“Τέλος καλό, όλα καλά”: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ομιλεί στην ΕΡΤ για την περιπέτεια της υγείας του

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία Δημήτρης Πανάγος




Την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη μετά την περιπέτεια της υγείας του έδωσε στην ΕΡΤ και στη Λένα Αργύρη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, o οποίος βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν».

Αποτιμώντας την επίσκεψή του, είπε ότι καμαρώνει την ομογένεια για τη ζωντάνια και τα επιτεύγματά της.

Για την περιπέτεια της υγείας του και την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε αλλά και την φροντίδα των ομογενών γιατρών και την αγάπη του κόσμου, μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έκανε και έναν απολογισμό της 12ημερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Όπως είπε ο Παναγιώτατος, «τέλος καλό, όλα καλά».

«Αισθάνομαι πολύ καλά, δόξα τω θεώ. Ήταν μια μικρή περιπέτεια, κράτησε πολύ λίγο χρονικώς. Βέβαια, το επεισόδιο το καρδιακό, αν μπορώ να το ονομάσω έτσι, ήταν κάπως σοβαρό και έπρεπε να γίνει» η επέμβαση, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Όπως είπε, συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του και έτσι στις 20 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα όπου θα γιορτάσει και εκεί τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας του.

«Είμαι ευγνώμων στον Άγιο Θεό που με αξίωσε να φτάσω σε αυτό τον σταθμό της εκκλησιαστικής μου ζωής και διακονίας» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κάνοντας μια αποτίμηση της επίσκεψής του, είπε ότι αυτό που κρατά είναι η ζωντάνια της ομογένειας, την οποία καμαρώνει για τα επιτεύγματά της.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με θερμά λόγια και για την προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν δικό μας άνθρωπο μέσα από τα σπλάχνα του Φαναρίου».

Ο Παναγιώτατος αναχωρεί εκτός απροόπτου την Κυριακή για την Κωνσταντινούπολη.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

“Αισθάνομαι πολύ καλά, δόξα τω Θεώ ήταν μια μικρή περιπέτεια που κράτησε πολύ λίγο χρονικώς. Βέβαια το επεισόδιο το καρδιακό αν μπορώ να το ονομάσω έτσι ήταν κάπως σοβαρό και έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε η επέμβαση. Ευτυχώς βρέθηκα στην Νέα Υόρκη, στους καλύτερους γιατρούς και τα καλύτερα νοσοκομεία και με την βοήθεια των φίλων, των ενδιαφερομένων για την υγεία μου και ιδιαιτέρως του Αρχιεπισκόπου μπήκα στο νοσοκομείο χωρίς να χαλάσω το πρόγραμμα της επίσκεψης μου.

Έγινε η επέμβαση από τον κ Νταγκα και τους συνεργάτες του, όλοι ήταν Έλληνες και ο Ινδός ο σπουδαίος γιατρός, ενδιαφέρθηκαν όλοι, με πολύ στοργή και σεβασμό προς το αξίωμα μου. Θα μπορούσα να βγω και αυθημερόν όμως οι γιατρό έκριναν καλό να μείνω το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη μέσα για να είμαι σε συνεχή παρακολούθηση και σήμερα το πρωί πήρα εξιτήριο και αισθάνομαι παρά πολύ καλά.

Θα μείνω σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο και συν Θεώ Κυριακή θα επιστρέψω με τους συνόδους μου, μαζί και ένας καρδιολόγος από το νοσοκομείο και αυτός ομογενής για περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια μήπως συμβεί κάτι στο ταξίδι. Θα με συνοδεύσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, φθάνουμε Δευτέρα ξημερώματα και ο γιατρός την Τρίτη θα επιστρέψει”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όπως είπε συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα του και έτσι στις 20 του μηνός θα βρεθεί στην Αθήνα όπου θα γιορτάσει και εκεί τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας του.

“Στις 20 του μηνός, δηλαδή σε δυο εβδομάδες θα μεταβώ στην Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριότατου αδελφού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για να γιορτάσουμε με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλους φορείς και παράγοντες τα 30 χρόνια της ταπεινής πατριαρχίας μου.

Είμαι ευγνώμων στον Άγιο Θεό που με αξίωσε να φτάσω σε αυτό τον σταθμό της εκκλησιαστικής ζωής μου και διακονίας. Γιορτάσαμε στο Φανάρι με μια Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία, ξανά γιορτάσαμε εδώ στην Νέα Υόρκη και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής καθώς και σε άλλες πόλεις εδώ στις ΗΠΑ.

Αν ο κορώνοιος το επιτρέψει θα μεταβώ μετά την Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος, θέλω να πάω έστω και για δυο ημέρες να λειτουργήσω στο Πρωτάτο και να προσκυνήσω την Παναγία Άξιον Εστί. Αν όμως υπάρχει κίνδυνος λόγω του ιού θα ακυρώσω την μετάβαση μου στην Βόρεια Ελλάδα και θα περιοριστώ μόνο στην Αθήνα”

Ο οικουμενικός πατριάρχης ευχαρίστησε θερμά τον κόσμο για την αγάπη του και τα μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη της επίσκεψης του.

“Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας όχι μόνο για την ασθένεια μου, την αδιαθεσία μου αλλά και για την δωδεκαήμερη επίσκεψη μου στην Αμερική, στην Αρχιεπισκοπή μας, στο ποίμνιο μας εδώ. Καλύψατε πολλές πτυχές της επίσκεψης μου με στοργή και ειλικρινές ενδιαφέρον και ενημερώσατε και την κοινή γνώμη σωστά και αντικειμενικά και κυρίως για το θέμα της υγείας μου το οποίο θα μπορούσε να έχει πολλές παρερμηνείες και συνέπειες, ενημερώσατε σωστά τον κόσμο για το τι συμβαίνει ακριβώς και τώρα “τέλος καλό όλα καλά.” Ευχές και αγάπες σε όλους τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες από τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο μας, την Μητέρα Εκκλησία”

Κάνοντας μια αποτίμηση της επίσκεψης του είπε ότι αυτό που κρατά είναι η ζωντάνια της ομογένειας, την οποία καμαρώνει για τα επιτεύγματα της.

“Κρατώ την ζωντάνια της ομογένειας, το υψηλό ηθικό της ομογένειας, τους καλούς μας ανθρώπους, στο νοσοκομείο συνάντησα επιφανείς ομογενείς γιατρούς, σε άλλες επικοινωνίες και συνεστιάσεις που είχαμε ,συνάντησα πολλούς και πολύ επιτυχημένους επιχειρηματίες, γιατρούς, επιστήμονες, καθηγητές. Τους καμαρώνω”

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη, ΕΡΤ

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αναχωρεί την Κυριακή για την Πόλη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: