Όλα καλά και όλα ωραία στη σύνοδο των Παρισίων για τη Λιβύη, αλλά η Τουρκία μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν στη σύνοδο των Παρισίων για τη Λιβύη. Αριστερά ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Mohamed el-Manfi (Α) και ο Λίβυος πρωθυπουργός Abdul Hamid Dbeibah (Δ). EPA, OAN VALAT, POOL




Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν την υποστήριξή τους στην εκλογική διαδικασία, στη Λιβύη και γενικά στους σχεδιασμούς του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν για την πολύπαθη χώρα, αλλά -σύμφωνα με αναλυτές- δεν απαντήθηκε επαρκώς το ερώτημα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη χώρα.

Και όταν αναφέρονται σε ξένα στρατεύματα εννοούν τα τουρκικά. Και όταν ομιλούν για μισθοφόρους η αναφορά γίνεται για τους Σύρους τρομοκράτες που έστειλε η Άγκυρα στη Λιβύη και τα μέλη ιδιωτικού στρατού από τη Ρωσία.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Από τη στιγμή που όλοι αυτοί θα βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος ο καθένας δικαιούται να αναρωτηθεί πως θα είναι δίκαιες οι εκλογές, οι οποίες και προφανώς θα επηρεαστούν από στοιχεία που έχουν σχέση περισσότερο με την Τουρκία και λιγότερο με τη Ρωσία. Και οι δύο χώρες, διά μέσου των εντολοδόχων τους, θα μπορέσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ο φόβος έγκειται στο γεγονός ότι η Λιβύη θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση εάν οι διαφωνίες μεταξύ των μερών αφορούν και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπότε, τονίζεται πως χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και η Γερμανία, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Απ’ εκεί και πέρα υπάρχει -και εμφανίστηκε μέσα στην αίθουσα της συνόδου- το πρόβλημα της Τουρκίας, η οποία έδειξε διάθεση να μην αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη, ούτε τους μισθοφόρους της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλους τους σχεδιασμούς για τις εκλογές και την αποχώρηση των στρατών. Και μπορεί να το πετύχει διότι η σύνοδος δεν αποφάσισε τίποτα για την αντμετώπιση τυχόν άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί.

Με τα σημερινά δεδομένα, η στρατιωτική αποχώρηση σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τις εκλογές, εκτός εάν σημειωθεί μία αξιοσημείωτη εξέλιξη που δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή.

Ενώ σημειώνεται η πραγματικά εντυπωσιακή ενότητα μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν, εκτός της Τουρκίας η οποία αναδεικνύεται στη χώρα που δημιουργεί τα προβλήματα, την ίδια στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ο μηχανισμός υλοποίησης των όσων αποφασίστηκαν.

Η διεξαγωγή των εκλογών θα μπορούσε να αναβληθεί, μία εξέλιξη που θα αποτελεί νίκη της Τουρκίας και εν μέρει της Ρωσίας.

Αν και, από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος πάντα παραμένει να κερδίσει τις εκλογές κάποιος υποψήφιος που πρόσκειται στις πλευρές, που συμμετείχαν στον εμφύλιο. Και αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει νέες πληγές αντί να τις κλείσει…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Φανταστείτε να είχαν η Ελλάδα και η Κύπρος ακόμα ένα Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: