Πρόσωπο της Χρονιάς για το ΤΙΜΕ ο Έλον Μασκ: Πραγματικός leader στη Γη και πέραν αυτής

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, πρόσωπο της χρονιάς 2021, στο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ. Ομως, τα λεφτά του δεν είναι ο λόγος… photo via Twitter@TIME




Για σχεδόν έναν αιώνα, το TIME ανακηρύσσει Πρόσωπο της Χρονιάς —το άτομο ή την ομάδα που διαμόρφωσαν περισσότερο τους προηγούμενους 12 μήνες, καλώς ή κακώς, αναφέρεται στο άρθρο του περιοδικού που ανακηρύσσει τον Έλον Μασκ πρόσωπο της χρονιάς 2021.

Το Πρόσωπο της Χρονιάς είναι δείκτης επιρροής και λίγα άτομα είχαν μεγαλύτερη επιρροή από τον Μασκ στη ζωή στη Γη, και ενδεχομένως στη ζωή εκτός Γης.

Το 2021, ο Μασκ αναδείχθηκε όχι μόνο ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά και ως ίσως το “πλουσιότερο” παράδειγμα μιας τεράστιας αλλαγής στην κοινωνία μας”, προσθέτει το άρθρο του ΤΙΜΕ και εξηγεί:

Από τον Τζεφ Μπέζος της Amazon στον Μαρκ Ζάκενμπεργκ του Facebook που μετεξελίχθηκε  Meta, η χρονιά που φεύγει μας έδειξε τον βαθμό στον οποίο, σε μια εποχή αυξανόμενων διαμαρτυριών για την ολοένα και βαθύτερη ανισότητα, οι ζωές μας και πολλές από τις βασικές δομές γύρω μας  διαμορφώνονται πλέον από τις αναζητήσεις, τα προϊόντα και τις προτεραιότητες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Ακόμη και σε αυτό το ολιγομελές πλήθος, ο Μασκ αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.  Θεωρεί ότι η αποστολή του είναι η επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προκλήσεων του πλανήτη, διαταράσσοντας στην πορεία πολλές βιομηχανίες επί δύο δεκαετίες. Αυτά περιλαμβάνουν αυτό που κάποτε ήταν η βασική αμερικανική δημιουργία, αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ό,τι ήταν κάποτε η βασική αμερικανική φιλοδοξία, οι διαστημικές πτήσεις , καθώς και μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις του παρόντος και του μέλλοντός μας: κατασκευή υποδομής, τεχνητή νοημοσύνη, νευροτεχνολογία, συστήματα πληρωμών και ολοένα και περισσότερο τα ίδια τα χρήματα μέσω των συναναστροφών του με τα κρυπτονομίσματα.

Ο μεγαλύτερος επίγειος αντίκτυπος του Μάσκ – συνεχίζει το ΤΙΜΕ – μέχρι στιγμής ήταν με την Tesla.

  • Το 2021 ήταν η χρονιά που τα ηλεκτρικά οχήματα έγιναν mainstream και η Tesla έγινε μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων , μια από τις ελάχιστες στον κόσμο.

Είναι μια αγορά που ο Μασκ δημιούργησε σχεδόν μόνος του, βλέποντας πολύ πριν από άλλους τη ζήτηση για μεταφορικά μέσα καθαρής ενέργειας, κάτι που, τελικά,  θα επέβαλε η παγκόσμια κλιματική κρίση.

Εάν δεν έχουμε τη Γη, η απάντηση του Μασκ είναι το διάστημα, προσθέτει το ΤΙΜΕ, όπου οραματίζεται «μια φουτουριστική κιβωτό του Νώε».

Το SpaceX του είναι ο παγκόσμιος εμπορικός ηγέτης στην κατασκευή και πετώντας πυραύλους και πληρώματα, που επέλεξε η NASA για να κατασκευάσει το σκάφος που στοχεύει να τοποθετήσει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια. Το πρόχειρο χρονοδιάγραμμα του Μασκ είναι τρία χρόνια, με άλλα δύο χρόνια για να προσγειωθεί στον Άρη. Το κλειδί, όπως λέει είναι το να κάνουμε τους διαστημικούς πυραύλους τόσο επαναχρησιμοποιήσιμους όσο τα αεροπλάνα.

Όταν αποφασίζουμε κάθε Δεκέμβριο ποιος θα είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς, κοιτάμε πίσω αλλά στοχεύουμε και να κοιτάξουμε μπροστά.

Ο Μπέζος ήταν η επιλογή το 1999, όταν το ηλεκτρονικό εμπόριο μόλις άρχιζε να απογειώνεται. 

Ο Ζάκερμπεργκ επιλέχθηκε το 2010 , πολύ πριν γίνει  σαφές ποια θα ήταν η πλήρης επίδραση του Facebook στην κοινωνία και τη Δημοκρατία . Δεν γνωρίζουμε ακόμη σαφώς πως η Tesla, η SpaceX και τα εγχειρήματα που δεν έχει ακόμη σκεφτεί ο Μασκ, θα αλλάξουν τη ζωή μας.

  • Στα 50 του έχει πολύ χρόνο να γράψει το μέλλον, το δικό του και το δικό μας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε πλέον στον κόσμο του Μασκ.

Για τη δημιουργία λύσεων σε μια υπαρξιακή κρίση, για την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων και των κινδύνων της εποχής των τιτάνων της τεχνολογίας, για την καθοδήγηση των πιο τολμηρών και ανατρεπτικών μετασχηματισμών της κοινωνίας, ο Έλον Μασκ είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2021 του TIME .

Με πληροφορίες από ΤΙΜΕ

 

Από την Ινδία η νέα Μις Υφήλιος 2021 Harnaaz Sandhu: «Πίστεψε στον εαυτό σου, είσαι μοναδικός» [video, photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: