Το FBI στις έρευνες για την mega κλοπή από το Βρετανικό Μουσείο: Βασικός ύποπτος πρώην έφορος της ελληνικής συλλογής – Κατηγορείται ότι τα πουλούσε μέσω ebay [video]

File Photo The British Museum in London, Britain, 25 January 2024. EPA/NEIL HALL




Την παράνομη πώληση εκατοντάδων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου σε Αμερικανούς αγοραστές ερευνά το FBI.

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική υπηρεσία συνέδραμε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο έχει δηλώσει ότι του ανήκουν και τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, είχαν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί.

Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας πληροφορίες σχετικά με δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay.

Ο πράκτορας του FBI δήλωσε ότι βοηθούσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο.

Ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρχές. Το FBI δεν ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από τον ίδιο.

Περίπου 1.800 κλοπιμαία

Συνολικά, οι υπεύθυνοι του μουσείου εκτιμούν ότι λείπουν ή έχουν κλαπεί περίπου 1.800 αντικείμενα, από τα οποία έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής τα 626 και άλλα 100 έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα και οι μουσειακές αρχές βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξουν ότι προέρχονται από τις συλλογές του.

Μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά απλή είναι, αφού έγινε γνωστό ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια τεχνουργήματα από τα 8 εκατομμύρια ευρήματα που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου δεν είναι ακόμη καταγεγραμμένα.

Πρώην επιμελητής του μουσείου ο βασικός ύποπτος   

Ο Πίτερ Χιγκς, ένας πρώην ανώτερος επιμελητής του μουσείου που απολύθηκε πριν περίπου ένα χρόνο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή, καταστροφή και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Από αυτές τις ενέργειες, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά ότι αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους περίπου 100.000 λιρών.

Σύμφωνα με το μουσείο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χιγκς έκλεβε αρχαία αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου που δεν είχαν καταχωρηθεί. Πιστεύεται ότι κατάφερε να πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στη διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών eBay. Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Χιγκς αρνείται τις κατηγορίες.

Φαίνεται πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο μέρος όπου έχουν καταλήξει τα αντικείμενα που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για κλοπές, εντόπισε αντικείμενα που πουλήθηκαν σε αγοραστές σε διάφορες πόλεις, όπως το Αμβούργο, την Κολωνία, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.

Με πληροφορίες από BBC

Η ταινία «Anora» του Σον Μπέικερ κέρδισε τον «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο «Kind of Kindness» του Γιώργου Λάνθιμου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: