Φιλολογική απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά: Βολικό να ξεχνάνε ότι είναι προϊόν αρπαγής

FILE PHOTO: Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟΑ, STR




Με τα πάγια επιχειρήματα υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο απάντησε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στην απάντησή του, το Μουσείο αναφέρει: «Το Βρετανικό Μουσείο διηγείται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας πριν από περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας», είναι η θέση των Επιτροπών του Μουσείου στην οποία παρέπεμψε η εκπρόσωπος.

«Το Μουσείο είναι ένα μοναδικό βοήθημα για τον κόσμο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν σε ένα παγκόσμιο κοινό να εξετάσει πολιτιστικές ταυτότητες και να εξερευνήσει το σύνθετο δίκτυο αλληλένδετων ανθρωπίνων πολιτισμών. Οι Επίτροποι δανείζουν (εκθέματα) εκτενώς σε όλο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα από τη συλλογή είναι διαθέσιμα να εξετάσουν διαδικτυακά», ανέφερε.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα ζωτικό στοιχείο σε αυτή την αλληλένδετη παγκόσμια συλλογή. Είναι ένα μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν πολιτικά σύνορα», πρόσθεσε.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα, περίπου τα μισά από όσα επιβιώνουν από τον αρχαίο κόσμο, να εκτιμώνται έναντι του υποβάθρου της αθηναϊκής ιστορίας. Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική αντιπροσώπευση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας», είπε.

Κάθε χρόνο, κατέληξε, «εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν την αριστοτεχνία των γλυπτών και αποκτούν εικόνα του πώς επηρέασε και πως επηρεάστηκε η αρχαία Ελλάδα από άλλους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε. Οι Επίτροποι πιστεύουν ακράδαντα ότι συνιστά θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι τα γλυπτά μοιρασμένα μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να διηγείται συμπληρωματική, αλλά διαφορετική ιστορία».

Η βρετανική πλευρά διατείνεται ότι το θέμα των Γλυπτών αφορά αποκλειστικά τους Επιτρόπους του Μουσείου και όχι την κυβέρνηση, ωστόσο με πρόσφατη απόφαση η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO ουσιαστικά αναγνώρισε τον διακρατικό χαρακτήρα της υπόθεσης, καλώντας το Λονδίνο να εμπλακεί σε διάλογο με την Αθήνα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

Οι Ιταλοί Mαneskin (της Eurovision) κέρδισαν το MTV Εma ως καλύτερο ροκ συγκρότημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: