Ολική επαναφορά Άγγλων τουριστών το 2022: Νάρκες, η φτηνή Τουρκία και ο ακριβός ΦΠΑ




Ολική επαναφορά στα επίπεδα του 2019 δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη διάθεση των Βρετανών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το 2022.

Αν και ακόμη είναι νωρίς οι νέες πτήσεις από τη Γηραιά Αλβιόνα προς τη χώρα μας το νέο έτος δείχνουν αφίξεις που προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019 όμως προς ώρας άγνωστο είναι τι πληρότητες θα έχουν αυτές.

Επίσης τις τελευταίες ημέρες δυναμικό come back πραγματοποιεί η Τουρκία με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αφενός λόγω της απομείωσης της τουρκικής λίρας και αφετέρου εξαιτίας της συνακόλουθης πτώσης των ανελαστικών δαπανών των τουρκικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Η σπουδή της πολιτείας να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% όταν στην Γαλλία και την Ισπανία κινείται στη σφαίρα του 6,5% καθιστά έτι περαιτέρω δυσκολότερο τον ανταγωνισμό στο κάδρο του τουρισμού.

Την ίδια ώρα απορίας άξιο είναι πως είναι δυνατόν να αφήνουν να λειτουργούν στην Ελλάδα τα συνέδρια με πληρότητες 80% όταν πχ στα μπουζούκια δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Επίσης στην ίδια κατεύθυνση οξύμωρο είναι το γεγονός να απαγορεύονται να λειτουργούν οι κλειστές πισίνες στα ξενοδοχεία (στα οποία τηρούνται απολύτως τα πρωτόκολλα) όταν τούτο επιτρέπεται στα κολυμβητήρια ή στις ιαματικές πηγές.

Και όλα αυτά όταν δεκάδες Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες με ειδίκευση στο MICE (Συνεδριακός Τουρισμός) αλλά και στον εναλλακτικό τουρισμό (ιδίως οι δεύτεροι) βάζουν στον χάρτη τον ελληνικό προορισμό.

Όπως σημειώνει στον ΕΤ της Κυριακής ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός οι ενδείξεις από τη βρετανική τουριστική αγορά για το 2022 είναι αυτή τη στιγμή θετικές και δεν αποκλείεται να προσεγγίσουμε ακόμη και αν υπερβούμε τα επίπεδα του 2019.

Βέβαια αυτό αποτυπώνεται στη διάθεση των Βρετανών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιρειών, όμως δεν γνωρίζει κανείς ακόμη τις πληρότητες των πτήσεων, σημειώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ που παρευρέθηκε στην έκθεση WTM 2021 που έκλεισε τις πύλες της την περασμένη Τετάρτη.

Ο κ. Βασιλικός θεωρεί ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την όποια αυξημένη ζήτηση υπάρξει, προσφέροντας υψηλού επιπέδου και ασφαλείς υπηρεσίες, δεδομένο που αποτέλεσε παρακαταθήκη για τα θετικά αποτελέσματα -τηρουμένων των αναλογιών- του 2021.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα του 2019 θα αγγίξει ή και θα υπερβεί ο όγκος κρατήσεων το 2022, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η WTM London και αφορά σε απαντήσεις 700 και πλέον τουριστικών παραγόντων.

Από τους 700 ερωτηθέντες, το 26% είναι βέβαιο ότι οι κρατήσεις του κλάδου για το 2022 θα είναι συγκρίσιμες με τις κρατήσεις του 2019, με το 14% να αναμένει ότι το 2022 θα έχει καλύτερες επιδόσεις από το έτος που προηγήθηκε της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, δεν περιμένουν όλοι ανάκαμψη το 2022. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (48%) πιστεύουν ότι ο κλάδος θα υπολείπεται του 2019, με το 11% να είναι αβέβαιο για το 2022.

Για ορισμένες μεμονωμένες επιχειρήσεις, το 2022 θα είναι δύσκολο, με το 42% να παραδέχεται ότι οι κρατήσεις είναι απίθανο να αγγίξουν εκείνες του 2019.

Αυξάνουν τις πτήσεις

Ισχυροί Βρετανοί Tour Operators αυξάνουν τις πτήσεις και τα προγράμματα διακοπών τους στην Ελλάδα το 2022 και το 2023 προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των Βρετανών για διακοπές στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης WTM η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο, ο ΕΟΤ παρουσίασε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης, την 1η Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, η Jet2.com και η Jet2CityBreaks θα προσφέρουν, για πρώτη φορά, πτήσεις και city break στην Αθήνα, από τον Απρίλιο του 2022, με αναχώρηση από τρεις βάσεις της εταιρίας στο Ην. Βασίλειο: Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ και Στάνστεντ.

Παράλληλα η TUI λάνσαρε ταξιδιωτικά πακέτα «workcation» σε επιλεγμένους Ελληνικούς προορισμούς προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση από ψηφιακούς νομάδες.

Ανεξάρτητοι Tour Operators προσθέτουν επίσης νέους προορισμούς στην Ελλάδα για το 2022.

Η Sunvil έβαλε στα προγράμματά της τη Λέσβο, η Planet Holidays τη Σκύρο και τα Κουφονήσια και η Seafarer Holidays θα λανσάρει την προσφορά «Villa Flotilla” που θα συνδυάζει μια εβδομάδα ναύλωσης ιδιωτικού γιοτ σε μικρό στόλο σκαφών με διαμονή σε ιδιωτική βίλα με πισίνα για τη δεύτερη εβδομάδα.

Επιπλέον, Tour Operators της Μεγάλης Βρετανίας προσφέρουν ταξίδια τρένου προς και εντός Ελλάδας, ως μια πιο αειφόρα εναλλακτική στις πτήσεις.

Ο Sunvil προσφέρει ταξίδια με τρένο από το St Pancras σε νησιά του Ιονίου μέσω των Άλπεων και του Μιλάνου.

Η Tailor Made Rail προσφέρει ταξίδια μέσω αρχαίων πόλεων της Ιταλίας ή μέσα από τα Βαλκάνια, ενώ η Great Rail Journeys προσφέρει δρομολόγια εντός Ελλάδας από την Αθήνα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Η ψήφος εμπιστοσύνης βρετανικών αεροπορικών εταιρειών και tour operators προς την Ελλάδα εκφράστηκε και με μια νέα συμφωνία που κλείστηκε στο πλαίσιο της WTM στο Λονδίνο.

Έπειτα από τη συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη με τον CEO της EasyJet Johan Lundgren και τον CEO της EasyJet Holidays Garry Wilson, ανακοινώθηκε η αύξηση της διαθεσιμότητας της εταιρείας κατά 500.000 θέσεις σε σχέση με το 2019.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις της εταιρείας για την Ελλάδα το 2022 θα είναι 1,6 εκατομμύρια, από 1,1 το 2019, ενώ διατυπώθηκε η πρόθεση να φτάσουν στις 2 εκατομμύρια θέσεις.

Επιπλέον, στη συνάντηση εκφράστηκε η βούληση της εταιρείας να λειτουργήσει βάση, είτε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είτε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας από το 2023.

Πηγή tourismtoday.gr / Χάρης Ντιγριντάκης

Ανηλεής μάχη δισεκατομμυριούχων και ολιγαρχών στη Μύκονο: Ανοίγει ο δρόμος και για το καζίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: