Θρίλερ με το τουρκικής σημαίας φορτηγό-πλοίο: Η Τουρκία αρνείται να πάρει πίσω τους 400 μετανάστες [videos]

Photo Το πλοίο με τουρκική σημαία που μεταφέρει 400 περίπου μετανάστες. Screenshot via Youtube HellenicCoastguard




Συνεχίζεται η περιπέτεια του πλοίου με τους περίπου 400 μετανάστες, που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και πλέει ρυμουλκούμενο βόρεια της Καρπάθου, συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού.

Το πλοίο, το οποίο φέρεται να έχει τουρκική σημαία, ξεκίνησε το ταξίδι του από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX, ενώ εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο τουρκικό πλοίο βρίσκονται και ρυμουλκά προκειμένου να οδηγηθεί με ασφάλεια σε σημείο το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, οπότε το πλοίο κινείται με μικρές ταχύτητες, ενώ πρώτο μέλημα για τις ελληνικές αρχές εξακολουθεί να είναι η ασφαλής ρυμούλκησή του.

Αρνητική απάντηση της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός τονίζοντας:

“Η Τουρκία για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής”.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, οι διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές δεν έχουν σταματήσει, με την ελληνική πλευρά να επιμένει να επιστρέψει το πλοίο στα τουρκικά παράλια.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί το πώς κατάφερε το φορτηγό πλοίο να αποπλεύσει από λιμάνι της γείτονος και αν έγινε κάτω από τη μύτη της Τουρκίας ή με τη βοήθειά της. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μία δεκαετία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σε διεθνή ύδατα τουρκικό φορτηγό πλοίο με 400 μετανάστες: Αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή του πλοίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: