Η επιστροφή των Ηρώων από την Κύπρο στην πατρώα γη: Όταν αποδείκνυαν στην πράξη ότι το νησί δεν “κείται μακράν”

FILE PHOTO: Με στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 αναχώρησαν για την Ελλάδα τα οστά των επτά Ελλαδιτών ηρώων που έπεσαν στην τουρκική εισβολή. ΚΥΠΕ, Φ. ΖΑΝΝΕΤΤΟΥ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της μητρός πατρίδος κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΕΦ αντιστράτηγου κ. Δημόκριτου Ζερβάκη, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, του Διοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ. συνταγματάρχη Στυλιανού Τίτανα, συγγενών των Ηρώων που έφτασαν στην Κύπρο γι’ αυτό το σκοπό και της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος σε στάση προσοχής και υπό τους ήχους του Ύμνου προς την Ελευθερία του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, αποχαιρέτησε επτά ακόμα από τους πολλούς αδελφούς Ελλαδίτες πεσόντες Ήρωες οι οποίοι έδωσαν μαζί με τους Έλληνες Κυπρίους την άνιση μάχη στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες, το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

  • Πρόκειται για τους Συνταγματάρχη Κόκκα Κωνσταντίνο, τον Συνταγματάρχη Γιαννακόπουλο Νικόλαο και τους έφεδρους Ανθυπασπιστές Κουκούλη Θωμά, Καραγκούνη Χαράλαμπο, Βελώνα Δημήτριο, Θανόπουλο Δημήτριο και Δοϊτσίδη Χριστόδουλο.

Οι έξι πρώτοι υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) και ο Δοϊτσίδης Χριστόδουλος από το Καρωτή Διδυμοτείχου του Νομού Έβρου ήταν Καταδρομέας που είχε μεταφερθεί στην Κύπρο την νύκτα της 21ης προς 22α  Ιουλίου 1974 με τα αεροσκάφη NORATLAS από την Α’ Μοίρα Καταδρομών του Μάλεμε της Κρήτης.

Στους Ήρωες που επιστρέφουν περιλαμβάνονται και δύο μέχρι πρότινος αγνοούμενοι που κατάγονται από τα μέρη της Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη Γιαννακόπουλο Νικόλαο του Δημητρίου (τότε μόνιμο Αρχιλοχία), 33 χρόνων, από το Μουζάκι Καρδίτσας και τον έφεδρο Ανθυπασπιστή Κουκούλη Θωμά (τότε απλό Στρατιώτη), 21 χρόνων, από το χωριό Άγιος Θεόδωρος Καρδίτσας.

Από την Θεσσαλία κατάγονται συνολικά είκοσι πεσόντες Ήρωες από τους οποίους κάποιοι επέστρεψαν στην πατρώα γη και άλλοι παραμένουν ακόμα θαμμένοι στα κατεχόμενα χώματα της Κύπρου.

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 2002, όταν στα πλαίσια ενός Συνεδρίου με θέμα «Σχέσεις Θεσσαλίας Κύπρου» που διοργανώθηκε στην Πόλη μας από το «Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας» και την «Εταιρία Ιστορικών Ερευνών Θεσσαλίας» με πρόεδρο τον αείμνηστο καθηγητή φιλοσοφίας Γεώργιο Καραγιάννη, μεταξύ των πολλών θεμάτων που παρουσιάσθηκαν ήταν κι αυτό της προσφοράς των παιδιών της Θεσσαλίας στην άνιση μάχη κατά των Τούρκων στην Κύπρο το μαύρο καλοκαίρι του ΄74.

Το θέμα επιμελήθηκε ο γράφων ο οποίος ύστερα από σχετική έρευνα (καθόλου εύκολη ομολογώ) έφερε για πρώτη φορά στο φως όλους αυτούς τους ξεχασμένους Θεσσαλούς Ήρωες που έπεσαν ή αγνοούνται και ανέδειξε τη δράση τους. Τιμής ένεκεν, θέλω σήμερα να τους θυμηθούμε ξανά. Ας είναι δε αυτή η  θύμηση το δικό μας ταπεινό ευχαριστώ και ένα μικρό μνημόσυνο, εσαεί ευγνώμονες για όσα μας πρόσφεραν.

Εκτός από  τους δύο προαναφερθέντες Ήρωες από τον Νομό Καρδίτσας κατάγονται ακόμα:

Ο Μόνιμος Επιλοχίας Τεχνικού της Εθνικής Φρουράς, Ραχωβίτσας Γρηγόριος του Θωμά, 21 χρόνων, από το χωριό Άγιο Ακάκιο, Ο Δεκανέας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Αθανασόπουλος Δημήτριος του Μηνά, 22 χρόνων, από το χωριό Καστανιά, ο Στρατιώτης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Ανεμάς Δημήτριος του Ιωάννη, 23 χρόνων, από την Καρδίτσα, ο Υπολοχαγός Πεζικού της Εθνικής Φρουράς Τσουκνίδας Δημήτριος του Βάϊου, 27 χρόνων, από τους Σοφάδεςς, ο μόνιμος Αρχιλοχίας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Μηχανικού Σκαπαρδώνης Χρήστος του Φίλιππου, 37 χρόνων, από το Μαυρομάτι, ο Δεκανέας της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. Αθανασίου Νικόλαος του Γεωργίου, 22 χρόνων, από την Κρυοπηγή, ο Δεκανέας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Μπολομύτης Χρυσόστομος του Άγγελου, 21 χρόνων, από το Χάρμα, ο Δεκανέας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Κωστόπουλος Στέφανος του Αθανασίου,  20 χρόνων, από το Προάστιο, ο Καταδρομέας Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, 20 χρόνων από το Παλαιοκκλήσι και ο Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ Παναγιώτου Βασίλειος του Παναγιώτη, 20 χρόνων, από το Πευκόφυτο.

Από τον Νομού Λάρισας κατάγονται ο Υπολοχαγός της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Τσιώνος Σωτήριος από τον Κοκοινοπηλό Ελασσόνας και ο Καταδρομείς Δαλαμάγμας Ηλίας του Δημητρίου από το Μεσοχώρι. Και από  τον Νομό Τρικάλων ο Λοχίας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Οικονόμου Ηλίας από τα Τρίκαλα, ο Στρατιώτης της ΕΛ.ΔΥ.Κ.  Αθανασούλας Βασίλειος από την Αγρελιά, ο Στρατιώτης της ΕΛ.ΔΥ.Κ.  Καραγεώργος Αθανάσιος από το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και ο Καταδρομέας Νάκος Γεώργιος του Κωνσταντίνου από τον Πλάτανο.

Τον δρόμο προς τη δόξα είχαν περπατήσει δέκα χρόνια πριν ο Ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος του Ιωάννου από το Μαυρέλιο Καλαμπάκας που δολοφονήθηκε από Τούρκους στασιαστές στην κατεχόμενη σήμερα παλιά πόλη της Αμμοχώστου,  στις 11 Μαΐου του 1964 και ο  Λοχίας τ/θ Κουκουσούλης Βασίλειος από τον Πύργο Τρικάλων που έπεσε μαχόμενος στις μάχες της Αγίας Τηλλυρίας,  τον Αύγουστο του 1964.

Τότε, που ο Γέρος της Δημοκρατίας δήλωσε αποφασισμένος να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα την Κύπρο από την επιδρομική Τουρκιά.

Και έστειλε στην Μεγαλόνησο μια πλήρως εξοπλισμένη Μεραρχία! Αποδεικνύοντας στην πράξη που η Κύπρος δεν «κείται μακράν», όπως μας είπε δέκα χρόνια αργότερα ο δις αυτοεξόριστους «εθνάρχης» Καραμανλής.

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Ελλάδα που σκοτώνει τα παιδιά της: Η περιπέτεια ενός Έλληνα από την Κύπρο για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: