Πιεστάνυ, το ησυχαστήριο της αυτοκράτειρας Σίσσυ και του Μπετόβεν: Το σλοβάκικο θέρετρο της αριστοκρατίας με τις μοναδικές ιαματικές πηγές [videos]

Γενική άποψη του «νησιού των spa» Πιεστάνυ στη Σλοβακία, Photo sreen shot via youtube, relaxos.sk




Σε απόσταση 45 λεπτών από την πρωτεύουσά της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα, βρίσκεται το «νησί των spa», όπου τους περασμένους αιώνες, αποτέλεσε σημαντικό θέρετρο για την αριστοκρατία της κεντρικής Ευρώπης.

Σήμερα, στον ποταμό Βαχ, το Πιεστάνυ (Piešťany), έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας ζωής, ιδανικό για όλα τα βαλάντια.

Πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή όπου ο ήχος των οχημάτων είναι ανύπαρκτος, ιδανική για διακοπές αναζωογόνησης και ευεξίας. Ένα ησυχαστήριο του πνεύματος και της ψυχής, που συνδυάζει τον ιαματικό τουρισμό με τις δραστηριότητες στη φύση, ενώ αποτελεί μια οικονομική και πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική – παράδειγμα για όλες τις λουτροπόλεις.

Εκτός από τα ιαματικά λουτρά, το νησί προσφέρει ξενοδοχεία από πέντε μέχρι δύο αστέρων, κέντρα ευεξίας και πανέμορφα πάρκα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη φύση κάνοντας ποδηλασία, πεζοπορίες, καγιάκ, και sports όπως golf και τένις.

Mε δέκα ιαματικές πηγές και πλούσια βλάστηση, αποτελεί έναν πανέμορφο προορισμό, που ενώνεται με το κέντρο της πόλης, μέσω μιας γραφικής πεζογέφυρας, έτσι ώστε να μη λείπουν και οι επιλογές για εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

«Ο τουρισμός ευεξίας αποτελεί τη βασική δύναμη για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη γραφική περιοχή του Piešťany, καθώς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής προόδου του». Αυτό αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Τρνάβα, που ανήκει το νησί, Τατιάνα Νεβόλνα.

Όπως αναφέρει: «Περίπου 150.000 τουρίστες επισκέπτονται το Πιεστάνυ από όλη την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική ετησίως, ενώ οι τάση είναι αυξητική με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα τροφοδοτούνται οι τοπικές επιχειρήσεις, ενισχύεται η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, τονώνοντας την τοπική οικονομία».

Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία είδη φυτών, ενώ τα δάση καλύπτουν σημαντικό μέρος του τοπίου, όπου κυριαρχούν τα φυλλοβόλα και τα κωνοφόρα δέντρα, όπως δρυς, οξιά, πεύκο, έλατο. Αυτά τα δάση παρέχουν ενδιαίτημα για μια ποικιλία άγριας ζωής καθώς ο επισκέπτης μπορεί ενδεχομένως να παρατηρήσει ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγούς, την ευρωπαϊκή βίδρα, διάφορα μικρά τρωκτικά και πουλιά όπως δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και τσίχλες.

  • Σημειώνεται ότι ο επισκέπτης θα απολαύσει τους περιπάτους του σε πανέμορφους κήπους, ενώ είναι αδύνατον να μη μαγευτεί από το Νούφαρο Victoria Cruisiana και την εξαίσια ανθοφορία του.

Σύμφωνα με την κ. Νεβόλνα: «Στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκεται η δέσμευση για τη διατήρηση και η προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω ενεργειακά αποδοτικών υποδομών, προγραμμάτων μείωσης των απορριμμάτων, μέτρων εξοικονόμησης νερού και προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών, η περιοχή προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το οικολογικό της αποτύπωμα. Η διατήρηση της φυσικής αίγλης και της βιοποικιλότητας της περιοχής παραμένει πρωταρχικής σημασίας, προστατεύοντας τη γοητεία του τόπου μας».

Μάλιστα, για την περιφέρεια Τρνάβα, η θεσμοθέτηση προστατευόμενων περιοχών, όπως φυσικά καταφύγια, εθνικά πάρκα και καταφύγια άγριας ζωής, χρησιμεύουν ως καταφύγια για την χλωρίδα και πανίδα. Αυτές οι περιοχές απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη ενόχληση και να διατηρηθεί η οικολογική ακεραιότητα.

Τέλος, «μέσω συνεργειών γίνονται συνεχώς δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς η παιδεία είναι βασικός πυλώνας για τη διατήρηση αυτού του φυσικού οικοδομήματος για τις επόμενες πολλές γενιές».

H ιστορία του Πιεστάνυ και της σλοβάκικης λουτρόπολης

Στο Πιεστάνυ λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη το 1912. Πολλές εύπορες οικογένειες το επισκέφτηκαν από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Συγγράμματα από τον 16ο αιώνα αναφέρονται στις θεραπευτικές αυτές πηγές του μικρού αυτού παραδείσου που λέγεται Πιεστάνυ.

Η φήμη του κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Σλοβακίας περί τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το πήρε στα χέρια της η οικογένεια Γουίτσερ. Η συναρπαστική ιστορία του Πιεστάνυ και της Σλοβακικής λουτρόπολης ξεδιπλώνεται από την προϊστορική εποχή, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το διάσημο γλυπτό «Αφροδίτη του Moravany».

Το όνομα «Pescan» εμφανίζεται σε γραπτά το 1113, αλλά η πραγματική ακμή της λουτρόπολης έλαβε χώρα τον 19ο αιώνα. Ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α’ προστάτευσε το Πιεστάνυ ως Spa το 1682, πρωτοποριακό γεγονός στην Ευρώπη. Με πλούσια ιστορία, η πόλη πέρασε από διάφορα χέρια ευγενών οικογενειών και το Spa ανακαινίστηκε το 1820 σε νεοκλασικό στιλ, με την ονομασία «Napoleon spa».

Το Spa αναπτύχθηκε εκ νέου μετά το 1889, εξελίσσοντας τη φήμη του ως διεθνούς κλάσης επιχείρηση. Καλλιτέχνες και αριστοκράτες, όπως ο Μπετόβεν, επισκέπτονταν τα ιαματικά λουτρά, με κορύφωση το 1917 όταν τρεις Ευρωπαίοι μονάρχες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Thermia Palace για στρατηγικές συζητήσεις. Εκεί χάρισε στον εαυτό της στιγμές χαλάρωσης η Αυτοκράτειρα Σίσσυ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Δραπέτης από αιχμαλωσία ένας μαύρος κύκνος βρήκε απάγκιο στο Δέλτα του Εβρου: Πρώτος ο Πτολεμαίος τον 2ο π.Χ. αιώνα μίλησε γι΄αυτά τα γοητευτικά πουλιά της Αυστραλίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: