Συγκλόνισε η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου: Με βίαζε ο πατέρας μου από την ηλικία των 11-12 ετών

Η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου. Φωτογραφία μέσω της ΕΡΤ




-Για χρόνια έκρυβε η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα της από την παιδική της ηλικία

Η Ελληνίδα αθλήτρια Μαρία Πολύζου μίλησε για τις δυσκολίες που πέρασε και τη διέξοδο που βρήκε στον αθλητισμό.

«Έτσι μου δόθηκε τελικά η ζωή. Όχι μόνο να διανύω τα 42.195 μέτρα, όχι μόνο να τερματίζω τον καρκίνο του μαστού που πέρασα, αλλά κυρίως όμως να καταφέρνω να βγαίνω νικήτρια από την μεγαλύτερη μάχη που έδωσα. Με την κακοποίηση», ανέφερε στην ΕΡΤ.

«Γεννήθηκα στην Πάτρα ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό. Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε», ήταν η συγκλονιστική της εξομολόγηση.

«Με σωσίβιο τον αθλητισμό τα όνειρα και τους στόχους μου κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα εγώ να βάλω τον εαυτό μου», συμπλήρωσε η μαραθωνοδρόμος, η οποία είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Μην τα παρατάς», μέσα από το οποίο παρακινεί τους αναγνώστες να μην το βάζουν κάτω στις δυσκολίες.

Η Μαρία Πολύζου στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996 ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που εκπροσώπησε τη χώρα σε Μαραθώνιο. Το 2010 έγινε η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο άθλο, καθώς έτρεξε την διαδρομή 524 χιλιομέτρων (Αθήνα – Σπάρτη – Τύμβος Μαραθώνα) στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Η μάχη με τον καρκίνο

Όπως δήλωσε η ίδια, το 2019 διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού τον οποίο πάλεψε και νίκησε, διατηρώντας το χαμόγελό της μέχρι και στις χημειοθεραπείες.

«Μου άρεσε να δραπετεύω στον δικό μου κόσμο. Την ομορφιά που χρειαζόμουν την έφτιαχνα μέσα μου. Υποσυνείδητα ίσως, από πολύ μικρή προσπαθούσα να μην είμαι εντελώς εκεί όπου βρισκόταν το σώμα μου, αλλά να περιπλανιέμαι όπου με οδηγούσε το μυαλό και η ψυχή μου», αναφέρει στο βιβλίο της.

Το μήνυμά της είναι ηχηρό και προς την Πολιτεία για αυτά τα εγκλήματα. «Όποιος έχει κακοποιήσει, πιστεύω ότι το ισόβια πρέπει να είναι ισόβια».

Η Μαρία διατηρεί για πάνω από 20 χρόνια το πανελλήνιο Ρεκόρ του μαραθωνίου, το 2010 ήταν η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο Άθλο, δηλαδή πήγε στη Σπάρτη και ήρθε διανύοντας 524 χλμ, και το 1996 έγραψε ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος σε Ολυμπιακούς Αγώνες τερματίζοντας με ένα γαλανόλευκο σημαιάκι στην Ατλάντα όπου όμως για να βρεθεί έπρεπε να ξεπεράσει εμπόδια της ομοσπονδίας στίβου!

Νικήτρια βγήκε και στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού που έδωσε το 2019.

«Στον καρκίνο πήγαινα μόνο για νίκη. Στον καρκίνο πας μόνο για τερματισμό νίκης», είπε για το πως αντιμετώπισε τον σκληρό αγώνα του καρκίνου.

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο» είναι το μότο της δρομικής ομάδας που προπονεί και η ίδια αποδεικνύει ότι είναι ακριβώς έτσι με την ιστορία της ζωής της.

«Όσους μαραθώνιους και δυσκολίες και να πέρασα, η μεγαλύτερή μου νίκη είναι να πω “ναι, είμαι ευτυχισμένη”», κατέληξε.

Αναλυτής του ΝΒΑ εκτιμά: Μεγάλος ο Λεμπρόν, αλλά όχι στο επίπεδο του Γιάννη και του Ντουράντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: