Κοινή στάση έναντι της 4ης δόση συζητούν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

File Photo Εμβολιασμός πολίτη ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σήμερα να βρουν κοινό έδαφος για μια ενδεχόμενη τέταρτη δόση εμβολίων κατά της COVID-19 εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα είναι λογικό να χορηγηθεί τέταρτη δόση σε ανθρώπους με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

  • Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη «χορήγηση τέταρτης δόσης», ανέφερε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, η οποία διοργάνωσε την τελευταία στιγμή την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας.

Η Ουγγαρία και η Δανία, χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη αποφασίσει τη διάθεση τέταρτης δόσης των εμβολίων κατά της COVID. Η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα αφορά τους πλέον ευπαθείς ενώ η ουγγρική κυβέρνηση είπε ότι όλοι θα μπορούν να κάνουν τη δόση αυτή αφού συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

  • Η χορήγηση της τέταρτης δόσης ξεκίνησε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, με τη χώρα να γίνεται η πρώτη που χορηγεί τη λεγόμενη δεύτερη ενισχυτική δόση.

Τα πλουσιότερα κράτη αποφάσισαν να επισπεύσουν την κυκλοφορία των τρίτων δόσεων εν μέσω κύματος νέων κρουσμάτων που προκάλεσε η πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, αλλά παραμένουν διχασμένα σε ό,τι αφορά την τέταρτη. Πολλές χώρες θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία πριν ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό.

  • Η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να βρεθεί κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις στρατηγικές στον εμβολιασμό.

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης ο συντονισμός άλλων πολιτικών για την COVID, συμπεριλαμβανομένης πιθανής νέας κοινής προμήθειας εμβολίων, καθώς τα «εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα στις παραλλαγές έρχονται σύντομα», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Τα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα στην Όμικρον μπορεί να είναι έτοιμα ακόμα και τον Μάρτιο, αλλά η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει δηλώσει πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζονται.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: