Χριστούγεννα πάλι με μάσκα, φόβοι για αρνητικά ρεκόρ διαγνώσεων: Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ (video)

Κόσμος, φορώντας μάσκες προστασίας, κάνει βόλτα στο κέντρο της Αθήνας απόγευμα, Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου 2021, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να περάσει τις γιορτές με την πανδημία Covid-19 για 2η φορά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Σε ισχύ τίθενται σε λίγες ώρες τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών για τον περιορισμό του κορωναϊού μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικές μάσκες ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τις γιορτές και αλλαγή στα τεστ για κορωναϊό για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Έκτακτη τηλεσύσκεψη Θεοδωρικάκου με τους αστυνομικούς διευθυντές

Σαρωτικοί έλεγχοι αρχίζουν από αύριο από την αστυνομία, για την εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Το απόγευμα σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών». Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε μέρα και καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, έχουν εντολές να ελέγχουν με κάθε αυστηρότητα, ουσιαστικά και όχι δειγματοληπτικά, τους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων, εάν τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και σε αντίθετη περίπτωση να επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Για το λόγο αυτό στις ομάδες ελέγχου θα συμμετέχουν και υπάλληλοι από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Το πρώτο τεστ για το κύμα των ελέγχων, πάντως, θα γίνει σήμερα στον αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να μην πλησιάσει και να μην περάσει κανείς χωρίς μάσκα και να ελεγχθούν όλοι οι φίλαθλοι αν έχουν κάνει τεστ για Covid-19.

Οι μάσκες, πάντως, είναι το κύριο μέτρο που θα ελέγχουν οι αστυνομικοί, καθώς από αύριο επιβάλλονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως αγορές, ΚΤΕΛ, σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.

Γκ. Μαγιορκίνης: Πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο

Στενά παρακολουθούν οι επιστήμονες την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Χαρακτηριστικά, σήμερα καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις covid-19 από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου και «πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επίσης, τα πρώτα σημεία επιδείνωσης της επιδημίας εμφανίζονται και στην Ευρώπη, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, και από αυτές 10 παρουσιάζουν επιδείνωση πάνω από 30%.
Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε μία βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 277 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 687.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 5% και καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημαντική επιδείνωση, όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 9%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 8%. Καταγράφηκαν 2,7 εκατ. διαγνώσεις και 24.700 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Μ. Γκάγκα – Β. Παπαευαγγέλου: Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε

Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε. «Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε», ήταν το μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

37.000 είναι τα ενεργά κρούσματα με πτώση στα 33 έτη.

Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Τρεις στους 4 νοσηλευόμενους είναι κάτω των 50 ετών.

Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Συχνή χρήση τεστ, χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Η Μίνα Γκάγκα συνιστά μάσκα ΚΝ95 για τα σούπερ μάρκετ: «Δεν έχει νόημα η διπλή», λέει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: