Ιστορική ημερομηνία για το μπάσκετ: Το NBA “έκλεισε” τα 75 του χρόνια [videos]

FILE PHOTO: 75 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι του NBA. Screenshot via Youtube NBA (https://www.youtube.com/watch?v=dmCuHF6fq88)




Γενέθλια είχε χθες το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, καθώς έκλεισε τα 75 χρόνια ζωής. Ο λόγος φυσικά για το NBA που σε μια ημέρα σαν τη χθεσινή – στις 1 Νοεμβρίου 1946 – ξεκίνησε την πορεία του στο αθλητικό στερέωμα.

Οι Toronto Huskies υποδέχτηκαν στο «Maple Leaf Gardens» του Τορόντο στον Καναδά τους New York Knickerbockers (σ.σ. Knicks) ενώπιον 7.090 στον πρώτο αγώνα.

Η εν λόγω αναμέτρηση έμελλε να αποδειχθεί ιστορική, μιας και ήταν η πρώτη στην ιστορία του NBA (τότε BAA). Η ομάδα της Νέας Υόρκης επικράτησε με σκορ 68-66. Ο άνθρωπος που πέτυχε το πρώτο καλάθι στην ιστορία της λίγκας είναι ο Ossie Schectman των φιλοξενούμενων.

Αυτό είναι το πρώτο καλάθι στην ιστορία του NBA:

Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο μόνος που διεξήχθη την 1η Νοεμβρίου 1946. Το «αστείο» της υπόθεσης είναι πως, σύμφωνα με το διαφημιστικό υλικό που έχει διασωθεί, υπήρχε προσφορά επέτρεπε σε οποιονδήποτε φίλαθλο ήταν ψηλότερος από τον σέντερ των Huskies George Norstrand να εισέλθει δωρεάν στο γήπεδο.

Την επόμενη μέρα, άλλες επτά ομάδες έδωσαν τις πρώτες τους αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα των 11 ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Knicks αποτελούν ένα από τα τρία franchise που συμμετέχουν στη λίγκα από τον πρώτο της αγώνα έως και σήμερα. Τα άλλα δύο είναι οι Boston Celtics και οι Golden State Warriors (τότε Philadelphia Warriors). Από την άλλη οι Huskies δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους Toronto Raptors, μιας και μετά την πρώτη σεζόν της ύπαρξής τους διαλύθηκαν. Οι τωρινοί εκπρόσωποι της Καναδικής πόλης ιδρύθηκαν το 1995, όντας μέρος του expansion (σ.σ. επέκταση) του NBA.

Η λίγκα έχει δημοσιεύσει δεκάδες αφιερώματα από τον πρώτο αγώνα στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και το σάιτ της, καθώς η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για το πρωτάθλημα που διοργανώνει.

Επιπροσθέτως, τα ξημερώματα της Τρίτης (1:30 π.μ.) έχει προγραμματιστεί ο αγώνας ανάμεσα στους Toronto Raptors και τους New York Knicks. Αυτή τη φορά βέβαια δεν θα διεξαχθεί στον Καναδά, αλλά στο «Madison Square Garden».

Πληροφορίες από ΕΡΤ

Basket League: Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Κολοσσό Ρόδου και τον 15χρονο Αβδάλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: