Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον τριών “πολεμικών” διλημμάτων… Η επιλογή, όμως, είναι μόνο μία… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν φτάνει στο Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ. Συνομιλεί με τον Αμερικανό αξιωματικό David D. Bowling. EPA, Oliver Contreras, POOL




Η Αμερική του Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ξαφνικά τρία μέτωπα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πολεμικά». Και τα τρία θα δοκιμάσουν το δόγμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά την Κίνα αλλά και το ΝΑΤΟ.

Το τελευταίο ενδιαφέρει αποκλειστικά την Ευρώπη, και λόγω της σχέσης με τη Δυτική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ενδιαφέρει και την Ελλάδα .

Ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη διαδικτυακή συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ υπάρχει «ζωντανό» το ζήτημα της Ταϊβάν, την οποία οι Αμερικανοί δείχνουν να έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν:

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα υποστηρίξει τη χώρα αυτή, ειδικά αν η κινεζική επίθεση αποτελεί πολεμική ενέργεια. Λογικά σκεπτόμενοι και με βάση τις αμερικανικές ανακοινώσεις αυτή θα είναι η απάντηση. Όμως, οι συνέπειες μίας τέτοιας απάντησης θα είναι καταιγιστικές όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο.

Άρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν σε αυτή τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ θα επιδιώξει μία ειρηνική λύση, αν και η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της την Ταϊβάν και την απαιτεί. Έχει πιάσει μανία τους Κινέζους.

Στη σαββατιάτικη τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, μπορεί η Ουάσιγκτον να έστειλε σκληρή προειδοποίηση στο Πεκίνο, αλλά την ίδια στιγμή έπραξε το αναμενόμενο: Ζήτησε από την Κίνα να εμπλακεί ειρηνικά σε ουσιώδη διάλογο για την επίλυση των διαφορών με την Ταϊβάν και κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες και τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν.

Βεβαίως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα Κίνα, που χαρακτηρίζεται από άκρατη επιθετικότητα, δεν ακούει από παροτρύνσεις πόσο μάλλον από προειδοποιήσεις.

Η Αμερική έχει να αντιμετωπίσει ξαφνικά και δύο μέτωπα στην Ευρώπη. Είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει την Πολωνία που δέχεται επίθεση μέσω μεταναστών από τη δικτατορική Λευκορωσία, και την Ουκρανία η οποία αντιμετωπίζει την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και στρατιωτικά. Όμως, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εμπλακεί σε ένα πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας. Άρα και στο θέμα αυτό πρέπει να περιμένουμε ότι θα προκριθεί η διπλωματία. Δεν θα ήταν έκπληξη μία επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στη Μόσχα.

Στο θέμα της Πολωνίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγκλιθεί το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της χώρας. Αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι μέλος της Δυτικής συμμαχίας είναι και η Τουρκία, η οποία θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τις διαδικασίες για να βοηθήσει το δικτάτορα της Λευκορωσίας. Το έχει ξανακάνει…

Όσοι έλεγαν ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί το δίπορτο της Τουρκίας, θα δικαιωθούν σύντομα…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Όλα καλά και όλα ωραία στη σύνοδο των Παρισίων για τη Λιβύη, αλλά η Τουρκία μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: