Βράζει η Άγκυρα για τα F-35 του Μενέντεζ: Φωτιά τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για την παρουσίαση στον Ελληνικό Τύπο

Τις “αρετές” της δικτυοκεντρικής επιχείρησης έχουν ζήσει οι Έλληνες ιπτάμενοι τόσο στον Ελληνικό Ηνίοχο, με τα Ιταλικά F-35, όσο και στην άσκηση Blue Flag στο Ισραήλ. Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την ώρα που ο Τουρκικός Τύπος τις τελευταίες ώρες βρίθει δημοσιευμάτων τα οποία αναφέρουν ότι τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 ετοιμάζονται και για την Ελλάδα, στην Αθήνα κατά διαβολική σύμπτωση έγινε η παρουσίαση της Αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin για το συγκεκριμένο αμερικανικό μαχητικό.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τις τουρκικές ιστοσελίδες εκείνο στο οποίο εστιάζουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι είναι το Νομοσχέδιο των Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, μέσα στο οποίο υπάρχει το κάδρο του F-35 με Ελληνικά διακριτικά.

Πατήστε εδώ να δείτε το δημοσίευμα της milliyet

Βεβαίως σε ορισμένα από αυτά τα δημοσιεύματα επαναλαμβάνεται ο μύθος ότι τα 6 έτοιμα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα προσγειωθούν σε Ελληνική βάση.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό δημοσίευμα της Haber

  • Από την πλευρά της εταιρείας εκείνο το οποίο απαντούν μετά από σχετική ερώτηση είναι ότι «η Τουρκία έχει πάψει να υπάρχει στο πρόγραμμα του αεροσκάφους 5ης γενιάς. Τα δε αεροσκάφη που ήταν έτοιμα να προσγειωθούν στην Άγκυρα τελικά φόρεσαν την αστερόεσσα και οδεύουν προς εκμετάλλευση από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.»

Σ’ ότι αφορά το υποσκευαστικό έργο που είχε αναλάβει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, ώστε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στην Τουρκία, αυτό μετά την αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα του F-35, «το ανέλαβαν άλλοι φορείς εκτός της γείτονος» , όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο την τουρκική οικονομία.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό δημοσίευμα της CNN Turk

Νέα σελίδα με stealth χαρακτηριστικά

Στα καθ’ ημάς, ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, Ντένης Πλέσσας επιβεβαίωσε τα όσα είχαμε γράψει στη σελίδα μας στις 17 Νοεμβρίου, ότι δηλαδή το F-35 έκανε «χαμηλή διέλευση» και «κάτω από τα ραντάρ» στους διαδρόμους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σταθμεύοντας για περίπου 3,5 ώρες στην αίθουσα 500 του αεροπορικού Επιτελείου.

«Ξεκινάμε μια καινούρια σελίδα γιατί είναι και πιο ολοκληρωμένη τεχνικά» είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας.

  • Μετά από μια σύντομη αναδρομή για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελληνική πλευρά, που μαρτυρούν το ενδιαφέρον για το F-35, η Lockheed Martin ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στην Ελληνική πλευρά για την επόμενη κίνηση που πρέπει να γίνει για να φανεί η συνέχιση του ενδιαφέροντος.

Αυτή είναι η πρόσκληση προς την αποκαλούμενη «JSF» ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα  προχωρήσει σε επί τόπου αυτοψίες στις Ελληνικές Αεροπορικές Βάσεις ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι μελέτες και προτάσεις για την καταλληλότερη Βάση που θα μπορούσε να γίνει η «φωλιά» της 5ης γενιάς.

Από την JSF στην…LOR

Και φυσικά αν δεν υπάρξει η λεγόμενη επιστολή LOR for LOA, δηλαδή η επίσημη έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος και η επίσημη έγγραφη ανταπάντηση των Αμερικανών, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακρατικό επίπεδο για την προμήθεια αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Το μοναδικό έως σήμερα μαχητικό 5ης γενιάς προτείνεται από την Αμερικανική εταιρεία για την Πολεμική Αεροπορία με τιμή χαμηλότερη των 80 εκ. δολαρίων στην οποία συμπεριλαμβάνονται το σύστημα αυτοπροστασίας και όλα τα ενσωματωμένα ατρακτίδια που βρίσκονται στους υπολογιστές του αεροσκάφους. Σ’ ότι αφορά το κόστος ανά ώρα πτήσης αυτό φαίνεται όπως υποστηρίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία πως έχει πέσει σημαντικά, περίπου στα 15.000 δολάρια.

  • Πάντως δεν ήταν λίγες οι αναφορές και για τα μαχητικά F-16, με τα στελέχη της εταιρείας να μην στέκονται μόνο στην αναβάθμιση των 83 αεροσκαφών στο επίπεδο Viper και την επικείμενη αναβάθμιση των Block 50, αλλά να θέτουν ένα ερωτηματικό για την τύχη των πρώτων F-16 που απέκτησε η Ελλάδα, δηλαδή τα 32 Block 30.

Στο μελλοντικό σενάριο που δούμε στην Ελλάδα να συνυπάρχουν κάτω από τη ρήση «Αίεν Υψικρατείν» της Πολεμικής Αεροπορίας, F-35, τα F-16 Viper αλλά τα Γαλλικών Rafale, τότε μπορεί ο καθένας να πει με ιδιαίτερη σιγουριά πως τα «γεράκια» της HAF θ’ έχουν επιτύχει την πλήρη αεροπορική υπεροχή στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείους και του Αιγαίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Χτύπησαν δυνατά τα πλοκάμια της “Μέδουσας” την Άγκυρα: Επέβαλλαν εικονικό «ναυτικό αποκλεισμό»… (photo gallery)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: