Ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα, λέει η Θεοδωρίδου για την ‘Ομικρον: Ασπίδα ο εμβολιασμός

File Photo H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μιλάει κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές μέσω ΚΥΠΕ




«Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα.

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο στοχεύουν τα εμβόλια, που προκαλούν ανησυχία.

«Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις» συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία σημείωσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται η μεταδοτικότητά του να είναι αυξημένη.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τα ευρήματα 100 ατόμων στη νότια Αφρική που νόσησαν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια, με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες» είπε, τονίζοντας όμως πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή, κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσον η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πόλεμος κανονικός: 104 νεκροί σε μια μέρα και 657 διασωληνωμένοι * 6.677 κρούσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: