Ρουκέτα από τη Γαλλία: Η Ρωσία προωθεί τα πιόνια της στην Αφρική μέσω των μισθοφόρων της

FILE PHOTO: O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, MIKHAIL VOSKRESENSKIY, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Τον προβληματισμό του Παρισιού από την προώθηση των επιχειρήσεων της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner σε διάφορες χώρες (Ουκρανία, Συρία, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), επισημαίνει ο δημοσιογράφος Yves Bourdillon στην εφημερίδα Les Echos.

Αν και, όπως αναφέρει, η φήμη για επικείμενη υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Wagner και της χούντας του Μάλι, για την αποστολή μερικών εκατοντάδων μισθοφόρων, που κυκλοφορεί από το καλοκαίρι, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί.

Ακόμα κι αν η Γαλλία είναι η δυτική χώρα που εμπλέκεται μακράν περισσότερο στο Σαχέλ, η Γερμανία (με 1.500 άνδρες), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία, που είναι ενδιαφερόμενες χώρες, ιδίως μέσω της ίδρυσης της δύναμης Τακούμπα, δήλωσαν επίσης, ότι η ομάδα Βάγκνερ δεν έχει θέση στο Μάλι.

Κατά τον δημοσιογράφο, η χούντα του συνταγματάρχη Assimi Goïta υποστηρίζει, ότι μπορεί να συζητήσει κυρίαρχα με οποιονδήποτε θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει την τάξη.

Όμως, όπως σημειώνει, συμμαχώντας με την ομάδα Βάγκνερ, κινδυνεύει να απομονωθεί ακόμη περισσότερο από τους Δυτικούς, γεγονός που θα έβλαπτε ακόμη περισσότερο τη φήμη της χώρας, καθώς η ομάδα Βάγκνερ είναι γνωστή για σοβαρές καταχρήσεις και ληστείες, ειδικά στον τομέα της εξόρυξης, στις χώρες όπου δραστηριοποιήθηκε.

Κατά τον Yves Bourdillon, ενώ οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στη Συρία και την Κριμαία, δεν έχουν τη δύναμη πυρός ενός στρατού, καθώς υπολογίζεται, ότι η δύναμη της ομάδας δεν ξεπερνά τους 2.000 άνδρες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε διάφορες επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τη Λιβύη, τη Μοζαμβίκη ή την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Επίσης, η ομάδα δεν έχει βαριά τανκς, ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα ή την υλικοτεχνική υποστήριξη, που είχε η δύναμη Barkhane, η οποία ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν κατάφερε να εξοντώσει τους τζιχαντιστές…

ΠΗΓΗ: Les Echos, Yves Bourdillon – La Russie pousse ses pions en Afrique via ses mercenaires

Το θέμα προβάλλει και η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της Elise Vincent, με τίτλο: «Καταχρήσεις και αρπαγές: η μέθοδος της πολιτοφυλακής Wagner στην Αφρική», που αναφέρεται σε έγγραφα ασφαλείας, των οποίων έλαβε γνώση η εφημερίδα.

Τα έγγραφα συνθέτουν μια εικόνα των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μοζαμβίκη και τη Λιβύη, ενώ στο Μάλι τείνει να επισημοποιηθεί η παρουσία της σε μία χρυσοφόρα ζώνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σημειώσεις απαριθμούν τις συμβάσεις της εταιρείας, τον εξοπλισμό της, τα ρελέ της, αλλά και τις κατηγορίες, μέσω φωτογραφιών, για καταχρήσεις – λεηλασίες, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις, που τη στοχοποιούν. Μόνο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν καταγραφεί περισσότερες από διακόσιες περιπτώσεις, από τον Δεκέμβριο του 2020. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν, ότι υπό το πρόσχημα μιας προσφοράς ασφάλειας, η Wagner είναι μια επιστημονική επιχείρηση αρπαγής πόρων και βίαιης κατάληψης χωρών, που την καλούν.

ΠΗΓΗ: Le Monde – Exactions et prédations : la méthode de la milice Wagner en Afrique

Το Casus Belli εναντίον της Ελλάδας είναι πρωτοφανές στο πλανήτη, είπε ο Δένδιας: O Ισπανός ΥΠΕΞ προέταξε το Διεθνές Δίκαιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: