Στις 30.000 τα κρούσματα και θα ανέβουν πολύ ακόμη: Νέα μέτρα κατόπιν εορτής – Είναι αρκετά;

FILE PHOTO: Κόσμος στην οδό Ερμού στο εμπορικό κέντρο των Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωναϊό και στην Ελλάδα καθώς η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί παντού.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που είχε ο ΕΟΔΥ ως το μεσημέρι της Τετάρτης τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα θα προσεγγίσουν τις 30.000 σημειώνοντας συνεχή καθημερινά άλματα. Επιβεβαιώνονται έτσι τα χειρότερα σενάρια που προειδοποιούν πριν από λίγες ημέρες αλλά κανείς δεν άκουγε τους φορείς τους θεωρώντας ότι απλώς είναι Κασσάνδρες.

«Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε το πρωί στο MEGA, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Αυτό που σήμερα επισημαίνεται επίσης είναι το ότι η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από τα χθεσινά 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου και τα νέα μέτρα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι προφανές ότι η λήψη των μέτρων από τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι επιβεβλημένη και διατυπώνεται μάλιστα ο φόβος ότι μπορεί να αποδειχθούν και πάλι και λίγα και καθυστερημένα.

Είναι δεδομένα και σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι πρόκειται για μια εξέλιξη που σίγουρα δεν επιθυμούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εξέλιξη, όμως, της πανδημίας στη χώρα μας δεν αφήνει πολλά… περιθώρια και έτσι η αρχική… αισιοδοξία ότι δεν θα «χαθεί» το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα, όπως πολλοί τόνιζαν από την πρώτη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βεβαιότητα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥΥ Θεοκλή Ζαούτη σε ότι αφορά το ωράριο των μαγαζιών την πρωτοχρονιά, εάν δηλαδή θα κλείσουν στις 12 ή θα επεκταθεί για λίγο το ωράριο μέχρι τη μια ή τις δύο τα ξημερώματα.

Σε κάθε περίπτωση, σχετική εισήγηση αναμένεται να δώσει και η αρμόδια επιτροπή των λοιμοξιολόγων, η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ

Το μεγάλο σοκ για την κυβέρνηση ήρθε χθες όταν έμαθαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τα 20.000 κρούσματα. Και μάλιστα το ζήτημα γίνεται μεγαλύτερο διότι η «Ο» ακόμα δεν έχει διείσδυση στις μεγαλύτερες ηλικίες και άρα μεγαλύτερο κίνδυνο για διακομιδή στο νοσοκομεία και ενδεχόμενη διασωλήνωση που σημαίνει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ.

«Στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Γι’ αυτό και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα εκεί αντί για οριζόντια μέτρα παντού», έγραψε χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει οι νέοι να είναι προσεκτικοί όταν θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Όχι» σε Lockdown

Πλέον καθίσταται σαφές ότι η «Ο» είναι και στη χώρα μας η επικρατούσα μετάλλαξη, αλλά στην κυβέρνηση αποκλείουν ένα ενδεχόμενο lockdown. «Ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος αποκλείοντας ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αλλαγή στρατηγικής

Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες επανασχεδιάζεται όλη η στρατηγική της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα έρχονται με άμεση εφαρμογή.Η μετάλλαξη Όμικρον «καταρρίπτει» τις προβλέψεις και οδηγεί σε επιτάχυνση των αποφάσεων μετά και τη σύσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη και Σωτήρη Τσιόδρα το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πλάνο για γιορτές με ανοιχτή οικονομία και κοινωνία εκ των πραγμάτων αναθεωρείται, αφού οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τον αριθμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν αισιόδοξες.

Δεδομένο είναι πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, κυρίως την εστίαση και τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Μια σειρά μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στην καραντίνα πέρσι (όπως το πρόγραμμα Συν-Εργασία, οι αναστολές συμβάσεων κ.α.) αναμένεται να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει τα.. κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν το έξτρα κονδύλι που θα απαιτηθεί. Πάντως, σε αυτή τη συγκυρία στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, καθώς μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας θα υπάρχει στα μέσα Ιανουαρίου. Επομένως, και τα οικονομικά μέτρα στήριξης θα ανακοινώνονται σε δόσεις.

Η Πρωτοχρονιά φέτος θα είναι πάλι διαφορετική για όσους έκαναν «όνειρα» να βγουν σε νυχτερινά κέντρα και club. Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή νωρίτερα τα νέα μέτρα που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 3 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που επισφραγιστούν τα νέα μέτρα από τους ειδικούς του υπουργείου υγείας που συνεδριάζουν στις 12:00 τότε όλα δείχνουν πως η νυχτερινή ζωή θα έχει περιορισμούς στο ρεβεγιόν και δεν θα περιλαμβάνει ξενύχτια σε κέντρα διασκέδασης.

Και μπορεί η κυβέρνηση να είχε αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου ώστε να έχει περάσει και η Πρωτοχρονιά και να λειτουργήσει η νυχτερινή αγορά, όμως οι αντιδράσεις ήταν πολλές γι αυτό και έφεραν όπως φαίνεται την ανατροπή.

Οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένεται να επισφραγίσουν τη σχετική απόφαση, ενώ ήδη από χθες έχουν μελετήσει διεξοδικά τη διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον σε όλη τη χώρα που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Τα νέα μέτρα στη διασκέδαση

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη να βάλει φρένο στη νυχτερινή διασκέδαση όπου παρατηρείται συνωστισμός, με νυχτερινά κέντρα να παρουσιάζουν πληρότητα 100% μόνο με εμβολιασμένους και χωρίς την τήρηση ούτε των βασικών μέτρων.

Η διασκέδαση είναι αυτή που μπαίνει πρώτη στη λίστα με τα νέα μέτρα επειδή παρατηρείται διασπορά του κορονοϊού σε νεαρές ηλικίες που συγχρωτίζονται σε χώρους διασκέδασης. Κάτι που προανήγγειλε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με ανάρτηση του στα social media.

Όπως έγραψε μεταξύ άλλων: «Ειδικά στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Γι’ αυτό και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα εκεί αντί για οριζόντια μέτρα παντού».

Εάν τελικώς ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων μέτρων ακόμη και από αύριο, τότε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κέντρα διασκέδασης ή άλλα κέντρα ψυχαγωγίας αφού η λειτουργία τους θα πρέπει να σταμάτα στις 12 τη νύχτα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Άγνωστο παραμένει τι θα αποφασισθεί για τη μουσική, αφού όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων, θα επιβάλλεται απαγόρευση. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

Μέτρα από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης: Τελικά η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν γίνεται αλλιώς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: