει καμία περαιτέρω εξάπλωση.

«Παραμένει κρίσιμο οι άνθρωποι να μην αγγίζουν άρρωστα ή νεκρά πουλιά και να ακολουθούν τις συμβουλές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων».

Η υπόθεση έρχεται μετά από μεγάλο αριθμό κρουσμάτων του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε πτηνά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με προειδοποιήσεις να έχουν εκδοθεί στους ιδιοκτήτες πτηνών.

Η επικεφαλής κτηνίατρος του Ηνωμένου Βασιλείου, Christine Middlemiss, δήλωσε: «Παρατηρούμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε πτηνά τόσο σε εμπορικές φάρμες όσο και σε πτηνά που βρίσκονται σε αυλές σε όλη τη χώρα».

Ο καθηγητής Mike Tildesley, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, δήλωσε: «Πρόκειται ξεκάθαρα για σημαντική είδηση, αλλά το βασικό είναι ότι οι ανθρώπινες λοιμώξεις με H5N1 (γρίπτη των πτηνών) είναι πραγματικά σπάνιες και σχεδόν πάντα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα άμεσης, μακροχρόνιας επαφής με πουλερικά. Ποτέ δεν υπήρξε καμία ένδειξη διαρκούς μετάδοσης του H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο, επομένως προς το παρόν δεν θα το θεωρούσα σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Με πληροφορίες από The Guardian

Εξακόσιοι λυκειάρχες ζητούν από τον Ντράγκι να αναβληθεί η επιστροφή των μαθητών: Mεγάλη αύξηση περιστατικών στην Ιταλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: