Ο “εκρηκτικός” διάλογος του Πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο της Washington Post για τις “ψευδείς ειδήσεις”

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ , Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Ένα θέμα στο οποίο δεν αναφερθήκαμε από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Washington Post είναι ένας εκρηκτικός, θα έλεγα διάλογος του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τη δημοσιογράφο δημοσιογράφο Lally Weymouth, για το νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων.

Η δημοσιογράφος είναι η θυγατέρα της γνωστής εκδότριας της εφημερίδας, Καθρίν Γκράχαμ. Η εφημερίδα έχει πλέον πουληθεί στον ιδιοκτήτη της ΑΜΑΖΟΝ, αλλά τα δημοσιογραφικά της “στανταρντ” δεν έχουν αλλάξει.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, όπως δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα (εδώ το αγγλικό κείμενο):

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι ιστορίες «ψευδών ειδήσεων», ειδικά που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην παίρνουν υπερβολική δημοσιότητα (are not given too much exposure).

ΕΡ.: Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε την επίθεση στα ΜΜΕ;

ΑΠ.: Αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο.

ΕΡ: Γιατί απλά να μην το κάνετε;

ΑΠ.: Είσαι τόσο έμπειρη δημοσιογράφος. Θα πάρω την άποψή σου πολύ σοβαρά.

ΕΡ.: Είστε ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός. Γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς από όλους θα πρέπει να είστε συνηθισμένος με τα μέσα ενημέρωσης. Βρίσκεστε στο κοινό εδώ και χρόνια. Είναι ολισθηρό (αυτό που κάνετε).

ΑΠ.: Είχα το μερίδιο μου σε επιθέσεις. Αλλά δεν είναι για μένα. Είναι για τη δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορίες είναι ήδη στο Διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το Διαδίκτυο.

ΕΡ.: Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογοκρίνω.

ΑΠ.: Θα πάρω την άποψή σας. Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, αυτό που κάνουμε είναι να γίνει δύσκολη η ζωή για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια και δεν θα τους «κλειδώσουμε» (εννοεί στα σπίτια τους).

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να προσφέρει ένα αντίδοτο στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη; Μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει;

ΑΠ.: Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Είμαστε μια λογική κεντροδεξιά αρμόδια κυβέρνηση που ήρθε μετά από μια λαϊκιστική κυβέρνηση που απέτυχε στις προσδοκίες του λαού. Εκλεγήκαμε με μια σαφή εντολή: να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τους φόρους, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προωθήσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό. Ποτέ δεν σταματήσαμε να πιέζουμε για μεταρρυθμίσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής και έχουμε λογικές πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

Η Κίνα θα μπορούσε να “μολύνει” τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον: Ο Μητσοτάκης “δείχνει” τους δανειστές… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: