Αιχμές για τη διαχείριση της κρίσης και χιούμορ με τα Rafale! Χάος προκλήθηκε από την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Παιδιά παίζουν στα χιόνια στα βουνά της ορεινής Αργολίδας, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Υπό τον τίτλο «Στην Ελλάδα, το χιόνι κάνει ολισθηρό το πεδίο για την κυβέρνηση» η ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας Liberation, (Fabien Perrier) περιγράφει το χάος που δημιουργήθηκε από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Επίσης, μεταφέρει τις αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης και τη διαμάχη για την επίρριψη ευθυνών, ενώ αφήνει αιχμές ως προς την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας τον λόγο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πίσω από τις όμορφες εικόνες της Ακρόπολης καλυμμένης στα λευκά, η σφοδρή χιονόπτωση που σημειώθηκε στην Ελλάδα τη Δευτέρα συνεχίζει να προκαλεί χάος, σημειώνει ο Perrier. Η Τρίτη και η Τετάρτη κηρύχθηκαν ημέρες αργίας στη χώρα, με αναστολή όλων των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών εκτός από τις βασικές. Και μια διαμάχη εξελίσσεται σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτών των 72 ωρών.

Σε μια προσπάθεια να την ανακόψει, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο την Τετάρτη. Καθισμένος στην άκρη του τραπεζιού και περιτριγυρισμένος από τους συμβούλους του θέλησε να δείξει ότι είχε τον έλεγχο της κατάστασης και ξεκίνησε “ζητώντας μια προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας που υπέφεραν για πολλές ώρες από τον εγκλωβισμό τους στην Αττική Οδό’.

Πράγματι, ο δρόμος αυτός είναι το επίκεντρο της αγανάκτησης, καθώς για αρκετές ώρες, οι οδηγοί ήταν αποκλεισμένοι κι εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκαταλείφθηκαν στο χιόνι, εξηγεί η ανταπόκριση, προσθέτοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τον εξαιρετικά ακριβό περιφερειακό δρόμο παραιτήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ενώ η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε αποζημίωση 2.000 ευρώ στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν.

“Υπάρχουν σαφείς ευθύνες έναντι του παραχωρησιούχου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε αυτή τη χιονοθύελλα”, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, δείχνοντας, όπως φαίνεται, έναν αποδιοπομπαίο τράγο.

Ωστόσο, το χάος δεν περιορίστηκε στους δρόμους, συνεχίζει η ανταπόκριση. Νεκρός βρέθηκε ένας άστεγος άντρας γύρω στα εξήντα στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα λόγω του κρύου. Τα περισσότερα αεροπλάνα καθηλώθηκαν.

  • Εντωμεταξύ, εκατοντάδες δρόμοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι παρόλο που ο ήλιος έχει επιστρέψει και χιλιάδες σπίτια εξακολουθούν να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Μια φωτογραφία κάνει επίσης το γύρο των κοινωνικών δικτύων: αυτή μιας οικογένειας που αναγκάζεται να σύρει ένα φέρετρο πάνω σε μια κουβέρτα μέσα στο χιόνι για να θάψει έναν νεκρό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός ήταν πειστικός όταν, επί 6 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα, διαβεβαίωνε με έναν ενίοτε πολεμικό τόνο ότι έπρεπε “να πάρουμε ένα μάθημα από την αποτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας”.

Όταν μάλιστα είχε ήδη αναπτύξει αυτόν τον λόγο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2019, εναντίον της απερχόμενης αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επικρίθηκε για την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών. Όσο για τα συνδικάτα, υποστηρίζουν ότι οι πόροι είναι ανεπαρκείς, επισημαίνοντας την έλλειψη εκχιονιστικών μηχανημάτων, οχημάτων παντός εδάφους και την απουσία αλατιέρας στους δρόμους, παρόλο που οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει ότι ερχόταν χιονοθύελα.

Καθώς μόλις παραδόθηκαν τα πρώτα Rafale που αγόρασε η ελληνική κυβέρνηση από τη Γαλλία, κυκλοφορεί μια ‘εικόνα παρωδία’: τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη μεταφέρουν σακούλες με αλάτι ως πυραύλους. Προκαλεί γέλιο… και ‘ψυχρό’ θυμό, καταλήγει η ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: Liberation, Fabien Perrier – [En Grèce, la neige rend le terrain glissant pour le gouvernement

«Θυμόμαστε, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»: Το μήνυμα του Ισραηλινού πρέσβη για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: