Μάγοι ή λαϊκιστές; Οι 2 άγνωστοι απόφοιτοι του Χάρβαρντ, που κέρδισαν τις εκλογές στη διεφθαρμένη Βουλγαρία [videos]

File photo: Προεκλογική αφίσα του “ντουέτου του Χάρβαρντ” σε δρόμο της Σόφιας. EPA/VASSIL DONEV




Άγνωστοι στο κοινό πριν από έξι μήνες, δύο απόφοιτοι του Χάρβαρντ είδαν την δημοτικότητά τους να ανεβαίνει τόσο γρήγορα που, τελικά, η νίκη τους στις εκλογές στην Βουλγαρία απέδειξε πως όλα μπορούν να γίνουν αν πιάσεις το νόημα της λαϊκής δυσαρέσκειας και το μεταφράσεις σε ελπίδα.

Φυσικά, πρέπει να είσαι και ικανός.

Με στυλ ροκ σταρ, το ντουέτο ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία τον Οκτώβριο με μια περιοδεία σε περισσότερες από δώδεκα βουλγαρικές πόλεις. Φορώντας ένα πολύχρωμο κασκόλ και ένα αστραφτερό χαμόγελο, ο Πέτκοφ, ο Βασίλιεφ και άλλοι πρώην συμφοιτητές τους που δέχθηκαν την πρόκληση, επιβιβάστηκαν σε ένα λεωφορείο με το όνομα του κόμματος.

Στόχος τους είναι να εξαλείψουν δεκαετίες διαφθοράς, εάν μπορέσουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό μετά τις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, τις τρίτες φέτος για τη βαλκανική χώρα των επτά εκατομμυρίων κατοίκων.

«Η μηδενική διαφθορά είναι απαραίτητη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του ο Κίριλ Πετκόφ, 41 ετών,  ο οποίος εμφανισιακά “φέρνει” στον  τον σταρ του Χόλιγουντ Τζον Τραβόλτα, σύμφωνα με ορισμένους από τους οπαδούς του – και μη…

Ο συνάδελφός του, Άσεν Βασίλιεφ, 44 ετών, υποστηρίζει ότι τα χρήματα που χάνονται λόγω διαφθοράς και κακοδιαχείρισης θα πρέπει να διοχετευθούν εκ νέου για να επενδύσουν στην υγειονομική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες καθώς το φτωχότερο μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει ένα καταστροφικό τέταρτο κύμα πανδημίας κορωναϊού.

Από τους δρόμους στην κυβέρνηση

Ο Πέτκοφ και ο Βασίλεφ, που συναντήθηκαν στο πρόγραμμα MBA στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και έκτοτε παρέμειναν φίλοι, ήταν μεταξύ των χιλιάδων που βγήκαν στους δρόμους στις περσινές καλοκαιρινές διαδηλώσεις .

Οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της δωροδοκίας στόχευαν τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ αποδίδοντάς του βαθιά διαφθορά επί της αδιάκοπης δεκαετούς διακυβέρνησής του  η οποία έληξε τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι εκλογές ανάδειξαν ένα νέο,  κατακερματισμένο κοινοβούλιο χωρίς δυνατότητα ανάδειξης ισχυρής κυβέρνησης.

Καθώς κανένα κόμμα δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, ο υποστηριζόμενος από τους Σοσιαλιστές Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ανέθεσε σε ένα προσωρινό υπουργικό συμβούλιο να διευθύνει τη χώρα με τον Πέτκοφ ως υπουργό Οικονομίας και τον Βασίλεφ ως υπουργό Οικονομικών.

  • Γρήγορα έγιναν οι αστέρες  της πολιτικής σκηνής, αποσπώντας επαίνους για την αποτελεσματική τους διαχείριση και την αδιάλλακτη προσέγγιση της διαφθοράς.

Ο Πετκόφ ήταν αυτός που έκανε κάτι πρωτοφανές για την πολιτική ιστορία της Βουλγαρίας: Αποκάλυψε ότι η Βουλγαρική Τράπεζα Ανάπτυξης, ένα κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που παρέχει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είχε διαθέσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο λέβα (500 εκατομμύρια ευρώ) μόνο σε οκτώ εταιρείες. Ενώ τέτοιες πρακτικές είχαν ήδη αποκαλυφθεί σε δημοσιογραφικές έρευνες, ήταν η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος παρενέβη.

Ακολούθησαν περισσότερες αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του, καθιστώντας τον Πέτκοφ ένα από τα πιο δημοφιλή νέα πρόσωπα στην εξουσία, μαζί με το alter ergo του και  υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ

Η ανταπόκριση των πολιτών στις πρακτικές του “ντουέτου” ήταν πολύ καλή.

Ενθαρρυμένοι από αυτή τη δημοτικότητα, οι δύο άνδρες ίδρυσαν το δικό τους κίνημα, “Συνεχίζουμε την Αλλαγή”, τον Σεπτέμβριο, προσελκύοντας άλλους Βούλγαρους αποφοίτους από διάσημα διεθνή πανεπιστήμια.

«Αυτή η καριέρα στην πολιτική είναι κάτι πολύ απροσδόκητο για εμάς», είπε ο Βασίλιεφ, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν ως σύμβουλος στις ΗΠΑ.

  • Τόσο αυτός όσο και ο  Πετκόφ, ο οποίος μεγάλωσε στον Καναδά, επέστρεψαν στη Βουλγαρία πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια καθώς η χώρα έμπαινε στην ΕΕ.

Δημιουργώντας τις δικές τους εταιρείες [Ο Πετκόφ ίδρυσε την εταιρεία ProViotic, η οποία κατασκευάζει vegan προβιοτικά με πολλές πατέντες στις ΗΠΑ ], και οι δύο δίδαξαν επίσης σε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Χάρβαρντ στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

  • Παρά την ελίτ εκπαίδευσή τους και τα χρόνια στο εξωτερικό, λένε ότι είναι «πραγματιστές» που μπορούν να εκπροσωπήσουν τον λαό.

“Θέλουμε και μπορούμε”

Με καταμετρημένο το 75% των ψηφοδελτίων, το νέο κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) έχει λάβει το 25% των ψήφων, πολύ μπροστά από το πρώην κυβερνών κόμμα GERB. Οι συντηρητικοί του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ συγκέντρωσαν 22%.

Θεωρείται ότι οι ψήφοι των Βουλγάρων στο εξωτερικό θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω το περιθώριο νίκης για αυτούς τους αρχάριους της πολιτικής.

“Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να μην καταχραστεί κεφάλαια αλλά να τα επενδύσει αποτελεσματικά σχεδόν όπως θα έκανε μια επιχείρηση. Πρέπει να έχουμε  απόδοση επένδυσης στα χρήματα των φορολογουμένων”, είπε ο Πέτκοφ στο AFP κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο γραφείο του κόμματός τους στη Σόφια.

“Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο (να σχηματιστεί κυβέρνηση) αλλά δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο εφόσον υπάρχουν σαφείς στόχοι και επίσης όσο υπάρχει ανοιχτή συζήτηση”, είπε ο Βασίλεφ.

  • “Το μόνο στο οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε είναι ο τερματισμός της διαφθοράς. Όλα τα άλλα είναι διαπραγματεύσιμα.”

«Δείξαμε στον Βούλγαρο δύο πράγματα: δεν φοβόμαστε και ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Απλώς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε ο Πέτκοφ σε συνέντευξή του στο POLITICO, στο οποίο εμφανίστηκε με καθυστέρηση μεγαλύτερη από μία ώρα. 

«Είναι σχεδόν σαν να πηγαίνεις σε ένα κατάστημα και πριν αγοράσεις ένα προϊόν, μπορείς να έχεις ένα δωρεάν δείγμα. Προσφέραμε δωρεάν δείγμα στους Βούλγαρους ψηφοφόρους για τέσσερις μήνες».

Μπορεί να περάσουν μέρες μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα. Εάν επιβεβαιώσουν τις αρχικές καταμετρήσεις, ο Πέτκοφ θα λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

 

 

Με πληροφορίες από AFP, Politico

Το νέο κεντρώο κόμμα της Βουλγαρίας 1ο στις εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: