Γερμανία: Δικαιολογημένα και συνταγματικά ορθά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία

FILE PHOTO: Κόσμος μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο κέντρο του Βερολίνου. EPA, FILIP SINGER




Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε δικαιολογημένα και αναλογικά τα μέτρα τοπικού lockdown τα οποία επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας,

Η απόφαση του Δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για νέα ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της Covid-19.

Οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές, στις εξόδους και το κλείσιμο των σχολείων, «στην κατάσταση του ακραίου κινδύνου της πανδημίας, ήσαν συμβατοί με τον Θεμελιώδη Νόμο», έκρινε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

Η απόφαση ανακοινώνεται λίγες ώρες πριν από την συνάντηση της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και του διαδόχου της Ολαφ Σολτς με τους ηγέτες των ομόσπονδων κρατών της χώρας για να αποφασίσουν αν υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Χάμπεκ ζήτησε πιο αυστηρά μέτρα

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο επόμενος αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ζήτησε σήμερα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα του που πλήττεται από ένα ρεκόρ λοιμώξεων από τον νέο κορωναϊό, πριν από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο για την υγειονομική κατάσταση.

“Αυτό που πρέπει να γίνει είναι απολύτως σαφές: οι επαφές πρέπει να μειωθούν” και ο κανόνας “‘εμβολιασμένοι-αναρρώσαντες’ θα πρέπει να εφαρμόζεται με δεσμευτικό τρόπο σε εθνικό επίπεδο για όλους τους δημόσιους φορείς”, με εξαίρεση τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων σε ερώτηση που του τέθηκε από το δημόσιο δίκτυο ZDF.

“Θα πρέπει να περάσουμε τον χειμώνα με νέα ενιαία μέτρα”, σημείωσε επίσης ο Χάμπεκ, υπενθυμίζοντας ότι τα κρατίδια έχουν ήδη ένα “σύνολο επιλογών στο τραπέζι” για να ανταποκριθούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα να μην γίνουν οι αγώνες ποδοσφαίρου της Bundesliga σε γεμάτα στάδια ή να ακυρωθούν οι χριστουγεννιάτικες αγορές.

“Αυτό ονομάζεται, πρέπει να το πούμε δυνατά, ένα λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους”, πρόσθεσε.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όπως και ο διάδοχός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, και οι επικεφαλής των γερμανικών κρατιδίων θα συζητήσουν σήμερα ενδεχόμενη σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να αναχαιτιστεί η σφοδρή αναζωπύρωση της COVID-19.

Οι διαβουλεύσεις αυτές μέσω τηλεδιάσκεψης και κατόπιν πιεστικών αιτημάτων πολιτικών αξιωματούχων θα γίνουν την ώρα που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει καθημερινά νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν σχεδόν τα 80.000 την περασμένη εβδομάδα.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε σήμερα σχεδόν 46.000 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών μειώθηκε ελαφρά στα 452,2, ενώ η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την επικείμενη υπερφόρτωση των νοσοκομείων και την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και νέα μέτρα από σήμερα στη Βρετανία για την Όμικρον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: