Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: Έναρξη με την παράσταση του Ρήγου «Χορός με τη σκιά μου» σε μουσική Χατζιδάκι

Tο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας υποδέχτηκε το κοινό για το διεθνές Φεστιβάλ. ΚΥΠΕ, michael georgiades




Η μεγάλη γιορτή της πρωτεύουσας, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, με 21 παραγωγές, 26 παραστάσεις και δεκάδες καλλιτέχνες έκοψε το νήμα της αφετηρίας του, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου.

Η έναρξη έγινε με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την παραγωγή «Χορός με τη σκιά μου» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι που μάγεψε το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας αναφέρει ότι «μετά από δύο χρόνια παύσης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μας λόγω πανδημίας το Φεστιβάλ ήρθε για να ζωντανέψει ξανά το κέντρο της πόλης και το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας άναψε ξανά τα φώτα του, ντύθηκε στα πορτοκαλί, που είναι το χρώμα του Φεστιβάλ, και υποδέχτηκε το κοινό που με ενθουσιασμό κατέκλυσε τους χώρους του θεάτρου».

Τα σκηνικά και τη χορογραφία της παράστασης «Χορός με τη σκιά μου» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγους.

Η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και Μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, κυρία Λεώνη Ορφανίδου, καλωσόρισε το κοινό και τους προσκεκλημένους στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

Δήλωσε ότι «σχεδιάζοντας όλη η ομάδα του φεστιβάλ το 2021 αυτή τη διοργάνωση είχα στο μυαλό ένα απόφθεγμα ειπωμένο από τον Νίκο Καζαντζάκη που θεωρώ πως δένει απόλυτα με το πνεύμα των ανθρώπων που εργάστηκαν για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: «Φτάσε εκεί που δεν μπορείς να φτάσεις».

«Θεωρώ πως τα καταφέραμε με πείσμα παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που συναντήσαμε στον δρόμο μας λόγω πανδημίας» είπε η κ. Ορφανίδου.

Στον «Χορό με τη σκιά μου», μία παραγωγή η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το 2019 και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2021, ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος, χορογράφησε τέσσερα μοναδικά έργα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι.

Στον «Κύκλο του C.N.S.» η αγριεμένη θάλασσα αποτελεί το σκηνικό για την απώλεια και την οδύνη, στον «Καπετάν Μιχάλη» ο νυχτερινός υγρός άνεμος του νότου «πέφτει πάνω στις γυναίκες σαν άντρας και πάνω στους άντρες σαν γυναίκα», στο «Καταραμένο φίδι» η μορφή του Καραγκιόζη στέκει σαν σύμβολο της διαχρονικής λαϊκής τέχνης, ενώ στο «Χαμόγελο της Τζοκόντας» η Νέα Υόρκη γίνεται το πολυτελές και πολύβουο φόντο που περιβάλλει τη μοναξιά και την απόγνωση της σύγχρονης ζωής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεχίζεται με παραστάσεις σύγχρονου χορού, μουσικής, θέατρου και δράσεις στο Παράλληλό Πρόγραμμά του μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Βεβήλωσαν το μνημείο των ηρώων της αντίστασης στη Λεμεσό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: