Τα έγγραφα “μούδιασαν” το πολιτικό προσωπικό της Κύπρου: Άναψαν φωτιές τα πρακτικά για το Κραν Μοντανά

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μιλά στα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Πενταμερούς. 29 Απριλίου 2021. EPA, MARTIAL TREZZINI




Του ΦΡΙΞΟΥ ΔΑΛΙΤΗ, Φιλελεύθερος

Οι αποκαλύψεις του «Φιλελεύθερου» μέσα από τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών για το πώς εξελίχθηκε η κρισιμότερη διάσκεψη για το Κυπριακό στην μετά το 2004 εποχή, αποτελούν καυτή πατάτα για πολλούς στο πολιτικό σκηνικό.

Μέσα από τα επίσημα έγγραφα και πρακτικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποκρυσταλλώνεται πλήρως η εικόνα για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα και το πώς η Τουρκία μέσα από την εμμονή της, όπως αυτή εκφραζόταν από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οδήγησε τη Διάσκεψη σε ναυάγιο.

Όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται μέσα από το χθεσινό ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου (Hellas Journal), η Τουρκία δεν είχε σε καμία περίπτωση πρόθεση να αποδεχθεί λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

Οι αποκαλύψεις έδωσαν λαβή για ανατροφοδότηση της συζήτησης για το πώς εξελίχθηκε η ιστορία, με την Κυβέρνηση να θεωρεί ότι μέσα από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα η θέση την οποία επαναλαμβάνει διαρκώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τους λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία το Κραν Μοντάνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στέκεται στη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες μετά τη διάσκεψη για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους, ενώ στην αντίπερα όχθη, το ΑΚΕΛ, διά του Τουμάζου Τσελεπή, εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας υποδεικνύει πως η κατάληξη της ιστορίας ήταν διαφορετική και βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τους περισσότερους που ήταν παρόντες στην κρίσιμη διάσκεψη, καλώντας τους να δώσουν τη δική τους μαρτυρία με βάση και τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα του Κραν Μοντάνα.

Ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού μελετήσει τα έγγραφα όπως παρουσιάζονται μέσα από το δημοσιεύματα του «Φ». Οι αποκαλύψεις θα έχουν και συνέχεια την Κυριακή, δίνοντας μια σφαιρική εικόνα για την εξέλιξη της ιστορίας.

  • ► Πελεκάνος:Επιβεβαιώνουν τον Πρόεδρο

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», ανέφερε ότι τα όσα καταγράφονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» επιβεβαιώνουν τα όσα ο ΠτΔ ανάφερε από την πρώτη στιγμή όσον αφορά τους λόγους που δυστυχώς οδήγησαν σε μη επιτυχή κατάληξη στο Κράν Μοντάνα αλλά και τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

«Αταλάντευτος στόχος, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, παραμένει η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των ψηφισμάτων του ΣΑ. Μια λύση που θα εδράζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

  • ► Νεοφύτου: Κανονικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και στρατούς

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του «Φ» για τη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι «δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης και δικαίωσης από το 1974, στην προσπάθεια να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή», προσθέτοντας ότι, «εμείς οι Κύπριοι, θέλουμε, όσο κανένας άλλος, την επίλυση του Κυπριακού, εμείς βιώνουμε τα αποτελέσματα της κατοχής και της τουρκικής εισβολής».

Σημείωσε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες έθεσε τις σωστές παραμέτρους για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας ως βασικό» και πως, στο Κραν Μοντάνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για ένα κανονικό κράτος.

«Και ένα κανονικό κράτος δεν μπορεί να έχει ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι πρώτοι που επιθυμούν τη λύση, φτάνει η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της.

  • ► Τσιελεπής: Η απόρριψη του άτυπου εγγράφου απαντά σε όλα

Ο επικεφαλής της ομάδας Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής, κληθείς να σχολιάσει το θέμα ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση το βράδυ που υπήρξε το ναυάγιο, στα αρχικά στάδια της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας είχε υποβάλει ένα άτυπο έγγραφο για εφαρμογή της λύσης.

«Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Εκείνο το έγγραφο διαψεύδει ότι οποιοδήποτε έγγραφο για εφαρμογή της λύσης στην πραγματικότητα θα περιελάμβανε τις Εγγυήσεις. Διότι μέσα σε εκείνο το έγγραφο, ρητώς ο ΓΓ αποκλείει από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις οποιοδήποτε συντακτικό ή εκτελεστικό ρόλο και τους αφήνει μόνο συμβουλευτικό ρόλο για την περίοδο εφαρμογής της λύσης. Είναι το ίδιο έγγραφο που αντικατέστησε τη Συνθήκη Εγγυήσεως και το οποίο σαφέστατα καταργεί εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Το έγγραφο εκείνο απορρίφθηκε ως γνωστό από την ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα διά του κ. Κοτζά είπε ξεκάθαρα ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που το απέρριψε και όχι εμείς. Αυτό απαντά σε όλα»», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ για τη θέση Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι:

«Πρώτον, εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω κάποια πρακτικά τα οποία εμείς δεν έχουμε και δεν είδαμε, όπως καταλαβαίνετε. Δεύτερο, γίνονται διάφορες ερμηνείες εκείνων των πρακτικών. Να σας πω ένα παράδειγμα μόνο. Η θέση Τσαβούσογλου ότι δεν είναι «starting point» το «no troops no guarantees» είναι ευρύτερα γνωστή διότι ήταν ανοικτό το θέμα των 650 Τούρκων και 950 Ελλήνων στρατιωτών. Αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτά. Μένω στην κατάληξη η οποία ήταν η υποβολή ενός εγγράφου από τα Ηνωμένα Έθνη που καταργούσε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει».

  • ► ΔΗΚΟ: Επαναβεβαιώνεται η τουρκική πολιτική

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι τα ντοκουμέντα καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τους απαράδεκτους στόχους της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Πάγια θέση της Τουρκίας είναι να πετύχει αντικατάσταση των συνθηκών εγγύησης με μία νέα συνθήκη η οποία θα μεταφέρει όλα τα δικαιώματα της Τουρκίας στο «νέο κράτος».

«Είναι για αυτό που απαιτείται η εφαρμογή μια νέας στρατηγικής επιβολής κόστους στην Τουρκία, εάν είναι να εγκαταλείψει αυτήν αλλά και άλλες απαράδεκτες θέσεις που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού».

  • ► Σιζόπουλος: Ο Γκουτέρες να θέσει γραπτώς το πλαίσιο

Τη θέση όπως το Εθνικό Συμβούλιο ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει γραπτώς το πλαίσιο των 6 σημείων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως πίσω από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκεται ο βρετανικός παράγοντας.

Σημείωσε πως η Κύπρος βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις οποίες είναι προφανές ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΗΕ αλλά στο παρασκήνιο βρίσκεται και συντονίζει τις διαβουλεύσεις ο Βρετανικός παράγοντας, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα τουρκικά επεκτατικά συμφέροντα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ.

  • ► Καρογιάν: Η Τουρκία ουδέποτε είχε βούληση

«Το δημοσίευμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό το οποίο όλοι γνωρίζαμε. Ότι δηλαδή η Τουρκία επί της ουσίας ουδέποτε είχε τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει στην επίλυση ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού, και ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, στα ζητήματα που αφορούν στην παραμονή κατοχικών στρατευμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν.

  • Τι αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα αναφέρουν πολιτικοί οι οποίοι ήταν τότε παρόντες στο Κραν Μοντάνα ζώντας από πρώτο χέρι τα γεγονότα.

  • ► Γιώργος Περδίκης: Επιβεβαιώνεται η εικόνα που είχα

Ο τέως πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μας δήλωσε πώς:

«Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Φ» επιβεβαιώνουν την εικόνα που είχα σχηματίσει και εγώ προσωπικά για τα γεγονότα στο Κραν Μοντάνα. Αυτή είναι η εικόνα που είχα σχηματίσει και εγώ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Κραν Μοντάνα -από τις ενδιάμεσες συναντήσεις που είχαμε με τον πρόεδρο Αναστασιαδη ή τον κ. Μαυρογιαννη- αλλά και από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον κ. Κοτζά. Επίσης τέτοιες ήταν και οι πληροφορίες που έφταναν κοντά μας από τις διαρροές από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν θεωρώ λοιπόν επουδενί ότι έφυγε χωρίς λόγο από τη Διάσκεψη ο κ. Αναστασιάδης, όπως τον κατηγορούν μερικοί ή ότι κλώτσησε -τάχα- μια ευκαιρία για λύση του Κυπριακού».

  • ► Γιώργος Λιλλήκας: Αυτή την ενημέρωση είχαμε και εμείς

Ο τέως πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ανέφερε πως αυτή την ενημέρωση είχαν και οι ίδιοι στο Κραν Μοντάνα.

«Απλά δεν είχαμε τα έγγραφα», δήλωσε, προσθέτοντας πως αυτή την αντίληψη είχε και ο ίδιος διότι η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ ούτε κατάργηση των εγγυήσεων ούτε αποχώρηση των στρατευμάτων της.

«Πάντα ήταν η θέση μου ότι την ευθύνη για το ναυάγιο έφερε η Τουρκία», κατέληξε.

  • ► Ελένη Θεοχάρους: Δεν έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε ότι είναι σαφές ότι παίχθηκαν πάρα πολλά παιχνίδια, «όπως επίσης είναι σαφές ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση για το πώς είχαν τα πράγματα”.

“Ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ πιθανόν να μην είχε πληροφόρηση για όλα τα θέματα και αυτό φάνηκε και μέσα από αναφορές του κ. Άιντε, ο οποίος πολλές φορές πιάστηκε να μη λέει την αλήθεια. Ακόμα και ο χάρτης ο οποίος μας παρουσιάστηκε, αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν ο χάρτης ο οποίος κατατέθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η κακοδαιμονία της Τουρκίας δεν εκφράστηκε μόνο την τελευταία νύκτα αλλά ήταν εξ αρχής με επιμονή στις θέσεις για εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων».

Φως στα παρασκήνια του Κραν Μοντανά: Το μεγάλο «όχι» του Τσαβούσογλου στον Γκουτέρες για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: