Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετείται για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές: Δεν με αφήνουν αδιάφορο…

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Υπουργός Ευρωπαϊκών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Αυστρίας κα Karoline Edtstadler προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία, Κύπρος. Φωτογραφία Ανδρέας Ανδρέου




Απορρίπτει τα περί κακών σχέσεων με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το αν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας ως πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για την προεδρολογία.

Σε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι απομένουν 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας μη κατάλληλη την παρούσα φάση για οποιαδήποτε συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές.

«Πρέπει», όπως είπε, «να υπάρξει σεβασμός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση η οποία έχει ακόμη να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις όπως η πανδημία, οι τουρκικές προκλήσεις και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπαίνοντας σε μια πρόωρη προεδρολογία δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν οι δύο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Ακούω, βλέπω, διαβάζω, τα λαμβάνω όλα υπόψη, έχω και πολλή υπομονή. Θέλω να πω ότι για τη συγκεκριμένη συνάντηση που με έχετε ρωτήσει, αυτή πραγματοποιήθηκε όχι για να συζητηθούν οι εκλογές του 2023. Και θέλω να αναφέρω κάτι, ότι κάποια στιγμή μέσα στο πλαίσιο των δηλώσεων που έχει αναφέρει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, έχω την εντύπωση ότι το ανέφερε και ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είμαστε 15 μήνες πριν την εκλογική διαδικασία του 2023. Δεκαπέντε μήνες είναι το ¼ της παρούσας κυβέρνησης. Μια κυβέρνησης η οποία έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις σε όλα τα θέματα. Μιλούσαμε πριν λίγο για τον κορωνοϊό. Τα δικά μου θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, υπάρχουν τα δεδομένα στην Τουρκία που επηρεάζουν και ούτω καθεξής και θεωρώ ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε τις προεδρικές εκλογές.

Στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπάρξει σεβασμός και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση η οποία, επαναλαμβάνω, έχει ακόμα το ¼ της θητείας της να διανύσει και έχει να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις. Από που να αρχίσω; Ο κορωνοϊός, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Άρα μπαίνοντας σε μια πρόωρη προεδρολογία, σίγουρα αυτό δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση. Και ο κόσμος που μας ακούει, από εμάς, από την κυβέρνηση, από όλους γενικότερα αναμένει να επικεντρωθούμε στα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ερωτηθείς αν έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ή θα διεκδικήσει το χρίσμα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «οι διαδικασίες των κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστές και κανείς δεν τις αμφισβητεί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες. Υπάρχει αυτό που προανέφερα με το τι αναμένει ο κόσμος από εμάς, υπάρχουν αν θέλετε να μπούμε στην προεδρολογία πολλά άλλα δεδομένα που πρέπει να έχουμε υπόψη όπως συνεργασίες, εκλεξιμότητα και ούτω καθεξής. Όλα αυτά θα συζητηθούν την κατάλληλη ώρα με απόλυτη ειλικρίνεια».

Ερωτηθείς αν μιλά για τον εαυτό του ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «όταν έρθει η στιγμή, με απόλυτη ειλικρίνεια θα μιλήσουμε δημόσια για αυτό το θέμα».

Κληθείς να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση περί των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη ότι δεσμεύτηκε δηλαδή να μην παρακάμψει τις διαδικασίες του κόμματος, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε και για τη συγκεκριμένη συνάντηση και για πολλά άλλα με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια συζήτηση η οποία είναι πρόωρη».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αφορούσε ένα άλλο θέμα, «συζητήθηκε και το συγκεκριμένο σε κάποια στιγμή, αλλά επαναλαμβάνω ότι θα μιλήσουμε όταν έρθει η ώρα με απόλυτη ειλικρίνεια και για αυτή τη συζήτηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε πότε είναι η σωστή ώρα και απάντησε ότι «σίγουρα δεν είναι αυτή η στιγμή, ενδεχομένως να είναι μετά την άνοιξη, αρχές του καλοκαιριού».

Στον υπουργό Εξωτερικών επισημάνθηκε ότι με βάση τις πληροφορίες η ηγεσία του ΔΗΣΥ απευθύνθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζητήσει μαζί του το θέμα των προεδρικών.

«Επαναλαμβάνω», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Είναι νωρίς για συζήτηση προεδρικών εκλογών. Αυτή είναι η δική μου θέση και την καταθέτω υπεύθυνα και δημόσια με απόλυτη ειλικρίνεια. Όταν θα έρθει αυτή η στιγμή θα μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό το θέμα».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η τοποθέτηση πως θα τα πούμε την κατάλληλη στιγμή εκλαμβάνεται ως ενδιαφέρον για την προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «παίρνω μηνύματα από την κοινωνία από διάφορες κατευθύνσεις και δεν είναι κάτι που με αφήνει αδιάφορο, αλλά δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς αν θα λάβει υπόψη τα όσα αναφέρει ο Τύπος για το ενδεχόμενο πρόκλησης διχασμού στον συναγερμικό κόσμο και εσωστρέφειας στο κόμμα στην περίπτωση που κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και αυτό θα είναι ένας από τους λόγους που θα καθορίσουν την όποια του απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «όλα θα τα λάβω υπόψη όταν θα κάνουμε αυτό τον διάλογο με απόλυτη ειλικρίνεια και εντιμότητα όταν έρθει η ώρα που δεν είναι αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών όταν έρθει εκείνη η ώρα ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «όταν έρθει εκείνη η ώρα θα τα δούμε όλα, δεν είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε τώρα».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του πως έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία και ότι η σύζυγος του έστησε ήδη ένα επιτελείο στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι:

«Θα πρέπει να αφήσουμε έξω τις οικογένειες του οποιουδήποτε, είτε ακούγεται το όνομα του είτε όχι. Πρέπει να συμπεριφερθούμε έντιμα. Αν θέλουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους είναι δικό τους δικαίωμα. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους μεθόδους και τακτικές. Βλέπω, όπως σας είπε και πριν, και διαβάζω αρκετά αλλά έχω πάρα πολλή υπομονή και είμαι πάρα πολύ ψύχραιμος”.

“Από εκεί πέρα, στο ερώτημα περί έναρξης προεκλογικής, από τον Απρίλιο του 2014 που έχω διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχώς όταν με προσκαλεί ο κόσμος είμαι εκεί. Δεν θυμήθηκα τον κόσμο τώρα, επειδή κάποιοι κάνουν κριτική για αυτό το πράγμα. Καλώ οποιοδήποτε να το εξετάσει, όποτε λαμβάνω προσκλήσεις και μπορώ να ανταποκριθώ το κάνω. Να πω και κάτι άλλο. Είμαι ο μόνος, λόγω της ιδιότητας μου ως υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκομαι στην Κύπρο πολύ λίγες ημέρες. Τουλάχιστον το 1/3 του χρόνου είμαι στο εξωτερικό λόγω υποχρεώσεων και αυτό απαντά στο ερώτημα που έχετε θέσει».

Ερωτηθείς αν έχει αποφύγει τη συζήτηση του θέματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν απέφυγε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως συζητά όλα τα θέματα μαζί του. «Δεν είναι τακτική μου», πρόσθεσε, «να δημοσιοποιώ τι συζητώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Το Προεδρικό από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας δρόμος».

Κληθείς να απαντήσει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν θα μιλήσει εκ μέρους του. «Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε, «μιλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έχω εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζητούμε συνεχώς τα θέματα της αρμοδιότητας μου και έχουμε πολλά μπροστά μας και εκεί επικεντρώνεται η συζήτηση».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι φαίνεται πολύ θυμωμένος με το όλο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν είναι θυμωμένος αλλά πως όλο αυτό δεν δείχνει σεβασμό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ που θα επικυρώσει την υποψηφιότητα του κόμματος πριν την άνοιξη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν έχει λόγο να μην πάει. «Αναλόγως», τόνισε, «του προγράμματος μου θα πράξω».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον έχουν χαλάσει οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις μου και πολλά από αυτά που γράφονται δεν παρουσιάζουν την πραγματική κατάσταση πραγμάτων. Αν παρακολουθήσετε τον Τύπο θα προσέξετε ότι πολλά από αυτά που γράφονται είναι συγκρουόμενα».

Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τη Μόσχα ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «έχει λεχθεί μέσα στο πλαίσιο των εκλογών ότι είμαι και κατάσκοπος των Ρώσων ή ότι είμαι ο άνθρωπος τους. Για να δείτε πόσο αστεία είναι η κατάσταση, πριν λίγο καιρό πρωτοσέλιδο εφημερίδας έγραφε ότι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε δέσει την Κύπρο πάνω στο άρμα των ΗΠΑ λόγω των σχέσεων μας με τους Αμερικανούς. Τώρα μας λένε άλλα. Εν πάση περιπτώσει, ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με τη Ρωσία, με την Κύπρο και για την Κύπρο εργαζόμαστε».

Απέρριψε επίσης δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι άρχισε την καριέρα του από το ΔΗΚΟ. «Δεν ισχύει σε καμία απολύτως περίπτωση και ο πρώτος που το γνωρίζει αυτό είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος του κόμματος προέρχεται από την ίδια επαρχία που προέρχομαι κι εγώ. Ήταν πρόεδρος της νεολαίας του ΔΗΣΥ στην Πάφο όταν ήμουν κι εγώ».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα καθήκοντα του μέσα σε όλο αυτό το προεκλογικό παιχνίδι που θα ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει τέτοιο πράγμα. «Ούτε επηρεάζονται από την όποια συζήτηση και το τι γράφεται», ανέφερε. Είπε επίσης ότι δεν του ζητήθηκε να επιλέξει μεταξύ της θέσης του υπουργού και της υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φωτίου για τα κατεχόμενα: “Διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: