Ο Μπάιντεν, μέσω του Μακρόν, εναντίον Ερντογάν και Πούτιν για τη Λιβύη… Η Κάμαλα στο Παρίσι: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις (Α) με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, CHRIS KLEPONIS, POOL




Η κίνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν να στείλει στη διάσκεψη για τη Λιβύη, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις δείχνει:

Πρώτο, το πραγματικό ενδιαφέρον πλέον της Αμερικής για τη πολύπαθη χώρα και

Δεύτερο, τη στήριξη του στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τις προσπάθειες που ανέλαβε για να αποχωρήσουν όλοι οι στρατοί και να διεξαχθούν σε κατάσταση ομαλότητας οι εκλογές.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Αξιωματούχος που ενημέρωσε σχετικά για το ταξίδι της αντιπροέδρου των ΗΠΑ υπερτόνισε την αμερικανική υποστήριξη στο λαό της Λιβύης και στη διεξαγωγή των εκλογών.

Αλλά αυτό που προκάλεσε εντύπωση μεγάλη ήταν η αναφορά του στην αποχώρηση των ξένων στρατών και των μισθοφόρων. Και οι μισθοφόροι, ως γνωστό, είναι Τούρκοι, είναι Ρώσοι και οι Σύριοι τρομοκράτες που μετέφερε στη Λιβύη ο Ερντογάν.

Το θέμα της Λιβύης αναδεικνύεται σε στρατηγικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η πολιτική για τη χώρα άλλαξε. Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της Αμερικής επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν η υπερδύναμη απέσυρε κάθε ενδιαφέρον και άφησε τη Λιβύη στα χέρια της Τουρκίας, αλλά και της Συρίας.

Η Αμερική επέστρεψε στη Λιβύη και αυτό θα τονίσει η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος στη διάσκεψη που οργανώνει ο κ. Μακρόν. Η Ουάσιγκτον θα αφήσει τον πρώτο λόγο στο Γάλλο πρόεδρο όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε μαζί με τον κ. Μπάιντεν στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν ότι η Λιβύη πρέπει να γίνει μία κανονική χώρα και τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα της παράνομης παρουσίας των ξένων στρατευμάτων. Και επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία είναι η βασική χώρα-παραβάτης και κατά δεύτερο λόγο η Ρωσία, η οποία έστειλε μισθοφόρους να βοηθήσουν τον στρατηγό Χαφτάρ, αν και το διαψεύδει σε όλους τους τόνους.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Τουρκία αρνήθηκε να λάβει μέρος στη σύσκεψη λόγω της παρουσίας της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην παρουσία του Ισραήλ, κάτι που δεν ισχύει. Αλλά δείχνει ότι στο μυαλό του συνδέει την Αθήνα και τη Λευκωσία με την Ιερουσαλήμ, λόγω της στρατηγικής και της στρατιωτικής σχέσης που αναπτύχθηκε μεταξύ των τριών χωρών.

Το παιγνίδι για τη Λιβύη είναι πάνω απ’ όλα στρατηγικό και έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις νέες συνεργασίες στην περιοχή μας.

Σημειώνουμε ότι μετά την Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λε Ντριάν θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Πρόκειται μία πολύ σημαντική στρατηγική κίνηση.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Αν και όποτε φύγει ο Ερντογάν οι σχέσεις με τη Δύση -και ειδικά με την Ελλάδα- δεν θα αλλάξουν… Δημιούργησε “σχολή”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: