Φανταστείτε να είχαν η Ελλάδα και η Κύπρος ακόμα ένα Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Robert Menendez στο Μουσείο της Ακρόπολης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021, STR




Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έκλεισε, από την πλευρά του, το θέμα των μαχητικών F-16, που ζητά να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν λέει ότι δεν πρέπει να δώσει η Αμερική αυτά τα μαχητικά στους Τούρκους, ο καθένας καταλαβαίνει ότι από τη θέση του, στη Γερουσία, ο κ. Μενέντεζ θα αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις για να αποτραπεί η ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Άλλωστε, ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των ακτιβιστών της Ομογένειας στην επιτυχημένη προσπάθειά τους να εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Ο κ. Μενέντεζ επισκέφθηκε βάση της πολεμικής αεροπορίας στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης και εκεί έθεσε τους όρους του, για να επιτραπεί η πώληση των F-16, όρους που σίγουρα θα απορρίψει η Άγκυρα.

Ο γερουσιαστής απαιτεί να γίνει η Τουρκία μία κανονική χώρα που θα σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα απομακρυνθεί από τη Ρωσία. Απαιτεί μία Τουρκία πο, θα είναι ένας συνεπής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα διακόψει τις σχέσεις της με τη ρωσική πολεμική βιομηχανία. Και η αναφορά γίνεται για το ρωσικό σύστημα S-400.

Ο κ. Μενέντεζ, βεβαίως, πάντα συνδέει την Τουρκία με τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και φυσικά εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οπότε έχει σχηματίσει ένα ολόκληρο πακέτο για την Τουρκία, ώστε να υποστηρίξει τη θέση του ότι είναι επικίνδυνο να παραχωρηθεί αμερικανικό πολεμικό υλικό σε αυτήν ειδικά την Τουρκία, η οποία απειλεί αδιάντροπα τους γείτονές της.

Στις δηλώσεις του στο περιοδικό της πολεμικής αεροπορίας (Air Force Magazine), ο κ. Μενέντεζ δεν έκρυψε τα λόγια του.

«Απλά έχω πραγματικά ένα πρόβλημα», είπε. «Αυτή δεν είναι η Τουρκία που φιλοδοξούμε. Δεν είναι ο τύπος της συμμάχου του ΝΑΤΟ που συμπεριφέρεται με τρόπο που θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και να της δώσουμε μερικά από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη μας».

Ο κ. Μενέντεζ ζήτησε από τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία. Και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πτοήθηκε ούτε όταν του ειπώθηκε ότι η Τουρκία θα αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα από αλλού, εννοώντας τη Ρωσία.

Δεν με πτοεί. Να πάνε κάπου αλλού, ήταν η απάντησή του. Αλλά ξεκαθάρισε ότι η διαλειτουργικότητα (εννοεί του οπλισμού της) μειώνεται δραματικά στο ΝΑΤΟ. Και διαβρώνει περαιτέρω τη θέση της της Τουρκίας, σημείωσε ο γερουσιαστής.

Πολλοί νομοθέτες πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στη Δυτική Συμμαχία. Σύντομα θα το καταλάβουν (επιτέλους) και οι γραφειοκράτες…

Φανταστείτε να είχαν η Ελλάδα και η Κύπρος ακόμα ένα Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ η Γαλλία φαίνεται ότι παίρνει τα ηνία στη Μεσόγειο και την Αφρική: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: