Χωρίς κυβερνητική εισήγηση και κομματική γραμμή, το νομοσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τα 18 στη Γερμανία

File photo Η σχεδιαζόμενη συζήτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική εισήγηση και χωρίς κομματική «γραμμή» για τους βουλευτές αποσκοπεί στη δημιουργία των μεγαλύτερων δυνατών συναινέσεων, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς EPA, FILIP SINGER, POOL μέσω ΚΥΠΕ




Η σχεδιαζόμενη συζήτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική εισήγηση και χωρίς κομματική «γραμμή» για τους βουλευτές αποσκοπεί στη δημιουργία των μεγαλύτερων δυνατών συναινέσεων, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την επιλογή του κυβερνητικού συνασπισμού να παραπέμψει το θέμα στους βουλευτές, ζητώντας τους να υποβάλουν υπερκομματικές προτάσεις.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, πολλοί πολιτικοί, όπως και πολλοί πολίτες, έχουν αλλάξει την αρχικά αρνητική τους άποψη. «Για αυτό και είναι σημαντικό να προχωρήσουμε χωρίς κυβερνητική πρόταση», δήλωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συζήτηση ήδη «συγκεκριμενοποιείται», αναφερόμενος στην πρωτοβουλία επτά βουλευτών από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), για πρόταση που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 18 ετών. Η σχετική πρόταση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή μετά την πρώτη «συζήτηση προσανατολισμού» της Budestag, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ενόψει των κοινοβουλευτικών διαβουλεύσεων, ο καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εφαρμόζει τους αυστηρότερους κανόνες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των επαφών και την πιο επιτυχή εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού. «Θα συνεχίσουμε ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο», δήλωσε ο κ. Σολτς και έκανε λόγο για μια «συντεταγμένη, λογική και ήρεμη» συζήτηση μεταξύ της ομοσπονδίας και των κρατιδίων και του κοινοβουλίου. «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε στο ίδιο στιλ», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε για το θέμα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, ενόψει και της διάσκεψης Καγκελαρίου – Πρωθυπουργών ομόσπονδων κρατιδίων τη Δευτέρα, τόνισε ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται ουδέτερη. «Αυτό το κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, όχι ο Καγκελάριος», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ένα σαφές κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ως βουλευτής τάσσεται υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, αλλά ως ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας παραμένει ουδέτερος, χαιρέτισε τη χθεσινή απόφαση του αυστριακού κοινοβουλίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου. «Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία αποτελεί ορόσημο. Η χώρα μπορεί έτσι να προστατεύσει καλύτερα τον πληθυσμό από μελλοντικά σοβαρά κύματα της πανδημίας», έγραψε ο κ. Λάουτερμπαχ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φ. Καραβίτη
Γερμανία Βερολίνο 

Το απόλυτο “κάψιμο” στο βρετανικό ΕΣΥ: 33.000 παραιτήσεις εξαντλημένων υγειονομικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: