Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ποικίλα είναι τα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας με τις διεργασίες στην ΑΟΖ, τα οικονομικά, το ΓεΣΥ, τις Προεδρικές και πιθανές συνεργασίες και την ακρίβεια,  να δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Προβάλλεται επίσης ο εντοπισμός των πέντε κρουσμάτων της παραλλαγής Ομικρον στην Κύπρο, η άφιξη του Ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, η λειτουργία χριστουγεννιάτικων χωριών σε ορεινά θέρετρα και άλλα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Καυτά ερωτήματα» και διερωτάται αν είναι λογικό σε μια περίοδο που ο κορωναϊός σαρώνει την Ευρώπη να πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Αλλού αναφέρει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί το ΑΚΕΛ για τη στάση του στο μεταναστευτικό, επιζητώντας κομματικά οφέλη αντί το συμφέρον της χώρας. Αναφέρει αλλού ότι υπό κράτηση τέθηκε αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς σε σχέση με υπόθεση διαρροής εγγράφων.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον κύριο τίτλο «Κόκκινη κάρτα στο ΓεΣΥ από Πετρίδη-Οδυσσέα» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για υπερβάσεις άνω του μισού δις ευρώ, οι οποίες μπορεί να εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής κρούει τον κώδωνα για κατάρρευση του ΟΚΥπΥ, κάτι που θα οδηγήσει σε ξεπούλημα των δημόσιων νοσοκομείων.

Αλλού, ο «Π» αναφέρεται σε κομματικές διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών και γράφει ότι βόλεψε όλους η μετάθεση των μεταρρυθμίσεων για το νέο έτος. Αλλού διερωτάται γιατί η ΕΕ δεν συναινεί σε σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «`Καταλύτης` ξανά η ενέργεια» και γράφει ότι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλού γράφει ότι έπιασε δουλειά ο 24ος Ειδικός Αντιπρόσωπος Κόλιν Στιούαρτ ο οποίος έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο που άφησαν ατελές οι 23 προκατόχοι του. Προβάλλει επίσης ότι οι δρόμοι της Λευκωσίας ντύθηκαν γιορτινά με σημείο αναφοράς την Παιχνιδούπολη.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Η ακρίβεια καθιστά απρόσιτα βασικά αγαθά και στέγη» και γράφει ότι παρά το ότι η ΕΕ δίνει εργαλεία, η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Αλλού αναφέρει ότι έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται από τους οργανωμένους ασθενείς και γιατρούς για τη βεβιασμένη, όπως θεωρούν, απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορευθούν τα μη επείγοντα χειρουργικά περιστατικά. Γράφει επίσης ότι η κρατική επιχορήγηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο στοχεύει σε μεγάλα πορτοφόλια.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» κάτω από τον τίτλο «Δεν έχει επιστροφή στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις» γράφει ότι μάλλον δεν θα υπάρξουν αλλαγές μέσα στο νέο χρόνο αφού η μελέτη για τις μεταρρυθμίσεις είναι στα πρώτα στάδια.

Αλλού αναφέρει ότι περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού που θα βρεθούν θετικά στην Όμικρον, θα μεταφέρονται σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα. Προβάλλει επίσης τη λειτουργία Χριστουγεννιάτικων χωριών σε πέντε τοποθεσίες στα ορεινά θέρετρα.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Οι μυστικοί διάλογοι για το Βαρώσι» γράφει στο κύριο θέμα της για γερμανικό «όχι» σε μέτρα κατά της Τουρκίας στην COREPER και αναφέρεται στη στάση των άλλων εταίρων. Αλλού γράφει ότι το ενεργειακό παιχνίδι διευρύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης γράφει για αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «`Πλατφόρμα` μυστικής διπλωματίας για ΦΑ» γράφει ότι ένα είδος σιωπηρής διπλωματίας εξελίσσεται, εσχάτως, όσον αφορά τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κυπριακή Δημοκρατία, Τουρκία και Τουρκοκύπριους να «συναινούν» ατύπως σε μια de facto αποδοχή τριχοτόμησης της κυπριακής ΑΟΖ.

Προβάλλει επίσης την υπογραφή από την Κύπρο για το συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ με την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy. Γράφει επίσης ότι Κύπριοι φτιάχνουν βαλίτσες εν μέσω της παραλλαγής «Όμικρον».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Παρασκηνιακές διεργασίες για εκτόνωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Γερμανοί προσφέρουν κίνητρα στην Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: