Καθαρές λύσεις με την Τουρκία απαιτεί ο Μπάιντεν: “Βλέπει” προς την μετα-Ερντογάν εποχή… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden (L) listens to Giannis Antetokounmpo (R), forward with the NBA team the Milwaukee Bucks, as Biden welcomes the team to the White House for winning the 2021 NBA Championship, in Washington, DC, USA, 08 November 2021. EPA, JIM LO SCALZO




Σημαντικοί παράγοντες της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι σχέσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, και σε προσωπικό επίπεδο, όχι μόνο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες, ειδικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμα αντιστέκονται και διατείνονται πως μπορούν να βρουν τρόπο συνεννόησης με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται. Είναι αυτό που βλέπουμε, δηλαδή. Από τον καιρό δοξασμένης πορείας του στη Γερουσία, δεν αναζητούσε μεσοβέζικες λύσεις. Επεδίωκε πάντα τίμιες διευθετήσεις και πάντα το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στα συμφέροντα της υπερδύναμης.

Όταν ήταν ηγετικό στέλεχος της Γερουσίας, ο κ. Μπάιντεν χαρακτηριζόταν ως οδοστρωτήρας. Ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούσαν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο. Και βεβαίως σε ότι αφορά τις καθαρές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, όπως και με άλλες χώρες.

Ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε την αντιπάθεια του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. Χαρακτήρισε τον Ερντογάν αυταρχικό ηγέτη προεκλογικά χωρίς να διορθώσει. Και είχε επίσης μιλήσει για την επόμενη μέρα, προφανώς χωρίς το σημερινό πρόεδρο. Αλλά ΔΕΝ εννοούσε με πραξικόπημα, όπως έσπευσαν τότε πολλοί να ισχυριστούν. Αλλά μέσω νόμιμων δημοκρατικών διαδικασιών.

Και το τονίζω επειδή ο Ερντογάν πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι ο κ. Μπάιντεν είχε σχέση με το πραξικόπημα του 2016. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε, ούτε ο τότε αντιπρόεδρος, ούτε ο τότε πρόεδρος, ο Μπάρακ Ομπάμα, ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες. Διότι ευρέως πιστεύεται ότι ήταν σικέ για να καθαρίσει τον Γκιουλέν και τους οπαδούς του, όπως και έπραξε.

  • Χωρίς να τοποθετούνται εναντίον του Ερντογάν, κυρίως οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αντίθεση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που περιορίζεται σε στεγνές ανακοινώσεις, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι η Αμερική προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

Για να μην εξαχθούν λάθος συμπεράσματα, να σημειώσουμε ότι όταν ομιλούν για επόμενη μέρα, αναφέρονται στην ελπίδα τους να αναδειχθεί μία νέα κατάσταση, μία διαφορετική κατάσταση, μετά τις εκλογές του 2023.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης θεωρούνται ελπιδοφόρες, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι ένας έμπειρος και έξυπνος πολιτικός και ξέρει πως αν χάσει τις εκλογές θα μπορούσε και να βρεθεί στη φυλακή.

Οπότε δεν θα παραδεχθεί εύκολα μία ήττα στις εκλογές. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχθεί καν το αποτέλεσμα και θα το αμφισβητήσει. Και εκεί θα φανεί η αποφασιστικότητα των Αμερικανών.

Αν θα βοηθήσουν αποτελεσματικά την αντιπολίτευση ή θα υποκύψουν στον Ερντογάν, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αρνηθεί να αποχωρήσει σε μία ήττα, που είναι πλέον ορατή. Η πρόβλεψη είναι ότι ο κ. Μπάιντεν θα ταχθεί με τη Δημοκρατία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Στο τέλος θα πιαστεί στα …χέρια ο Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Τον κατέταξε στους αυταρχικούς… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: