Παρασκηνιακές διεργασίες για εκτόνωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Γερμανοί προσφέρουν κίνητρα στην Άγκυρα

From left to right: Annalena BAERBOCK (Minister for Foreign Affairs, Germany), Josep BORRELL FONTELLES (High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy, EEAS). Copyright: European Union




Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Με κάποιους από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου να θεωρούν πως αυτό το «εργαλείο «μπορεί να προσφέρει και κάλυψη στην κατοχική Τουρκία για τις ακραίες συμπεριφορές και ενέργειές της.

Οι διεργασίες αυτές, που δεν έχουν λάβει επίσημο χαρακτήρα και η Λευκωσία δεν έχει βολιδοσκοπηθεί ευθέως μέχρι στιγμής, ξεκινούν από κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη γραφειοκρατία της Ε.Ε. ενώ δεν φαίνεται να αφήνουν αδιάφορες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όλα αυτά έχουν σχέση, ασφαλώς, με την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς στην ατζέντα θα είναι το υπό συζήτηση κείμενο για την Τουρκία, στο οποίο υπάρχουν αναφορές σε ΜΟΕ για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε., ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, κατά τη συζήτηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την ενδεχόμενη λήψη κυρώσεων από την Ε.Ε., είπε πως υπάρχουν μέτρα που θα βοηθήσουν στη λύση, όπως τα ΜΟΕ, παραπέμποντας σε αυτά που περιλήφθηκαν στο προσχέδιο απόφασης.

Η Λευκωσία δεν αποδέχεται αυτή την προσέγγιση καθώς παραπέμπει στις τουρκικές επιδιώξεις για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, μέσα από έναν μηχανισμό, στα πλαίσια δικοινοτικής επιτροπής.

Η λογική της πακετοποίησης δεν είναι καινούργια, φαίνεται όμως να επανέρχεται ενώ είναι μια φόρμουλα, που βρίσκεται και στην ατζέντα της κατοχικής Τουρκίας.

Κίνδυνος στη νεκρή ζώνη

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων και κιγκλιδωμάτων, κατά μήκος της νεκρής ζώνης, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα, είναι υψηλού ρίσκου και εμπεριέχει κινδύνους.

Ο σχεδιασμός είναι να τοποθετηθεί το συρματόπλεγμα στα όρια της νεκρής ζώνης ενίοτε και εντός αυτής.

Με την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης προσφέρεται έδαφος στην κατοχική δύναμη για να προωθηθεί και να καταλάβει την περιοχή μέχρι και το συρματόπλεγμα. Διχοτομείται η νεκρή ζώνη ή και καταλαμβάνεται ολόκληρη, για έναν σχεδιασμό ο οποίος είναι αμφίβολο κατά πόσο θα αποδώσει.

Κύπρος: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μεγάλο αριθμό αγνοουμένων συμπατριωτών μας», λέει η Πρόεδρος της Βουλής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: