Ισπανικά αεροπλανοφόρα και υποβρύχια γυρεύει ο Ερντογάν ενώ η λίρα καταποντίζεται

Στιγμιότυπο από την κοινη συνέντευξη Τύπου Erdogan – Sanchez. EPA/STR




Ισπανικό αεροπλανοφόρο και υποβρύχια ονειρεύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ προαναγγέλλει σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων με η Ρωσία.

«Με τη Ρωσία συμφωνήσαμε στην κοινή παραγωγή ανταλλακτικών για τους S-400, αλλά… δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες γιατί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήσαμε να μην πούμε περισσότερα» δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και πρόσθεσε:

«Θα ναυπηγήσουμε και αεροπλανοφόρο και υποβρύχια με τους Ισπανούς».

Την ίδια στιγμή, η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά τις νέες δηλώσεις του ισλαμιστή ηγέτης της Τουρκίας κατά των υψηλών επιτοκίων.

Το τουρκικό νόμισμα έφθανε να χάνει χάνει 2,5% χθες το απόγευμα έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας ώρα στα 10,6098 . παραμένοντας σε αρνητική τροχιά για έβδομη ημέρα. Από την αρχή του μήνα η λίρα χάνει πάνω από 10%, ποσοστό που συνιστά τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να προχωρήσει σήμερα σε άλλη μία μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας τις πραγματικές αποδόσεις βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Η κεντρική τράπεζα έκοψε τα επιτόκια κατά 300 μ.β. στο 16% τους δύο προηγούμενους μήνες παρά το ράλι του πληθωρισμού στη χώρα και τις ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνται για να προετοιμάσουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χαλαρώνει την πολιτική της ακολουθώντας τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κόντρα στην κλασική οικονομική θεωρία πιστεύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν και σε αύξηση του πληθωρισμού.

«Δεν μπορώ να βρεθώ στο ίδιο στρατόπεδο με εκείνους που υπερασπίζονται τα υψηλά επιτόκια», τόνισε μιλώντας από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε την θεωρούμενη ως ανορθόδοξη από οικονομική σκοπιά άποψη του ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν και δεν αντιμάχονται τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από Capital, ΣΚΑΙ

Ελεύθερο το ζευγάρι των Ισραηλινών: Είχαν συλληφθεί ως… κατάσκοποι επειδή «φωτογράφιζαν» το σπίτι του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: