Είναι εφικτός ένας σοβαρός διάλογος με την Τουρκία του Ερντογάν; 5+1 λόγοι για ένα “θερμό” ελληνοτουρκικό 2022…

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. Φωτογραφία από το αρχείο του βουλευτή.




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ*

Οι τελευταίες ημέρες προαναγγέλουν μια δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν:

1. Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

Καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δίνη χωρίς ορατή διέξοδο, ο Πρόεδρος Ερντοάν δύσκολα θα αναστηλώσει την έντονα τραυματισμένη εικόνα του με κινήσεις στο εσωτερικό. Ωθούμενος και από τον εθνικιστή συνοδοιπόρο του Μπαχτσελί, θα την αναζητήσει στην τόνωση της τουρκικής περηφάνιας. Το Κουρδικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις με την Ελλάδα, λόγω της φόρτισης που εμπεριέχουν, ήταν ανέκαθεν θέματα δεκτικά πολιτικής και ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης στην Τουρκία.

2. Η σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

Τον περασμένο Ιούλιο η τουρκική διπλωματία προχώρησε σε διεύρυνση της «διαπραγματευτικής ύλης» έναντι της Ελλάδας. Με επιστολές του Τούρκου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, κ. Σινιρλίογλου, προστέθηκε σε αυτήν και η νομικά απολύτως έωλη και πολιτικά απαράδεκτη θέση ότι η αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών είναι προϋπόθεση για την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας επ΄αυτών.

Συνδέθηκε έτσι το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση με την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ελληνικών νησιών, όπως της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λήμνου και Σαμοθράκης! Πρόκειται για πρωτοφανή παραμόρφωση των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάννης.

  • Την τακτική της μετατόπισης σε ακραίες θέσεις, που συνειδητά υποσκάπτουν τις προοπτικές ουσιαστικού διαλόγου, έχει υιοθετήσει η Άγκυρα και στο Κυπριακό, με την προβολή της «λύσης των δύο κρατών».

3. Ο εκλογικός χρονισμός σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Το 2023 είναι και για τις τρεις χώρες εκλογικό έτος. Η συγκυρία αυτή θα δυσχεράνει κατά το προεκλογικό 2022, τη δυνατότητα μετριοπαθών κινήσεων στην πολιτικό-διπλωματική σκακιέρα.

Την ευθύνη έχει η τουρκική πλευρά. Το επιβεβαιώνουν η σκλήρυνση των θέσεων, οι συνεχιζόμενες υπερπτήσεις με αεροσκάφη και drones ελληνικών νησιών και η οξύτητα δηλώσεων ακόμα και ευθέως κατά του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια και πρόσφατα, της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κ. Σακελαροπούλου.

Η προσωποποίηση των πολιτικών διαφορών και η «δαιμονοποίηση» του αντιπάλου είναι πρόσθετη επιβάρυνση στο ήδη βαρύ κλίμα.

4. Η ένταση στη δημόσια ρητορική και διπλωματία.

Η ήδη οξεία δημόσια ρητορική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να ενταθεί με αφορμή την εκατοστή επέτειο από την καταστροφή της Σμύρνης και την βίαιη εκδίωξη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που η άλλη πλευρά βλέπει ως νίκη επί «σκληρών εισβολέων».

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί ότι το 2023 θα είναι διπλή επέτειος εκατό χρόνων, αφενός από την Ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφετέρου από τη Συνθήκη της Λωζάννης · του θεσμικού θεμελείου του status quo στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που αμφισβητεί η Τουρκία.

Η σημειολογία είναι σοβαρό συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής. Ακόμα περισσότερο σε αυτήν την περιοχή του κόσμου και για ηγέτες με τα χαρακτηριστικά του Προέδρου Ερντοάν, που επίμονα διεκδικεί μια υψηλότερη θέση από τον Κεμάλ Ατατούρκ «στας δέλτους» της τουρκικής ιστορίας.

5. Η τουρκική θεώρηση για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Η Ελλάδα, ως όφειλε μετά την επικίνδυνη μεταναστευτική κρίση που προκάλεσε η Τουρκία το Μάρτιο του 2020 στα σύνορα του Έβρου και την παρατεταμένη ένταση το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε σ’ ένα εξελισσόμενο στιβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των αμυντικών της δυνατοτήτων. Ουδείς γνωρίζει πως θα μπορούσαν να αξιολογήσουν το γεγονός αυτό ορισμένοι θερμοκέφαλοι στην Άγκυρα.

Τέλος, το μεταναστευτικό.

  • Το τελευταίο διάστημα, πέραν των επαναλαμβανόμενων τουρκικών συκοφαντιών κατά της Ελλάδας περί επαναπροωθήσεων, παρατηρείται επανεκκίνηση παράνομων μεταναστευτικών ροών που ενδέχεται να αυξηθούν, ιδίως εάν υπάρξει ύφεση της πανδημίας.

Ο συνδυασμός όλων αυτών υποχρεώνει την Ελλάδα σε διαρκή ψύχραιμη εγρήγορση. Απέναντι σε μια πολιτική αντίληψη που στον πυρήνα της έχει το «casus belli», η ενεργός διπλωματική και επιχειρησιακή ανάσχεση που συστηματικά εφαρμόζει η Κυβέρνηση, γίνεται η μόνη επιλογή.

Μόνον έτσι μπορεί να διαμορφωθούν ουσιαστικές συνθήκες ενός αυστηρά οριοθετημένου διαλόγου με την Τουρκία.

Έως τότε, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Γιώργος Κουμουτσάκος
Βουλευτής Β1 Βορείου τομέα Αθηνών με τη ΝΔ
Μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο EastMed, τα πολιτικά πυροτεχνήματα και η αμερικανική παρέμβαση: Τα πυροτεχνήματα κάποτε σβήνουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: