Μονοκλωνικά αντισώματα: Ποιοι τα δικαιούνται και ποια είναι η διαδικασία για τη χορήγησή τους

File photo: Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σε διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία καταχώρησης αιτήματος χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, προχώρησε το πρωί της Κυριακής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως αναφέρει η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter, τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.

«Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί συζήτησαν για τα μονοκλωνικά αντισώματα στην τελευταία τους συνεδρίαση και αποφάσισαν τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης για να μπορέσουν να τα λάβουν άμεσα όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται.

Όσον αφορά στο σε πόσους έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό αφορά σε 250 ασθενείς με ήπια λοίμωξη covid. Συνολικά η χώρα μας έχει λάβει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την επιδημία 2.000 κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει απασχολήσει τις τελευταίες ώρες την ιατρική κοινότητα, μετά και τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σχετικά με προβλήματα στην καταχώρηση των αιτημάτων από τους γιατρούς, αποκλεισμό ασθενών και καθυστερήσεις στην χορήγησή τους.

Έκρηξη διασποράς κορωναϊού τις επόμενες ημέρες – Τζανάκης: Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: