Η εξάπλωση του κορωνοϊού και του αυταρχισμού: Η πανδημία τα ανέδειξε όλα: Διαφθορά, παραπληροφόρηση και φανατισμό

Εμβολιασμοί στο Σεράγεβο. EPA, FEHIM DEMIR




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όπως εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, με μεταλλάξεις και παραλλαγές, φαίνεται ότι με την ίδια ταχύτητα εξαπλώνονται συμφεροντολογικές πρακτικές, αυταρχικές συμπεριφορές, βαθιά ριζωμένα απωθημένα και διχαστικές νοοτροπίες.

Συνήθως, όταν αποδυναμωνόταν η δημοκρατία, αυξανόταν και η διαφθορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει πλέον το αντίστροφο. Διεφθαρμένες εξουσίες συρρικνώνουν και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία, δοκιμάζοντας τις κοινωνικές αντοχές.

Η διαπλοκή συμπορευόταν ανέκαθεν με τα συστήματα της εξουσίας, αλλά η παγκοσμιοποιημένη οικονομία συνέτεινε στην περαιτέρω αυθαιρεσία και την κατάχρηση θεσμών με σκοπό ιδιοτελείς σκοπούς.

  • Η ανησυχητική τάση που λαμβάνει, ειδικά τον τελευταίο καιρό, το φαινόμενο της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, διαμόρφωσε συνθήκες για επείγουσα κινητοποίηση επειδή απειλείται η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή σε χώρες και δυνάμεις, όπου υποτίθεται η δημοκρατία είναι εδραιωμένη.

Δεν είναι πια μόνο στα ανελεύθερα αυταρχικά καθεστώτα που οι ηγεσίες είτε «επιβάλλουν» την αποδοχή τους από τη διεθνή κοινότητα με παιχνίδια συμφερόντων είτε χρησιμοποιούν τις εκλογές για να νομιμοποιήσουν την κυριαρχία τους, αλλά και σε κράτη με δημοκρατικά πολιτεύματα διαπιστώνεται ότι λειτουργούν μηχανισμοί υφαρπαγής της εξουσίας, μέσω εξαγοράς ψήφων, συστηματικής παραπληροφόρησης και παρατυπιών.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, 9 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί φέτος διήμερη σύνοδος κορυφής για τη Δημοκρατία, με πρωτοβουλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι «η σύνοδος κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: Την υπεράσπιση ενάντια στον αυταρχισμό, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επίσης, όπως σημειώνεται, «η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες και θα παράσχει μια πλατφόρμα για τους ηγέτες να ανακοινώσουν τόσο ατομικές όσο και συλλογικές δεσμεύσεις, μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους και παγκόσμια».

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μεταξύ των 110 χωρών που προσκλήθηκαν σ’ αυτή την ψηφιακή σύνοδο του Αμερικανού ηγέτη, σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και η Ρωσία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία. Στη σύνοδο δεν προσκλήθηκε επίσης και ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός της, Βίκτορ Όρμπαν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της «ανελεύθερης Δημοκρατίας».

Πάντως, έχουν προσκληθεί και χώρες, που, με βάση την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνή Διαφάνεια», έχουν υψηλά ποσοστά διαφθοράς, καθώς και κράτη με χαρακτηριστικά αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού.

  • Σε ένα χρόνο περίπου, ο κ. Μπάιντεν θα φιλοξενήσει μια δεύτερη σύνοδο κορυφής, αυτή τη φορά με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων (ανάλογα φυσικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας), για «να καταγραφεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί και να χαραχτεί μια κοινή πορεία προς τα εμπρός».

Σε αρκετές έρευνες έχει καταγραφεί επανειλημμένα ότι τρισεκατομμύρια βρώμικου χρήματος ρέουν ελεύθερα μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών και άλλων οργανισμών, διευκολύνοντας ύποπτες οικονομικές συναλλαγές και επιτρέποντας σε βαρόνους ναρκωτικών, κλεπτοκράτες και τρομοκράτες να διακινούν διεφθαρμένα μετρητά, εξαγοράζοντας ηγεσίες διαφόρων επιπέδων.

Για να αντιμετωπιστεί όμως η πολιτική διαφθορά στις ρίζες της, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η αδιαφανή και παράνομη πολιτική χρηματοδότηση. Και το μεγαλύτερο όπλο κατά της διαφθοράς είναι η λογοδοσία και η τιμωρία των διεφθαρμένων, όποιο αξίωμα κι αν κατέχουν.

Από την έναρξη της πανδημίας αναδείχθηκε η διαφθορά και στο χώρο της υγείας σε πλούσιες, ανεπτυγμένες και φτωχές χώρες εξαιτίας διαπλεκόμενων συμφερόντων. Συστήματα υγείας εμφανίστηκαν με τρομερές ελλείψεις και αδυναμίες μπροστά σε μια τέτοια κρίση.

Η πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας», Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, είχε δηλώσει ενδεικτικά ότι «η πανδημία του COVID-19 δεν είναι απλώς μια υγειονομική και οικονομική κρίση. Είναι μια κρίση διαφθοράς και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε».

Εμείς θα προσθέσουμε ότι η πανδημία δεν ανέδειξε μόνο πραγματικότητες που σχετίζονται με διαφθορά, αυταρχισμό, ανεπαρκή συστήματα και ανάξιες ηγεσίες, αλλά και κοινωνίες διχασμένες, άνισες, φανατισμένες και ανέτοιμες για τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής και του πλανήτη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες: Η Τουρκία δεν θα αποφύγει τον «πειρασμό» να προκαλέσει γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: