Θα επιμείνει δικαστικά ο Τζόκοβιτς; Μπορεί εάν θέλει να ξανακάνει έφεση: Αλλιώς πρέπει να φύγει

O Νόβακ Τζόκοβιτς προπονούμενος στο Melbourne Park στις 12 Ιανουαρίου. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Η ακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς αποσκοπεί στην προστασία των θυσιών που έκαναν οι Αυστραλοί κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον,  στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την πολύκροτη υπόθεση.

«Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί», ανέφερε ο Αυστραλός πρωθυπουργός που ωστόσο δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του έναντι του Σέρβου τενίστα, ο οποίος προετοιμάζεται για νομική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, o Τζόκοβιτς θα συναντηθεί με αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης το πρωί του Σαββάτου.

Κατα πληροφορίες μάλιστα που μεταδίδει το βρετανικό Μέσο, ο Τζόκοβιτς δεν θα υποχρεωθεί να παραμείνει υπό κράτηση, όπως θα ήταν η εύλογη συνέχεια της ακύρωσης της βίζας του, βάσει νομοθεσίας.

Σε δηλώσεις του στο BBC, o πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Αμπούλ Ρίζβι, εξήγησε τι πρέπει κανονικά να αναμένεται να συμβεί με τον Τζόκοβιτς από εδώ και στο εξής:

«Με την ακύρωση της βίζας του, ο κ. Τζόκοβιτς πρέπει να τεθεί υπό κράτηση. Οι δικηγόροι του είναι πιθανό να ζητήσουν δικαστική επανεξέταση και προσωρινή διαταγή για να αφεθεί ελεύθερος με μία ενδιάμεση «βίζα γεφύρωσης» σχετιζόμενη με εργασιακά δικαιώματα.

Όμως το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για το τελευταίο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε ο Τζόκοβιτς να μπορέσει να παίξει στο Αυστραλιανό Open.

Υπάρχει δε μεγάλη πιθανότητα το δικαστήριο να συμφωνήσει με την απελευθέρωση του κ. Τζόκοβιτς από την κράτηση».

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί από τον Αντονι Κέλι, τον δικαστή που αθώωσε στην πρώτη εκδίκαση τον Τζόκοβιτς. Ο δικαστής έχει το δικαίωμα να παραπέμψει την απόφαση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Αν αυτό γίνει, τότε οι πιθανότητες να βγει τελεσίδικη απόφαση πριν από την Δευτέρα, είναι σχεδόν μηδαμινές.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, αν η απόφαση για απέλαση του Τζόκοβιτς είναι οριστική, τότε μπορεί να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα για τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως δεν πρόκειται να αγωνιστεί ξανά στο Australian Open.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

Οι Αυστραλοί κουνάνε μαντήλι στον Τζόκοβιτς: Του ακύρωσαν ξανά τη βίζα και τον πάνε για απέλαση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: