Σενάρια και υπόγειες διαδρομές στο ΚΙΝΑΛ: Να τιμήσουν και στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, τις παρακαταθήκες Γεννηματά

File Photo Εικόνα από πάνελ διαδικασίας του Κινήματος Αλλαγής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Λίγες μόλις ώρες μετά την πάνδημη κηδεία της Φώφης Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησαν οι αψιμαχίες για την επόμενη ημέρα.

Και αν δεν προταχθεί η ενότητα και επικρατήσει η λογική της μικροκομματικής εκμετάλλευσης τότε τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και οι… εχθροπραξίες.

Η ημερομηνία της πρώτης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ορισμένη και δεδομένη για τις 5 Δεκεμβρίου. Εκεί θα αναμετρηθούν οι 6 υποψήφιοι που έχουν καταθέσει τις νομιμοποιητικές υπογραφές: Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης.

Όμως ήδη, σε ορισμένους υποψήφιους υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και ενδεχομένως προσπάθεια ανατροπής δεδομένων και αποφάσεων.

Στο παρασκήνιο αρκετοί θα ήθελαν να γίνει μια δεύτερη παράλληλη διαδικασία, εκλογής προσωρινού προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας που θα κάλυπτε το κενό της Φώφης Γεννηματά στη λειτουργία του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή.

Είναι προφανές ότι αυτό θα δημιουργούσε συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις προκαλώντας ένταση και αντιπαραθέσεις.’

Είναι επίσης σαφές ότι οι τρεις από τους υποψήφιους δεν είναι βουλευτές και άρα αν εκλεγόταν κάποιος από τους τρεις υποψήφιους προέδρους έστω και προσωρινός πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή αυτό θα δημιουργούσε εντυπώσεις και ενδεχομένως θα επηρέαζε μέρος της εκλογικής βάσης των πολιτών που θα κληθούν να ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου.

Για το λόγο αυτό ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου δημόσια, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής ήταν σαφής:

Ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τη Δευτέρα θα προτείνει να μην υπάρξει καμία διαδικασία υποψηφιοτήτων και ψηφοφορίας και στο μεσοδιάστημα ως την ανάδειξη νέου προέδρου να λειτουργήσει το κόμμα με τα υπάρχοντα θεσμικά του όργανα:

  • Με τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλη Χριστοδουλάκη να έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού και
  • Τον ίδιο ως γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να έχουν την ευθύνη της παρουσίας και της δράσης στη Βουλή.

Το ερώτημα προς τον Κώστα Τασούλα

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε βολιδοσκόπηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, προς τον οποίο διατυπώθηκε η ερώτηση εάν χρειάζεται να εκλεγεί πρόεδρος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έμπειρος κ. Τασούλας διαβεβαίωσε ότι θεσμικά η Βουλή καλύπτεται για το μεταβατικό (και εύλογο) διάστημα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του (και κάθε) κόμματος στις συνεδριάσεις και δεν επιβάλλεται, εκ του Κανονισμού, εκλογή προέδρου.

Τι θα σημάνει απόφαση για εκλογή προσωρινού

Η γενική εκτίμηση είναι ότι κανείς δεν θα θελήσει να εκτεθεί προτείνοντας τη δεύτερη λύση (εκλογή προσωρινού προέδρου στην Κ.Ο.) γιατί αυτό θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και θα επιφέρει αναταράξεις που θα βλάψουν και την διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι θα αποθαρρύνει μερίδα των πολιτών από το να προσέλθουν στις κάλπες.

Στο παρασκήνιο υπάρχει η έρπουσα φημολογία ότι το δεύτερο σενάριο προωθείται από στελέχη δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και πως η ενδεδειγμένη λύση είναι η «υπηρεσιακή» λύση, να συνεχίσει δηλαδή η ΚΟ με το υπάρχον σχήμα.

Το αίτημα Χρηστίδη για αναβολή

«Τα δεδομένα αλλάζουν, οδηγός μας είναι η ανθρωπιά που μας έδειξε η Φώφη Γεννηματά, καθώς η πολιτική γίνεται για τους ανθρώπους», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Δεν θέλησε όμως να επιβεβαιώσει την πληροφορίες που τον θέλουν να εισηγείται αναβολή της διαδικασίας.

«Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να συζητήσουμε λίγο πιο νηφάλια. Όσα ζήσαμε είναι γεγονότα, είναι δεδομένα τα οποία μας επηρεάζουν. Θα κουβεντιάσουμε όλοι οι συνυποψήφιοι και με τη βάση, για να δούμε τι ακριβώς πρέπει και μπορούμε να κάνουμε, για να εγγυηθούμε την ενότητα και την προοπτικής της παράταξης. Όταν έρθει η ώρα να μιλήσουμε για την πολιτική, θα μιλήσω κι εγώ καθαρά», υπογράμμισε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι «η προοπτική και η ενότητα της παράταξης είναι κάτι σημαντικό, αλλά η σκέψη όλων μας είναι αυτή τη στιγμή στους ανθρώπους της Φώφης Γεννηματά που πενθούν».

Στις 5 Δεκεμβρίου, λένε όλοι οι άλλοι

Από την άλλη πλευρά, έως αυτή τη στιγμή, κανείς άλλος υποψήφιος δεν φαίνεται να προκρίνει το σενάριο της αναβολής.

Σε σχετική συζήτηση μεταξύ του Γιάννη Παναγόπουλου εκ μέρους του επιτελείου Παπανδρέου με τον Ανδρέα Λοβέρδο και διεφάνη ότι κανένα από τα δύο «στρατόπεδα» δεν επιθυμεί αναβολή.

Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνουν: «Αν τεθεί κάποιο αίτημα, θα συζητηθεί στην επιτροπή (την ΕΔΕΚΑΠ) που είναι επιφορτισμένη με το διαδικαστικό και οργανωτικό κομμάτι. Βασική μας προτεραιότητα είναι να διεξαχθεί μια πολιτική διαδικασία με διαφάνεια και μαζική συμμετοχή». Σήμερα συνεδριάζει η ΕΔΕΚΑΠ η οποία και θα ξεκαθαρίσει το τεχνικό κομμάτι με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Εφόσον δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις, αναμένεται να επιβεβαιώσει η ΕΔΕΚΑΠ ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Λοβέρδος: Ευχαριστώ στην Μέρκελ δεν ταιριάζουν, δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο υποφέραμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: