Πολύτιμα αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα από το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα: Σπουδαία έκθεση στο Εδιμβούργο

Πηγή: Φωτογραφίας University pf Edinburgh




Πολύτιμα αντικείμενα από το τελευταίο ταξίδι Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Μεταξύ των εκθεμάτων ευρίσκονται, ένα χειρόγραφο σημειωματάριο, το τελευταίο ημερολόγιο του μεγάλου Φιλέλληνα, και ένα πιστοποιητικό που του «δωρίζει» την ελευθερία της πόλης του Μεσολλογίου όπου αγωνίστηκε και πέθανε,

Τα τεχνουργήματα της έκθεσης στο Εδιμβούργο, η οποία διερευνά τις σχέσεις Σκωτίας-Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι εμβληματικά της έντονης αγάπης του Βύρωνα για την Ελλάδα.

«Κακό, τρελό κι επικίνδυνο» τον χαρακτήρισε κάποτε η ερωμένη του, Λαίδη Καρολάιν Λαμπ, όμως ο Βύρωνας, που μεγάλωσε στα περίχωρα του Αμπερντίν στη Σκωτία, είναι σήμερα σύμβολο σεβασμού σε όλη την Ελλάδα, αναφέρει η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, καθώς ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Ο Βύρων άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι, ύστερα από πυρετό. Ηταν μόνο 37 ετών. Πέθανε εξαιτίας μίας μοιραίας εγκεφαλικής αιμορραγίας, τα ακριβή αίτια της οποίας είναι μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

Ενας από τους στενούς φίλους του Βύρωνα στο Μεσολόγγι ήταν ο επίσης σπουδαίος φιλέλληνας Αμερικανός ιατρός, από τη Βοστώνη Samuel Gridley Howe, ο οποίος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, νεαρός τότε μόλις απόφοιτος του Χάρβαρντ , είχε έλθει στην Ελλάδα. Για έξι χρόνια πρόσφερε εθελοντικά τις ιατρικές του υπηρεσίες στους Ελληνες αγωνιστές.

Μετά τον θάνατο Βύρωνα, ο Howe κράτησε ως κειμήλιο της φιλίας το αγγλικό κράνος-περικεφαλαία του, το οποίο αργότερα, το 1925, το έφερε στην Ελλάδα η μικρότερη κόρη του και το δώρισε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

«Ενώ οι περισσότεροι μεγάλοι περιηγητές κατέφευγαν στην Αθήνα για τα εντυπωσιακά της αρχαιολογικά θεάματα, τα ίια ερείπια φάνταζαν στον Βύρωνα σαν «Ο τάφος ενός έθνους», δηλώνει ο Alasdair Grant, επιμελητής της έκθεσης. «Κι ανάμεσα σε αυτά τα σύμβολα του θανάτου, ο Βύρων αναζήτησε τη ζωή στη ζωντανή γλώσσα των Ελλήνων. Αρχισε έτσι να συντάσσει μια λίστα με χρήσιμες νεοελληνικές φράσεις σε ένα σημειωματάριο».

Mερικές από αυτές τις φράσεις, όπως το «Όχι πολλές τελετές, προσεύχομαι για σένα», ίσως να δίνουν μια μικρή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο Βύρων επιθυμούσε να τον θυμούνται.

Το πόσα ελληνικά έμαθε είναι δύσκολο να το πει κανείς: Γέμισε μόλις 14 σελίδες με φράσεις και τις μεταφράσεις τους και άφησε το υπόλοιπο βιβλίο κενό.

Ο Βύρων επέστρεψε στην Ελλάδα το 1823, δύο και πλέον χρόνια μετά την Επανάσταση, οπότε και αφοσιώθηκε όλο και περισσότερο στην ελληνική υπόθεση.
Στο Μεσολόγγι, τον Ιανουάριο του 1824 συνέθεσε το τελευταίο ολοκληρωμένο ποίημά του για τα 36α γενέθλιά του «Ξύπνα! (Οχι εσύ Ελλάδα — εσύ, Ξύπνησες, Ξύπνα, Πνεύμα μου!) έγραψε.

Τον Μάρτιο, οι Μεσολογγίτες προσέφεραν στον Βύρωνα τιμητικά την ελευθερία της πόλης τους σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα χρήματα και την μεγάλη δημοσιότητα που είχε φέρει στην Επανάσταση.

Το προνόμιο δεν θα διαρκούσε πολύ: μόλις τον επόμενο μήνα, πέθανε στην υιοθετημένη γη του, υποφέροντας από πυρετό που ο ίδιος περιέγραψε ως «νευρική διαταραχή».

Η έκθεση φιλοξενείται από τη Σχολή Ιστορίας, Κλασικών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και το κέντρο ερευνητικών συλλογών του πανεπιστημίου, θα διαρκέσει δε έως τις 29 Ιανουαρίου του 2022.

Με πληροφορίες από University of Edinburgh/ Byron exhibits highlight poet’s ties to Greece

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: Έναρξη με την παράσταση του Ρήγου «Χορός με τη σκιά μου» σε μουσική Χατζιδάκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: