Σε ένα νησί υπό κατοχή και υπό συνεχή τουρκική απειλή αν τολμήσεις να πεις «Ελευθερία ή θάνατος» θα σε πάρουν για τρελό…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Ξεχειλίζει από παντού η σοβαρότητα αυτές τις μέρες. Θα μπορούσαν να γραφτούν δοκίμια και βιβλία ένα σωρό με την περίπτωση μας. Η ευτυχία του να είσαι… κάτι.

Από ηλίθιος μέχρι απλώς ευτυχισμένος. Η ευτυχία του να είσαι στον κόσμο σου. Μια σταλιά τόπος τόσοι παραλογισμοί μαζεμένοι είναι φαινόμενο μοναδικό.

Σε ένα νησί υπό κατοχή και υπό συνεχή τουρκική απειλή αν τολμήσεις να πεις «Ελευθερία ή θάνατος» θα σε πάρουν για τρελό. Θα σε πουν εθνικιστή, πατριδοκάπηλο, επικίνδυνο και διάφορα άλλα.

Παρότι, ήταν και σύνθημα στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου το 1955, χρησιμοποιήθηκε πρώτα στην ελληνική επανάσταση του 1821, όπως και στην Κρητική Επανάσταση του 1866-1899. Αργότερα έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας, που συμβολίζεται και στις πέντε γαλάζιες λωρίδες και τις τέσσερις λευκές της ελληνικής σημαίας. Ως εθνικό σύνθημα το έχουν επίσης η Ουρουγουάη και τα Σκόπια, λέει η Βικιπαίδεια.

Να μην τα πολυλογούμε, μόνο στη σημερινή Κύπρο, η εμβληματική αυτή φράση πήρε νέες επικές διαστάσεις. Μπαίνεις το βράδυ σε ένα δημοτικό σχολείο, όπως θα πήγαινες σε ένα τουρκικό φυλάκιο αν ήταν άλλες οι συνθήκες, και γράφεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Στο σχολείο, όχι στο φυλάκιο. Και δεν εννοείς κάτι που αφορά την ελευθερία της πατρίδας σου ή την επανάσταση κατά της τυρρανίας για να σε πουν και εθνικιστή. Διατρανώνεις την αντίσταση σου κατά του κορωνοϊού. Ναι, του κορωνοϊού.

  • Το ελευθερία ή θάνατος ως επαναστατικό σύνθημα κατά της μάσκας και του εμβολίου είναι πέρα για πέρα μια ολοκαίνουργια θεώρηση της ζωής μας. Και μάλιστα, με σχέδιο να ξεκινήσει αυτή η θεώρηση νωρίς – νωρίς, από τα δημοτικά σχολεία. Για να μην έχουμε αμφιβολία ότι τα παιδιά μας, οι μελλοντικές γενιές, θα αναλάβουν να συνεχίσουν το έργο μας.

Θα μου πεις, είναι κακό να ζεις στον κόσμο σου; Ίσα – ίσα, είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις. Ακούς μόνο το μυαλό σου ακόμα κι αν δεν έχεις. Εξάλλου το είπε κάποιος, δεν θυμάμαι το όνομα:

Υπάρχουν άνθρωποι ηλίθιοι από φανατισμό και άλλοι φανατικοί από ηλιθιότητα. Και κάτι ακόμα: Ο κάθε βλάκας έχει το δικό του σχέδιο να σώσει την πατρίδα του. Σοφά λόγια. Ξέρεις ότι έχεις δίκαιο και το διεκδικείς με φανατισμό. Τι σημασία έχει αν άλλοι θα κρίνουν ότι το κάνεις από ηλιθιότητα.

Αν ζεις στον κόσμο σου θα είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου, θα ξέρεις ότι εσύ κάνεις το σωστό για να σώσεις την πατρίδα σου. Γράφεις συνθήματα σε ένα σχολείο ή αν είσαι ακόμα πιο ευτυχισμένος, βάζεις και βόμβες. Σε δημοτικό σχολείο! Διότι, εκεί εντόπισες τον εχθρό.

Πάντως, αν ήταν να γράφουμε το ελευθερία ή θάνατος κάπου που σχετίζεται με την κατοχή, δεν θα ήταν σε τουρκικό φυλάκιο, θα ήταν σε κανένα βενζινάδικο στα κατεχόμενα.

Για να αντιδράσουμε στο φιρμάνι που έβγαλε το κατοχικό καθεστώς να μην βάζουν καύσιμα τα πρατήρια στους Ελληνοκύπριους. Να αντισταθούμε σε αυτή τη ρατσιστική απόφαση του κατοχικού καθεστώτος. Ακούς εκεί να μην μας βάζουν βενζίνη.

  • Μόλις ανακοινώθηκε αυτό από τον (παράνομο) «πρωθυπουργό», Φαϊζ Σουτζούογλου, ουρές οι Ελληνοκύπριοι στα οδοφράγματα να προλάβουν το κακό.

Δεν ντρέπονται τα μούτρα τους οι αδελφοί μας να μας διώχνουν από πελάτες μόλις τα βρουν σκούρα! Γιατί, κύριε Σουτζούογλου, τέτοια συμπεριφορά, είμαστε οι καλύτεροι πελάτες στο κάτω – κάτω.

Ελευθερία ή θάνατος. Άντε, να το δω και σε κανένα βενζινάδικο στα κατεχόμενα να γράψουμε την ιστορία της βλακείας με χρυσά γράμματα.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τελικά τη φωτιά στο τζαμί της Λάρνακας την έβαλε μουσουλμάνος: Οι πέτσινες απειλές του Ερντογάν εναντίον των Ελληνοκυπρίων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: