Τελικά τη φωτιά στο τζαμί της Λάρνακας την έβαλε μουσουλμάνος: Οι πέτσινες απειλές του Ερντογάν εναντίον των Ελληνοκυπρίων…

Το τουρκικό τέμενος στην Λάρνακα. Photo via cyprus.terrabook




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Ένας Σύρος μουσουλμάνος και ανισόρροπος πήγε το βράδυ της Τετάρτης στο Μπουγιούκ τζαμί στη Λάρνακα και ζήτησε να τον αφήσουν να μείνει εκεί, να τον φιλοξενήσουν διότι είναι άστεγος, αλλά ο χότζας τον έδιωξε.

Εκνευρίστηκε, άρπαξε κάτι εφημερίδες που βρήκε στο δρόμο, τις έβαλε μπροστά στην πόρτα του τζαμιού και τις άναψε. Να τους κάψει και καλά τους ομόθρησκούς του, που δεν του έδωσαν στέγη. Δεν έγινε μεγάλη ζημιά διότι όταν άναβε τη φωτιά είχε κόσμο που τον έβλεπε. Τον μάζεψε η Αστυνομία, τον εξέτασαν γιατροί και τον έστειλαν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Αλλά, επειδή στην Κύπρο ζούμε σε παραλογισμό, το ζήτημα δεν έληξε εκεί. Κοτζάμ Ερντογάν, αρχηγός και δικτάτορας μιας χώρας 80 εκατομμυρίων, απειλούσε χτες μια κοινότητα 800 χιλιάδων χριστιανών.

«Θα υπάρξει απάντηση για την επίθεση στο Μεγάλο Τέμενος», έλεγε, αναχωρώντας από το Κατάρ όπου πήγε να ζητήσει πετροδόλλαρα να σώσει την οικονομία του. Είχαν προειδοποιήσει, έλεγε, τους Ελληνοκύπριους να μην προβαίνουν σε δολιοφθορές στα τζαμιά.

  • «Αναζητούμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», διότι, «όπως ακριβώς προσέχουμε εμείς όλους τους αγίους και τις εκκλησίες τους, την ίδια προσοχή και ασφάλεια απαιτούμε κι εμείς από εκείνους».

Ανάλογες δηλώσεις και από τα κατεχόμενα. Ο Τατάρ ξεσπάθωσε. Οι Ελληνοκύπριοι «συνεχίζουν τους βανδαλισμούς και την ίδια νοοτροπία», όπως την περίοδο 1963 – 1974, έλεγε.

Κι ο Ισμαήλ Μπεντέρ, διευθυντής του «ιδρύματος βακουφίων», τον οποίο σίγουρα θα ενημέρωσε απευθείας ο ιμάμης του τζαμιού, Σιακίρ Αλεμντάρ, δήλωνε:«Τι κρίμα που αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται εδώ και χρόνια και δεν γίνεται τίποτε για τέτοιες ενέργειες που είναι γεμάτες μίσος».

Το κρίμα και το μίσος στο λαιμό σας, βάρβαροι, που αναζητάτε αφορμές –κι αν δεν υπάρχουν τις στήνετε μόνοι σας, όπως κάνατε πάντα- για να οδηγήσετε την Κύπρο σε νέα δεινά.

Επειδή τελευταία όλο και πιο εντατικά μας κάνουν μαθήματα ιστορίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού, οι βάρβαροι γκρίζοι λύκοι –προετοιμάζοντας προφανώς το έδαφος για νέες εξοντωτικές επιθέσεις εναντίον μας, αλλά εμείς ακόμα να το πάρουμε χαμπάρι να οργανώσουμε την άμυνά μας– ας προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε, τουλάχιστον, όσους δεν ζουν ακόμα σε ροζ συννεφάκια, ότι:

  • Στις ελεύθερες περιοχές 17 τεμένη κηρύχθηκαν αρχαία μνημεία μετά το 1974 και το κράτος δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια για τη συντήρησή τους. Από τα 17 τεμένη, τα 11 ήταν μεσαιωνικές ή βυζαντινές εκκλησίες, που επί Οθωμανικής περιόδου μετατράπηκαν σε τζαμιά. Αλλά κι αυτό το σεβαστήκαμε ενώ θα μπορούσαμε να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους μορφή.

Αλλά, μια κι ο Ερντογάν, που θα έπρεπε να είναι μαζί με τον Σύρο να τον βλέπουν ειδικοί, κάνει δηλώσεις και τον ακούει ο κόσμος, ότι δήθεν όπως προσέχουν «τους αγίους και τις εκκλησίες» μας, να προσέχουμε κι εμείς τα δικά τους, να υπενθυμίσουμε ότι στην κατεχόμενη Κύπρο πάνω από 500 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 μοναστήρια λεηλατήθηκαν ή και κατεδαφίστηκαν μετά από την τουρκική εισβολή.

Τα εκκλησιαστικά κειμήλια αυτών των ναών εξαφανίστηκαν, μαζί και πάνω από 15.000 εικόνες αγίων. Πάνω από 60.000 αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε ξένες χώρες και πουλήθηκαν παράνομα σε εμπόρους τέχνης.

Πάνω από 133 εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια βεβηλώθηκαν, 77 εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά, 28 χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες, κοιτώνες ή νοσοκομεία, 13 χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή αχυρώνες.

Η εκκλησία του Αποστόλου Λουκά στη Λάπηθο έγινε σχολή χορού, η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο έγινε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Anastasia Resort Hotel (πάνε και Ελληνοκύπριοι για διακοπές εκεί!), των Αγίων Σέργιου και Βάκχου στον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου έγινε νηπιαγωγείο, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Λιβερά έγινε αίθουσα πινγκ-πονγκ, του Τιμίου Προδρόμου στο Αργάκι έγινε σχολή χορού…

Ατελείωτος ο κατάλογος της λεηλασίας και της ασέβειας. Και μας απειλεί ο ταραμένος ισλαμοφασίστας επειδή ένας άλλος ταραμένος μουσουλμάνος πήγε να βάλει φωτιά στο τζαμί που δεν τον φιλοξένησε. Αλλά, γιατί να μην το κάνει αφού πριν από αυτόν πετάγονται εδώ διάφοροι φτανοί και δίνουν διαστάσεις εθνικιστικής τραγωδίας σε ένα επεισόδιο της παραφροσύνης;

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το πολιτικό κουτσομπολιό και η πρόωρη προεδρολογία: Η αυτοπαγίδευση της Πινδάρου και η χαμένη αντιπολίτευση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: