Κορωνοϊός: Τα κρίσιμα 5 λεπτά για την μετάδοσή του και τα μέρη που είναι πιθανότερο να κολλήσουμε

Photo by cottonbro from Pexels




Ο κορωνοϊός χάνει το 90% της ικανότητάς του να μας μολύνει μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που θα μεταφερθεί στον αέρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό απωλείας της ικανότητάς του αυτής να επισυμβαίνει μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, δείχνουν οι πρώτες, παγκοσμίως, προσομοιώσεις για τον τρόπο που ο ιός επιβιώνει στον εκπνεόμενο αέρα.

Τα νέα ευρήματα,  τα οποία δημοσιεύει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ο Guardian αναδεικνύουν εκ νέου την κρισιμότητα της μετάδοσης του Covid στη μικρή εμβέλεια, με τη φυσική απόσταση και τη χρήση μάσκας να είναι πιθανότατα τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μόλυνσης. Ο εξαερισμός, αν και εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο, είναι πιθανό να έχει μικρότερο αντίκτυπο.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης είναι όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον», εξηγεί με απλά λόγια ο καθηγητής Jonathan Reid, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αερολυμάτων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής της μελέτης.

«Όταν απομακρύνεσαι, όχι μόνο αραιώνει το αερόλυμα αλλά είναι επίσης λιγότερος μεταδοτικός ο ιός επειδή χάνει τη μολυσματικότητά του, ως αποτέλεσμα της παρόδου του χρόνου».

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, ουσιαστικά λέει ότι καθώς τα ιικά σωματίδια αφήνουν τις σχετικά υγρές και πλούσιες σε διοξείδιο του άνθρακα συνθήκες των πνευμόνων, χάνουν γρήγορα νερό και στεγνώνουν, ενώ η μετάβαση σε χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σχετίζεται με ταχεία αύξηση του pH. Και οι δύο αυτοί παράγοντες διαταράσσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά η ταχύτητα με την οποία στεγνώνουν τα σωματίδια ποικίλλει ανάλογα με τη σχετική υγρασία του περιβάλλοντος αέρα.

Όταν αυτή ήταν χαμηλότερη από 50% -παρόμοιο με τον σχετικά ξηρό αέρα που υπάρχει σε πολλά γραφεία- ο ιός έχανε το ήμισυ της μολυσματικότητάς του μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, διάστημα μετά το οποίο η πτώση ήταν πιο αργή και πιο σταθερή. Σε ποσοστό 90% υγρασίας -περίπου ισοδύναμη με ένα ντους – η μείωση της μολυσματικότητας ήταν πιο σταδιακή, με το 52% των σωματιδίων να παραμένουν μολυσματικά μετά από πέντε λεπτά, ενώ μειώνεται στο 10% περίπου μετά από 20 λεπτά.

Ωστόσο, η θερμοκρασία του αέρα δεν επέφερε καμία διαφορά στη μολυσματικότητα του ιού, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μετάδοση του ιού είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.

Με απλά λόγια, «αν συναντήσω φίλους για μεσημεριανό γεύμα σε μια παμπ σήμερα, είναι πολύ πιο πιθανό να το μεταδώσω στους φίλους μου ή οι φίλοι μου να το μεταδώσουν σε εμένα, παρά να μεταδοθεί από κάποιον στην άλλη πλευρά του δωματίου», λέει ο καθηγητής Ried. «Και αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης μάσκας σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν σωματικά», προσθέτει.

Λίστα των επικίνδυνων δραστηριοτήτων

Στο μεταξύ, λίστα με τις δραστηριότητες που θεωρούνται ως «εστίες εξάπλωσης» του κορωνοϊού έχουν καταρτίσει Βρετανοί επιστήμονες, μέλη της «επιτροπής σοφών» (Sage) που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον για την πανδημία της νόσου Covid.

H μελέτη που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Λονδίνου, βασίζεται σε καθημερινές δραστηριότητες 10.000 ανθρώπων με τους συντάκτες της να διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους είναι η δεύτερη εστία εξάπλωσης του κορωνοϊού μετά τις αγορές σε καταστήματα. Τα υπαίθρια αθλήματα ενέχουν επίπεδο κινδύνου 1,36% σύμφωνα με τη μελέτη.

Για τους επιστήμονες, στα υπαίθρια αθλήματα διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί λόγω των «κοινωνικών δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τον αθλητισμό καθώς και με τη σωματική δραστηριότητα. Η έρευνα έδειξε ότι τα υπαίθρια αθλήματα ενέχουν επίπεδο κινδύνου 1,36%.

Με τη χρήση των μέσων μεταφοράς ή με επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες διατρέχουν 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν Covid, όπως έδειξε η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2021. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι, όσοι έπρεπε να μεταβούν στην εργασία τους – εύλογο- είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid σε σχέση με εκείνους που έκαναν τηλεργασία.

Τα μέρη στα οποία είναι πιθανό να κολλήσουμε κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη της επιτροπής Sage:

  • Αγορές σε καταστήματα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 2,18%.
  • Παίζοντας ένα άθλημα σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,36%.
  • Κάνοντας χρήση λεωφορείου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,31%
  • Τρώγοντας σε εστιατόριο ή σε καφετέρια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,29%.
  • Χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,28%. Το ίδιο ισχύει για όσους πηγαίνουν σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ.
  • Πηγαίνοντας σε πάρτι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%
  • Πηγαίνοντας σε γυμναστήριο ή κάνοντας αθλήματα εσωτερικού χώρου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%.
  • Φεύγοντας από το σπίτι για να πάμε στη δουλειά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,2%.
  • Κάνοντας χρήση ταξί, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,19%.
  • Χρησιμοποιώντας τρένο ή τραμ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,18%. Το ίδιο ισχύει και για όσους επισκέπτονται αισθητικό, κομμωτή ή κουρέα.

Τα δεδομένα της μελέτης συνελέγησαν προτού η «Όμικρον» καταστεί κυρίαρχη στη Βρετανία

Με πληροφορίες από Guardian, Πρώτο Θέμα

Εφεύρεση του Αρχιμήδη ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Πιο κοντά στη λύση του γρίφου οι επιστήμονες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: