Λευκό χάος και την Τρίτη: Κλειστοί δρόμοι, αλυσίδες, κλειστά σχολεία, τηλεργασία, ακραίος κίνδυνος

Κόσμος περπατά στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ




Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ενώ οι δραστηριότητες σε μεγάλες περιοχές της χώρας αναστέλλονται.

Οι νεότερες εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου προβλέπουν και για την Τρίτη χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα των Δωδεκανήσων και πρόσκαιρα σε Σποράδες, Μαγνησία και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -4 βαθμούς), -5 έως 1 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 2 βαθμούς), 0 έως 5 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα ισχυρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις νυχτερινές ώρες η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια της ημέρας και παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Στον πάγο ολόκληρη η χώρα – Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα σχολεία θα παραμείνουν και αύριο κλειστά στην περιφέρεια Αττικής ενώ για την Τετάρτη η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

Επίσης με απόφαση του Υπουργού Δικιαοσύνης ανεστάλη η λειτουργία των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της Περιφέρειας Αττικής.

Με τηλεργασία στο Δημόσιο

Μέσω τηλεργασίας από τους υπαλλήλους θα λειτουργήσουν, αύριο Τρίτη, οι δημόσιες υπηρεσίες, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, το μέτρο αφορά υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους.
Για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να ασκήσουν εργασία από απόσταση και η προσέλευση στην υπηρεσία δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, η εγκύκλιος καλεί τους επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Ισχυρή σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον κ. Χρ. Στυλιανίδη, τονίστηκε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα, και κάλεσε τις επιχειρήσεις να την κάνιουν σεβαστή.

Συγκεκιριμένα, ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Ελπίς».

«Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται επίσης ότι σε Αττική και Εύβοια δεν θα λειτουργήσουν αύριο όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. 

Οσον αφορά στις συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλει απεσύρθησαν άρον άρον το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια ενώ παραμένει αμφίβολο πόσα θα μπορέσουν να κινηθούν αύριο και σε ποιές περιοχές. Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρξαν προβλήματα σε αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ με αποτέλεσμα να σταματούν την κυκλοφορίας τους.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα»  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι έως και αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.

Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, είπε, γεγονός που επειβεβαίωσε και ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τη Δευτέρα καταγράφηκε στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό «παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό.

Οδηγία της ΕΛΑΣ για αποφυγή μετακινήσεων στην Αττική

Οδηγία προς τους πολίτες της Αττικής και κυρίως των βορείων προαστίων, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ενημερώνονται συνεχώς για τους κλειστούς δρόμους από την χιονόπτωση, εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας λίγο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομία.

Κακοκαιρία Ελπίς: Live η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: