Ανταγωνίζεται τη Γαλλία; Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η Αμερική προτείνει φρεγάτες στην Ελλάδα

Λεζάντα: Η Φρεγάτα “ΨΑΡΑ” τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ είναι μια από αυτές που βρίσκονται στην πολυαναμενόμενη κατάσταση του περιβόητου εκσυγχρονισμού μέσης ζωής. Παρ’ όλα αυτά είναι από τις κύριες μονάδες επιφανείας του Στόλου που μαζί με τις υπόλοιπες φρεγάτες δίνουν το παρόν όπου απαιτείται. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό




Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες Παρασκευή πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, την οποία η γαλλική προεδρία είχε παρουσιάσει τότε περίπου σαν παρηγοριά για το φιάσκο με τα υποβρύχια που επρόκειτο να προμηθεύσει στην Αυστραλία, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά, κατά την ονομασία που της εκδοχής των πλοίων αυτών που θα εξάγονται, από τον Naval Group, και θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Το ύψος της διμερούς σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφτεί «ως το τέλος του έτους», είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», είχε διευκρινίσει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει εξοπλισμό και υπηρεσίες για την επισκευή, την ανανέωση και τη βελτίωση των τεσσάρων (4) υφιστάμενων φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού (HN) κλάσης MEKO.

  • Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση:

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας αποτελεσματική μαχητική αποτρεπτική ικανότητα για την προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων και της υποδομής για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αυτή η απόκτηση, η οποία θα δοθεί στον νικητή διεθνούς διαγωνισμού για την αναβάθμιση της φρεγάτας κλάσης MEKO του Ελληνικού Ναυτικού (HN), θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη θάλασσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα συμβάλει στην ασφάλεια και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το State Department και το AFP
Ουάσινγκτον, United States

Το νέο άντρο των Ελλήνων SOF: Tο Κανδήλι μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο πεδίο εκπαίδευσης ανορθόδοξου Πολέμου (photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: