Κοινοβουλευτικές “αερομαχίες” για την αναβάθμιση των F-16 Block 50: Έπονται των επιπλέον Rafale FR3…

Τα F-16 Block 50 της 341 Μοίρας “Βέλος” κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού που πραγματοποίησαν στη Σαουδική Αραβία το 2021. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους, για το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, θεωρείται αυτός που προετοιμάζει το έδαφος ώστε η Βουλή να ενημερωθεί και να εγκρίνει σημαντικά προγράμματα που αφορούν τη συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2021 για την αναβάθμιση της αμυντικής ισχύος.

Μπορεί η αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα έξι RAFALE F3R να ξεκίνησε και το αεροπορικό Επιτελείο ν’ αναμένει την άφιξη των αεροσκαφών 4,5 γενιάς, αλλά οι Επιτελείς είναι υποχρεωμένοι και να ζητάνε αλλά και να πιέζουν για την αλλαγή σελίδας που χρειάζεται ο αεροπορικός στόλος.

  • Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σε συσκέψεις που προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του 2021, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στα θέματα που χρειάζονται προετοιμασία για να περάσουν από τη Βουλή, το επιτελείο του υπουργού επικεντρώθηκε και στο θέμα των πολυσυζητημένων πλέον F-16 Block 50, το πρόγραμμα δηλαδή που πήγε τρεις φορές στη Βουλή και γύρισε στο συρτάρι του κου. Παναγιωτόπουλου στη Λ. Μεσογείων.

Ήδη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε και στους στρατιωτικούς συντάκτες, με τους οποίους αντάλλαξε ευχές, ότι το θέμα αναβάθμισης των Block 50 θα περάσει από την επιτροπή και την ολομέλεια της Βουλής στις αρχές του νέου έτους.

Εντός του Ιανουαρίου τα επιπλέον έξι RAFALE F3R & οι τρεις φρεγάτες Belh@rra θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργικού Επιτελείου και θα συζητηθούν από την ολομέλεια της Βουλής. Αυτό σημαίνει πως το θέμα των F-16 Block 50 αναμένεται από τον δεύτερο μήνα του 2022 ν’ αναλυθεί και συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

Το πιο πιθανό πάντως είναι πως αυτό το πρόγραμμα θα είναι «απαλλαγμένο» από τ’ άλλα δυο που συμπεριλήφθηκαν και εκτόξευσαν το κόστος, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πολιτική κόντρα για το κόστος αναβάθμισης

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και απαλλαγμένα από το πρόγραμμα των sniper & της πιστοποίησης νέων όπλων να είναι τα «50άρια» της Αγχιάλου, οι αντιδράσεις θα υπάρχουν κι αυτό διότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χειρίστηκε και η προηγούμενη κυβέρνηση, με στελέχη της να είχαν υπολογίσει άλλα κόστη, με βάση την ύπαρξη των πάνω από 90 απαρτίων που αφαιρούνται από τα Advanced του Αράξου.

  • Στρατιωτικής πηγές αναφέρουν ότι στο θέμα του κόστους δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό πέραν από υπολογισμούς, είτε στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διεθνείς τιμές, είτε ένας υπολογισμός κατά τις συζητήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα σε στελέχη της εταιρείας και αξιωματικών του αεροπορικού Επιτελείου.

Το ακριβές κόστος καθορίζεται μόνο όταν στην Αθήνα φτάσει η απαντητική επιστολή (LOA) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον φυσικά έχει προηγηθεί η επίσημη ερώτηση από την Ελληνική πλευρά (LOR).  

Περισσότερα διαλειτουργικά μαχητικά- πιο ισχυρή αεροπορία

Το γεγονός ότι το πρόγραμμα των 83 F-16 Viper προχωρά μέχρι αυτή τη στιγμή, δίχως να έχει αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα, δεν σημαίνει ότι στο αεροπορικό Επιτελείο δεν κόπτονται για το μέλλον 38 Block 50 αεροσκαφών, που δύναται να λειτουργήσουν δικτυοκεντρικά μαζί με τον αναβαθμισμένο στόλο των F-16. Οι ανώτατοι Ιπτάμενοι έχουν ξεκαθαρίσει προς την πολιτική ηγεσία πως πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα πνοής που αφορά την ενίσχυση του αεροπορικού στόλου, με πλατφόρμες υπέρ- πολύτιμες για τις καθημερινές ανάγκες στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

  • Παράλληλα η αναβάθμιση των F-16 Block 50 φέρνει μια νεότερη και πολύ πιο ισχυρή εποχή για τα «γεράκια» της Αγχιάλου, τα οποία θα μπορούν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία να μετέχουν είτε σε Εθνικές είτε σε διασυμμαχικές ασκήσεις εντός ή εκτός FIR Αθηνών, ανταλλάσσοντας διαρκώς πληροφορίες με πιο σύγχρονα αεροσκάφη, 4,5 & 5ης γενιάς.

Στρατιωτικές πηγές υπενθύμιζαν επίσης ότι ήδη προετοιμάζεται και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που η JSF ομάδα του F-35 έχει κλείσει το δικό της ραντεβού με το αεροπορικό Επιτελείο. Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, η ισχυρή παρουσία της εντός της Συμμαχίας, τα όσα προβλέπει η αναθεωρημένη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, είναι στοιχεία της ατζέντας που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έρχονται τα Rafale F3R: Υποδοχή με Mirage 2000 στον αέρα, προσγείωση στην Τανάγρα κι από εκεί στο Ελληνικό Top Gun

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: