Συναγερμός στην Ευρώπη: Μετά την Αυστρία, λοκντάουν και στη Σλοβακία * Νέα μέτρα σε Γαλλία, Ολλανδία

File photo: Κλειστό καφέ στο κέντρο της Βιέννης μετά την επιβολή του νέου λοκντάουν. EPA/CHRISTIAN BRUNA




Η σαρωτική επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη, ωθεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε αύξηση των μέτρων προστασίας, χωρίς πλέον να αποκλείεται το οριζόντιο λοκντάουν.

Ετσι, μετά την Αυστρία που ήδη βρίσκεται σε καθεστώς λοκντάουν, η δεύτερη χώρα στην ΕΕ που προχωρά σε αυτό το αυστηρό μέτρο είναι η Σλοβακία.

Επίσης, συζήτηση για λοκντάουν γίνεται έντονα στη Γερμανία, ενώ σε ακόμη πιο δραστικούς περιορισμούς προχωρούν κι άλλες χώρες, όπως Ολλανδία και Γαλλία.

Λοκντάουν στην Σλοβακία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας σήμερα και διέταξε την επιβολή ενός λοκντάουν διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με νέο κορωναϊό έφθασε σε κρίσιμο σημείο και το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό.

Η σλοβακική κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις, στο πλαίσιο του λοκντάουν των δύο εβδομάδων, επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

  • Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και ο Χέγκερ επισήμανε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

“Η κατάσταση είναι σοβαρή”, είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. “Βρεθήκαμε εδώ, διότι τα (υπάρχοντα) μέτρα δεν τηρήθηκαν”.

Η Σλοβακία κατέγραψε χθες περισσότερα από 10.000 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά μετά την αρχή της πανδημίας, ενώ οι νοσηλείες ανήλθαν σε αυτό που το υπουργείο Υγείας αποκάλεσε «κρίσιμο σημείο», κάτι που σημαίνει πως περιορίζεται η παροχή φροντίδας σε ασθενείς μη Covid και πιθανόν θα ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες.

Η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως του αριθμού των μολύνσεων, σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με το Our World in Data.

Αύριο νέα μέτρα στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19 αύριο καθώς ο δείκτης μολύνσεων αυξάνεται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Ατάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μεγάλους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχυθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανεβάσει ρυθμό η εκστρατεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό, δήλωσε.

Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης –τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους– να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε, για να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς και να βγάλουμε τον χειμώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ατάλ σε συνέντευξη Τύπου.

Μεθαύριο και στην Ολλανδία…

Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ.

«Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε» ανέφερε ο ντε Γιονγκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ECDC: Λάβετε επειγόντως μέτρα, πολύ υψηλός κίνδυνος για Δεκέμβριο, Ιανουάριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: